Experienţe

Raymond Franz – Conflictul conștiinței

Raymond Franz a fost un Martor a lui Iehova timp de 42 de ani, servind ca misionar cu timp integral în Statele Unite, Puerto Rico și Republica Dominicana. În 1971, a fost numit în calitate de membru al Corpului de Guvernare al Martorilor lui Iehova. A părăsit Corpul de Guvernare în 1980, după o anchetă la nivel înalt în care a fost acuzat de răspândirea de învațături greșite. În 1983 publică cartea „Conflictul conștiinței”, în care își relatează experiența avută în calitate de membru al Corpului de Guvernare.
Continuarea →

Isaia Vîtcă — Scurta istorie a înşelăciunii „maşinilor de tipar“

Am crescut într-o familie de Martori ai lui Iehova — grup religios oscilant şi nedefinit doctrinar — interzis pe vremea copilăriei, a adolescenţei şi a unei părţi a maturităţii mele. La început am trecut printr-o perioadă de căutări specifice oricărui om în devenire. Părinţii mei erau Martori devotaţi religiei lor până la sacrificiul suprem. Ambii au fost privaţi de libertate, torturaţi şi apoi tachinaţi încontinuu sau, mai precis, au stat cu anii în temniţele comuniste. Ei au avut o oarecare parte de contribuţie la formarea personalităţii mele. Au lucrat în secret şi la multiplicarea revistelor Turnul de veghe şi Treziţi-vă!.
În final am devenit şi eu Martor.
Continuarea →

 

Alin Işfa — Loialitatea faţă de Dumnezeu

Mă numesc Işfa Alin, sunt născut în oraşul Arad (România), la 11 februarie 1971. De mic sunt însetat după cunoaştere, iar în perioada adolescenţei am început să-mi pun întrebări despre sensul real al vieţii, despre existenţa lui Dumnezeu, despre problema suferinţei în lume şi despre faptul că viaţa omului este scurtă. Aceste întrebări îmi frământau mintea.
Continuarea →

 

Povestea lui Cedars — De acum înainte, liber

M-am născut în Manchester (Anglia) în 1979 și am crescut în Wilmslow, care era un sătuc suburban liniștit, dar a devenit un cartier bogat cunoscut pentru locuitorii săi celebri — majoritatea fotbaliști și soțiile lor.
În educația mea Armaghedonul a reprezentat un eveniment cât se putea de real, care putea să izbucnească în orice moment.
Continuarea →

 

John Cedars — Judecată pentru apostazie în secolul al XXI-lea

Am primit un apel telefonic vineri seara. Îl aşteptam. Coordonatorul corpului local de bătrâni a abordat-o pe soacra mea spunându-i că mă va suna.
Putea să-şi dea seama din tonul şi mimica lui că nu urma să vorbească despre vreme. Bătrânii voiam să se întâlnească cu mine.
Continuarea →

13 răspunsuri la Experienţe

 1. Defender spune:

  Chiar e o pierdere de vreme site ul asta bine zica Scalvul fidel sa nu intre slujitorii lui Iah pe astfel de site uri eu doar am raz si mi s a facut sila de voi pe cuvant

  SA VA FIE RUSINE CA VA BATETI JOC DE NUMELE LUI IEHOVA SI CA LUATI “LA MISTO” ORGANIZATIA
  DAR DEFAPT IA INTERESATI VA SI VOI PUTIN: A PLECAT OARE RAYMOND FRANTZ DIN ORGANIZATIE SAU A FOST DAT AFARA PENTRU CA A INCEPUT SA FACA PE SEFUL SI SA NU APRECIEZE DARUL SPIRITULUI SFANT APOI INCERCAND SA MANIPULEZE CORPUL DE GUVERNARE SI DE CE NUMARUL MARTORIILOR CRESTE SI E APROAPE DE 8 MILIOANE PLUS CA ANUL TRECUT AU PARTICIPAT LA COMEMORARE PESTE 19 MIL DE OAMENI SI UNII ZIC CA ORGANIZATIA SE PRABUSESTE

  INCA CEVA :UNDE CREDETI CA A PLECAT RAYMOND FRANZ LA CER???? NU PREA CRED …
  SI DE CE VA INCREDETI INTR UN OM CARE POATE VA MINTE SI VA TRAGE IN JOS
  DEFAPT DE CE MA MAI CHINUI CA AM IMPRESIA CA AICI SUNT DOAR FOSTI MARTORI IMORALI CARE IUBESC MAI MULT LUMEA SI CARE ACUM LE ESTE CIUDA PENTRU CA NU MAI AU NICIO SPERANTA ATATA VA SPUN

