O mamă Martoră a lui Iehova a refuzat transfuzia de sânge şi a lăsat în urmă NOUĂ copii

O mamă Martoră lasă în urmă nouă copii după ce a refuzat să i se transfuzeze sânge

Dacă un Martor al lui Iehova are nevoie de o transfuzie de sânge care să-i salveze viaţa şi nu are alternative disponibile, el e instruit să moară.

La fel au stat lucrurile în cazul unei femei din Ghana, pe nume Rebecca Dankwa. Fusese însărcinată de opt ori, ceea ce însemna că cea de-a noua sarcină era considerată cu „risc sporit“.

Aşadar, era de înţeles că, deşi a reuşit să dea naştere bebeluşului, femeia a început să aibă hemoragie abundentă. A refuzat tratamentul medical adecvat pe motive religioase până când s-a ajuns să fie prea târziu şi a murit. A fost inevitabilă moartea ei sau ar fi putut fi prevenită?

Cu câţiva ani mai devreme, organizaţia Watchtower a supus-o pe Dankwa unui tribunal religios, cunoscut printre Martori drept „comitet judiciar“, întrucât ea acceptase o transfuzie de sânge când i-a dat naştere copilului anterior.

Şi cu acea ocazie sarcina era considerată cu risc sporit, întrucât avusese multe naşteri, şi era nevoie de o transfuzie. Religia ei a considerat-o vinovată, a exclus-o şi astfel ea a fost izolată de prieteni şi de rude. Doar după ce conducătorii comunităţii sale şi şefii de trib din oraşul ei de baştină au depus eforturi în folosul ei a fost ea în cele din urmă reintegrată în congregaţie, însă experienţa ei trebuie să fi fost traumatizantă.

Este foarte probabil că, fiind confruntată cu aceeaşi situaţie a doua oară, ea a decis să nu mai cedeze în legătura cu transfuzia de frica oprobriului. Dacă ar fi acceptat o a doua transfuzie, ea ar fi fost probabil exclusă din nou — ar fi fost considerată o răufăcătoare nepenitentă care a comis în mod repetat un anumit păcat. Până şi să ne imaginăm zbuciumul mintal şi emoţional prin care trebuie să fie trecut Dankwa e greu, îndeosebi când te gândeşti că în cele din urmă a cedat necesităţii de a primit o transfuzie, însă era deja prea târziu.

Nu putem pe bună dreptate să credem că Dankwa a luat această decizie singură. Presiunea pe care religia ei a exercitat-o asupra sa pur şi simplu nu poate fi ignorată şi acesta trebuie să constituie un factor al alegerii Rebeccăi de a se abţine de la o procedură medicală ce i-ar fi salvat viaţa. Nu trebuie să spunem că întreaga doctrină cu privire la sânge a Martorilor lui Iehova este atât lipsită de sens cât şi nebiblică, iar pentru mai multe informaţii puteţi consulta articolul despre sânge pe JWFacts.

Fără liber arbitru, privaţi de iubire

Martorii lui Iehova învaţă că Dumnezeu i-a înzestrat pe oameni cu liber arbitru. Totuşi, în acelaşi timp, ei au o politică de evitare care exercită presiune asupra membrilor să se conformeze standardelor lor religioase.

Dacă principiul liberului arbitru este atât de important, de ce nu-i laşi pe oameni să ia deciziile singuri, în special când vine vorba de chestiuni medicale de viaţă şi de moarte?

De asemenea, pretenţia Martorilor că ei sunt poporul cel mai iubitor de pe pământ este şi ea distorsionată. Ei pretind că organizaţia îndeplineşte standardele de iubire consemnate în Biblie, care le conferă caracterul unic de „popor al lui Dumnezeu“.

A fost Rebecca Dankwa într-adevăr fidelă unui „Dumnezeu al iubirii“ sau a fost pur şi simplu influenţată de o religie care exercita o putere reală asupra vieţii sale? Sunt nouă copii orfani de mamă într-adevăr ceea ce ar vrea un Dumnezeu iubitor?

Această relatare tragică slujeşte ca exemplu perfect al adevăratului caracter complet lipsit de iubire al politicii de evitare. A trecut prea mult timp de când organizaţia pătrunde ca un intrus în deciziile medicale personale ale membrilor săi. E timpul ca ea să înlesnească povara pe care o pune pe vieţile a milioane de oameni care sunt afectaţi în mod direct. Mingea este şi a fost mereu pe terenul ei.

Între timp numărul deceselor continuă să crească în timp ce mulţi privesc neputincioşi de la margine.

Publicat pe JWsurvey.org la 25 iunie 2015

Acest articol a fost publicat în doctrină, general, jwsurvey, practici, ştiri. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.