  Chiar e o pierdere de vreme site ul asta bine zicea Corpul de Guvernare sa nu intram pe astfel de site uri pe mine m a facut doar sa imi fie mila de voi si sa rad

  LUATI O DIN PARTE LUI IEHOVA NU DIN PARTEA MEA DESII NU STITI CINE SUNT : ati pacatuit impotriva spiritului si o sa aveti o mare dezamagire fiecare dintre voi in parte pacat ca nu erati oameni prosti >>>IMI PARE RAU PENTRU VOI SI PENTRU RAYOND ASTA PT CA A PIERDUT PRIVILEGIUL DE A FII UN GUVERNATOR PESTE OMENIRE

  Iarta i Ievova deoarece nu stiu ce fac si te rog curata organizatia Ta pamantesca de “oamenii netrebnici “!!!….

  • Marcus spune:

   Defender, poate inca nu-ti dai seama dar noi cei de aici deja am depasit asfel de comentarii… nu ne mai misca nici amenintarile cu dezamagirea viitoare nici frica de Armaghedon, nu ne impresioneaza nici mila ta, pentru ca nu avem nevoie de ea. Cat despre faptul ca te-am facut sa razi, te cred, e adevarat ca multi rad in fata adevarului daca materia cenusie le-a fost spalata si innalbita cu clorul minciunilor repetate iar si iar de religia organizata.
   Noi nu te acuzam de nimic, aperi ceea ce crezi. Noi in schimb aparam ceea ce stim. Daca tot ce citesti aici ti se pare o pierdere de vreme, ne bucuram totusi ca ti-ai pierdut vremea cu noi. Si daca ai ajuns aici din greseala, citeste alte site`uri atunci si o sa fi surprins de avalansa de informatii care o sa curga peste tine din toate partile referitoare la manipularea religioasa.

 2. Marcus spune:

  sa ma refer acum si la citatul tau
  „AICI SUNT DOAR FOSTI MARTORI IMORALI CARE IUBESC MAI MULT LUMEA SI CARE ACUM LE ESTE CIUDA PENTRU CA NU MAI AU NICIO SPERANTA”
  nu stiu cat de bine cunosti tu Sfintele Scripturi, daca iti permiti sa te exprimi asa. Sau poate nu ai luat in considerare versetul din Luca 6:37 „Nu mai judecaţi şi nicidecum nu veţi fi judecaţi. Încetaţi să mai condamnaţi şi nicidecum nu veţi fi condamnaţi. ”
  cand o sa te Cheme Isus Cristos si o sa te simti Mesia, atunci ai dreptul sa judeci, pana atunci stai cuminte in banca ta si ia aminte : „cine esti tu sa-l judeci pe sclavul altuia?”

 3. Isaia Vitca spune:

  Mesaj pentru cei care acceseaza site-urile despre „Martorii lui Iehova”

  Regret frustrarile pe care o perioada de timp le-am avut sau unii inca le mai au, dupa ce o lunga perioada de timp am apartinut acestei comunitati, organizatii sau cult.

  Daca suntem sinceri cu noi insine constatam urmatoarele:
  1. Ca orice sistem, inclusiv acest cult (miscare religioasa), ca dealtfel toate celelalte organizatii, religii mari ale lumii, culte si miscari cu caracter religios, sisteme politice, sisteme comerciale, intr-o mai mica sau mai mare masura, folosestc tehnici de manipulare si inducere in eroare, atit pentru a acapara noi membri cit si pentru asi atinge scopurile.

  2. Ca noi am fost indusi in eroare o perioada de timp, si ca a fost nevoie sa primim o „lovitura sub centura” (un soc foarte puternic), pentru a incepe sa ne trezim.

  3. Si cel mai grav este ca noi insine ne-am lasat indusi in eroare, uneori ne-am impus sa credem ceeace publica sistemul (WTS).
  Avem partea noastra principala de vina.
  Nu putem sa punem in circa WTS totul.
  Suntem victimele propriei noastre evaluari gresite.

  Un lucru este insa cert:
  Cei care sunt invitati in fata unui comitet judiciar (din varii motive) simt din plin frustrarea atunci cind sunt nedrepatatiti si atunci cind procedurile „inchizitorilor” sunt asemanatoare cu ale securitatii statului socialist.
  Inchizitorul este acelasi. Este cel descris de Dostoievski in ”Fratii Karamazov”. Desi are o tresarire in momentul deciziei finale a infaptuirii crimei, merge pina la capat. Face pact cu Diavolul, suprima libertatea individului, si-l executa pe cel care le-a spus oamenilor cum pot obtine simplu libertatea. Cel care a aratat ca ea este la indemina oricui. Adevar si libertate. In celula, inaintea de a-l arde pe rug, ii zice lui Isus : „Sa nu mai vii niciodata”.

  Scopul excomunicarii este acela de ai strivi personalitatea individului, de al determina pe acesta sa subordoneze total conducerii sectei. Izolat de comunitate, la cerinta sectei, fara sprijinul vechilor prietenii, de care s-a despartit la cererea sectei, acesta (INDIVIDUL) este presat sa se umileasca pina la nivelul in care devine cirpa. El, individul, se va simti suspendat deasupra haului, si tirindu-se prin praf si noroi, in semn de umilinta, cu personalitatea proprie facuta pulbere, va cere reintegrarea si va deveni un element al constiintei colective a sectei.

  Pericolul cel mai mare, pentru secta, apare atunci cind oricare dintre fostii ei membrii isi recapata demnitatea si personalitatea si odata cu ele libertatea. Este momentul in care iese de sub autoritatea liderilor sistemului si cel mai important lucru „uita in mod voit secta”.

  OMUL (HOMO sapiens) cunoaste adevarul.
  El, Omul, devine liber.
  El, Omul, – individul in interiorul sau – devine din ce in ce mai puternic.
  Nu-l afecteaza singuratatea. Din contra, ea poate fi generatoare a intrebarilor de analiza si a cautarii raspunsurilor la aceste intrebari. Este momentul sedimentarii gindurilor iar mintea lui devine creatoare.
  Omul, ca fiinta sociala si sociabila, constata ca are nevoie doar de un cerc foarte restrins de cunostinte si prieteni.
  De fapt aceste momente sunt cele mai frumoase din viata lui.
  Omul cu O mare, are clipe de fericire.
  Este momentul in care sistemul nu mai are nici o influenta asupra lui.
  Este momentul, oficial nerecunoscut, al esecului sistemului de a controla individul.
  Nimic altceva nu tulbura mai mult conducerea sectei, organizatiei religioase, cultului sau cum vreti dumneavoastra. In fapt a oricarui sistem.

  Am scapat deci. Sa ne bucuram de asta.
  Sunt atitea lucruri splendide din jurul nostru.
  Putem realiza multle lucruri frumoase de care am fost privati, in timp ce eram sub influenta tiraniei.
  Putem sa ne gasim un cerc de prieteni superbi, daca simtim acut lipsa lor.
  Putem sa ne concentram asupra familiei noastre.

  UITATI-I. Praful uitarii sa se astearna peste acea perioada din viata.
  Totul este la timpul trecut.
  Sa nu uitam totusi trecutul, ca sa nu mai gresim in viitor.

 4. Kenjiro spune:

  DESPRE DEPENDENTA
  Totuşi, asta este ceea ce ne spun toţi misticii din trecut. Eu nu spun că ,mine’ –
  sinele condiţionat – nu va recădea uneori în şabloanele sale obişnuite. Acesta este
  felul în care am fost condiţionaţi. Dar se pune întrebarea dacă ar fi admisibil să
  trăieşti o viaţă în care să fii atât de singur, încât să nu depinzi de nimeni.
  Noi toţi depindem unul de altul, din tot felul de motive, nu-i aşa? Depindem de
  măcelar, de brutar, de fabricantul de sfeşnice. Interdependenţă. E bine aşa! Noi
  organizăm societatea în felul acesta şi atribuim funcţii diferite unor oameni diferiţi
  pentru bunăstarea tuturor, astfel încât să funcţionăm mai bine şi să trăim mai eficient
  – cel puţin aşa sperăm.
  Dar să depindem de altcineva, psihologic — să depindem de cineva, emoţional
  – ce implică asta? înseamnă să depind de altă fiinţă umană, pentru a fi fericit.
  Gândiţi-vă la aceasta. Pentru că, dacă o faceţi, următorul lucru pe care îl veţi
  face – fie conştient, fie nu — este să vă întrebaţi dacă alţi oameni contribuie la
  fericirea voastră. Apoi, vine pasul următor – teama: teama de pierdere, teama de
  înstrăinare, teama de respingere, controlul reciproc. Iubirea perfectă alungă frica.
  Acolo unde este iubire, nu există cereri, nu există aşteptări, nu există dependenţă. Eu
  nu-ţi cer să mă faci fericit; fericirea mea nu se află în tine. Dacă vrei să mă părăseşti,
  28
  nu mă voi compătimi; tovărăşia ta îmi face o plăcere nespusă, dar n-am să mă
  cramponez.
  Mă bucur de ea, fără să mă agăţ ca scaiul. Nu de tine mă bucur atât, cât de ceva
  mai mare decât noi amândoi la un loc. Ceva ce am descoperit — un fel de simfonie,
  un fel de orchestră care cântă o melodie atunci când eşti de faţă, dar chiar şi când
  pleci, orchestra nu se opreşte. Când întâlnesc pe altcineva, ea cântă o altă melodie,
  care este de asemenea încântătoare. Iar când sunt singur, ea tot cântă. Există un
  repertoriu vast şi cântecul nu încetează niciodată.
  Asta înseamnă trezirea. Tot din acelaşi motiv suntem hipnotizaţi, cu creierul
  spălat, adormiţi. Pare îngrozitor să întreb, dar cum se poate spune că mă iubiţi, dacă
  vă agăţaţi de mine şi nu-mi mai daţi drumul? Dacă nu mă mai lăsaţi să răsuflu? Este
  cu putinţă să spuneţi că mă iubiţi, dacă, pentru a fi fericiţi, aveţi nevoie de mine din
  punct de vedere psihologic sau emoţional? Este ca o palmă la adresa învăţăturilor
  universale, a tuturor scripturilor, religiilor, misticilor.
  „Cum de ne-a scăpat atâţia ani?”, îmi spun mie însumi în mod repetat. „Cum de
  nu am văzut?” Când citiţi tot ce scrie atât de tranşant în scriptură, începeţi să vă
  întrebaţi: „Omul ăsta e nebun?” Dar, după un timp, începeţi să credeţi că toată lumea
  e nebună. „Dacă nu-ţi urăşti tatăl şi mama, fraţii şi surorile, dacă nu renunţi şi
  abandonezi tot ce ai, nu poţi fi discipolul meu.”
  Trebuie să laşi totul. Nu renunţarea fizică, înţelegi; aceasta e uşoară. Când
  iluziile tale se prăbuşesc, intri, în sfârşit, în contact cu realitatea şi crede-mă, nu vei
  mai fi niciodată singur – niciodată. Singurătatea nu este vindecată de tovărăşia umană.
  Singurătatea se vindecă prin contactul cu realitatea. O, am atâtea de spus despre asta.
  Contactul cu realitatea, renunţarea la iluzii, realizarea contactului cu realul — orice ar
  fi, nu are nume. Nu putem cunoaşte acest ceva, decât prin renunţarea la ceea ce este
  ireal. Poţi afla ce e singurătatea, doar când renunţi să te cramponezi, când renunţi la
  dependenţă. Dar primul pas în această direcţie este să consideri că e ceva de dorit.
  Dacă nu ţi se pare un lucru dezirabil, cum ai putea măcar să te apropii de el?
  Gândeşte-te la singurătatea ta. Crezi că tovărăşia oamenilor te-ar putea elibera
  vreodată de ea? Ea nu serveşte decât să-ţi distragă atenţia. Ai un gol în interior, nu-i
  aşa? Şi când acel gol iese la iveală, tu ce faci? Fugi, porneşti televizorul, dai drumul
  la radio, citeşti o carte, cauţi companie umană, cauţi divertisment, cauţi distracţie.
  Toată lumea face la fel. Există o adevărată industrie în zilele noastre, un sector
  organizat să ne distrugă şi să ne distreze.

  Anthony De Mello – Constienta. Capcanele si sansele realitatii

  Daca nu gasesti aceasta carte in librarii sau nu iti permiti sa o cumperi descarca versiunea PDF aici:
  http://astrodeva.files.wordpress.com/2014/02/anthony-de-mello-constienta-capcanele-si-sansele-realitatii.pdf

 5. Haitas Calin spune:

  Foarte fain articolul tau Isaia Vitca,i-ai scanat bine pe martori(secta). :)

 6. altcineva spune:

  buna, eu nu inteleg multe lucruri, sunt total confuz…eu de mic merg, pana in prezent la întrunirile martorilor din obligatie si mi-am dat seama ca acest stil de viata nu ma face fericit, mai degraba ma simt umilit si ca, practic nu ma mai simt stapan pe propriile mele decizi, am probleme psihologice, mii de gânduri care nu ma lasa in pace, chiar imi doresc sa vina armaghedonu odata..de ce nu vine? sa pot muri linistit. Dar printre martotii si din congregatia unde merg, sunt oameni superbi si foarte inteligenti, ei de ce nu isi dau seama? de ce sunt prinsi in organizatie? Am intelnit oameni foarte de treaba si o data cu progresele lor in congregatie si acordarea de functii devin cu nasu pe sus. Martorii au o mentalitate foarte ciudata, ei cred ca, nu mai sunt si oameni normali…ori esti martor..ori mergi cu lumea(alcool, droguri, imoralitate, moarte). Eu nu pot sa cred in ceva pe deplin pana nu aflu toate lucrurile..cum ar fi infiintarea organizatiei, trecutul ei, parerile oamenilor, etc…din publicatiile lor doar experiente pozitive si bla bla bla..uneori am impresia ca sunt inventate. Babele din congregatie orice aud la televizor, internet spun ca vine sfarstiul lumi(o data a spus cineva ca a vazut pe net ca nu stiu ce s-a intamplat cu guvernele si am mers acasa si am cautat si eu si am vazut ca acel articol era de prin anul 2001:))) nu mai suport viata asta, in fiecare zi aud de Armaghedon si tot timpul am in mine sentimentul ca nu fac ce trebuie, cateodata imi vine sa fac ceea ce zic ei doar sa scap, dar nu pot nu sunt genul de persoana..eu am o relatie personala buna cu dumnezeu si nu inteleg de ce trebuie sa te afirmi in congregatie cu zelu tau..dumnezeu a creat miliarde de galaxi si nu imi vine sa cred ca este atat de penibil sa se uite si la nivelul fustelor martorelor si sa zica, ca nu ii bine… din moment ce el a creat cu dorinte si pofte…am cateva rude martore si pur si simplu nu vorbesc cu mine pentru ca nu progresez… scuzati ca sar de la o idee la alta, as avea multe de spus si intamplari…am nevoie de ajutor, mi-ar placea sa cunosc oameni care se afla in aceeasi situatie

 7. ambasadorul spune:

  aa

 8. Crestinul ev. spune:

  ALTCINEVA , parerea mea este ca ai putea incerca sa faci ce au facut si altii de pe acest sait ,adica sa incerci sa te separi de organizatie, sa cauti o biserica cu adevarat crestina, una evanghelica , sa citesti Biblia, Noul testament in special ,fara explicatiile deformatoare date de Martori . Roagate lui Dumnezeu sa te ajute sa gasesti credinta adevarata.

 9. Kenjiro spune:

  Altcineva ajutorul este foarte aproape doar ca trebuie sa devii constient de el :)
  Incearca sa citesti aceasta carte care te va ajuta sa intelegi cum anume trebuie sa cauti adevarul pentru ca sunt multi oameni care nu stiu cum si unde trebuie sa caute adevarul !
  ANTHONY DE MELLO
  CONŞTIENȚA
  Capcanele şi şansele realităţii

  Daca nu gasesti aceasta carte in librarii sau nu iti permiti sa o cumperi descarca versiunea PDF aici:
  http://astrodeva.files.wordpress.com/2014/02/anthony-de-mello-constienta-capcanele-si-sansele-realitatii.pdf

  Cel mai important lucru este sa iti gasesti singur raspunsurile.
  Iti doresc succes !

 10. dani spune:

  Am avut de aface cu acesti martori a lui iehova timp de un an iar experienta mea a fost urmatoare :in primul rand au un sistem de a aduce noi inscrisi foarte agresiv ,procedeul este de a bate usa in usa si de a insista foarte mult .
  In cea ce priveste asa zisele adunari ele constau in lecturi din niste carti ,si biblia pe care ei au tradus-o corect direct de la iehova care coborat din ceruri si le-a inmanat adevarata biblie care nu este mincinoasaaaa..(intelegeti fustrarea mea avand in vedere ca o asa zisa religie de nici 150 de ani infintata are nesimtirea sa pretinda ca ei detin adevarul )…..bun trecand peste toate aceste aspecte revenim la oameni ,un lucru care mi sa parut straniu e faptul ca ei se impart in 2 categorii sociale .mai exact foarte bogati si extraordinari de saraci (mai saraci cu duhul) …..si sincer nu mai am rabdare sa detaliez toata experienta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.