Victorie memorabilă într-un caz de abuz sexual la Martorii lui Iehova — Despăgubire de şase cifre pentru victimă

Pe jar: Filiala din Marea Britanie (poză) spune că va „revizui“ judecata

Postul britanic de televiziune BBC a prezentat la 19 iunie 2015 un reportaj cu privire la o decizie memorabilă luată de Înalta Curte de la Londra, care consideră că victima abuzului sexual a ajuns în situaţia aceasta ca urmare a neasigurării repetate de către Watchtower a siguranţei ei. Victima a devenit prima persoană care a câştigat un proces civil împotriva organizaţiei în Marea Britanie.

Karen Morgan, corespondentul JWsurvey.org pe probleme de abuz asupra copiilor, ea însăşi o victimă a abuzului asupra copiilor în organizaţia Martorilor lui Iehova, a scris un articol privitor la acest caz în martie.

Pe atunci s-a dezvăluit că, dacă are succes, cazul poate da undă verde mai multor plângeri depuse împotriva Watchtower în Marea Britanie în timp ce organizaţia se află deja sub observaţie de către Comisia de Binefacere pe marginea reputaţiei sale din ce mai proaste privind salvgardarea membrilor.

AO Advocates, firma de avocatură care o reprezintă pe victimă (numită simplu „C“ pentru a-i păstra anonimatul) a dezvăluit în martie că au deja şase clienţi suplimentari în aşteptare dacă procesul lui C. se dovedeşte a fi de succes.

Păi, acum C. a câştigat plata unor despăgubiri din partea Watchtower în valoare de 275 000 de lire sterline, ceea ce pregăteşte drumul pentru mai multe intervenţii legale împotriva organizaţiei.

Vizitaţi pagina BBC aferentă ştirii

Pe cât de îmbucurătoare este ştirea pentru mulţi activişti care doresc urgent ca Watchtower să-i protejeze pe copii tratând cu maximă seriozitate abuzul asupra copiilor, merită să reflectăm la preţul incomensurabil plătit de victimă ca urmare a experienţei sale dureroase.

Acum în pragul vârstei de 30 de ani, C. a fost abuzată între anii 1989 şi 1994, când avea vârsta cuprinsă între doar patru şi nouă ani. Abuzul, inclusiv viol, a avut loc la domiciliul ei, la domiciliul atacatorului, într-un hambar şi în maşini. I s-a spus lui C. că ‘păcătuia’ şi că ‘nu avea să fie salvată’. Iadul prin care a trecut a traumatizat-o atât de mult încât a încercat să se sinucidă şi se spune că le-a zis avocaţilor ei că nu se aşteaptă că va trăi mai mult de 30 de ani.

Atacatorul lui C., Paul Stewart, a murit în 2001 la vârsta de 72 de ani, la scurt timp înainte ca poliţia să ajungă la domiciliul său pentru a-l aresta în baza abuzurilor comise asupra ei. El a fost slujitor auxiliar când a început să abuzeze de C. în 1989, dar a fost descalificat de la acest privilegiu după ce a recunoscut că molestase o altă fată.

Chiar şi aşa, bătrânii l-au lăsat să păstreze multe din privilegiile pe care le avusese ca slujitor. Astfel, Stewart a putut să exploateze poziţia de încredere de care beneficia din partea bătrânilor dintr-o congregaţie din Loughborough pentru a-şi duce la îndeplinire actele rele.

Reacţii

La pronunţarea verdictului, domnul Justice Globe spunea că se simte „mulţumit“ cu faptul că organizaţia trebuie ‘să răspundă’ pentru abuz.

Organizaţia a răspuns verdictului declarând pentru BBC că va revizui hotărârea. Cititorii site-ului nostru îşi vor aduce aminte că, în februarie 2015, Stephen Lett din Corpul de Guvernare a demontat orice griji cu privire la tratarea greşită de către Watchtower a cazurilor de abuz asupra copiilor drept ‘minciuni şi nesinceritate susţinute de apostaţi’.

C. a vorbit cu reporterii BBC înainte de verdict, spunând: „Aceştia [victimele abuzurilor] nu sunt apostaţi. Ei sunt oameni care au suferit din cauza unor infracţiuni de-a dreptul oribile şi ale căror vieţi s-au ruinat complet. Ei nu-şi propun să distrugă organizaţia. Aceasta este o problemă care trebuie tratată şi trebuie abordată într-un mod adecvat, pentru că se va înrăutăţi“.

Clive Coleman, corespondentul BBC pe chestiuni juridice, a recunoscut semnificaţia verdictului: „Acesta este primul proces civil din Marea Britanie pentru daune retroactive pe seama abuzului sexual intentat împotriva organizaţiei Martorilor lui Iehova şi se crede că este primul proces intentat împotriva oricărei religii minoritare.

Iar Kathleen Hallisay, avocat în cadrul AO Advocates, a remarcat: „Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru organizaţia Martorilor lui Iehova cu privire la necesitatea lor de a implementa politici mai bune pentru protejarea copiilor care au în vedere cunoştinţele din prezent legate de protecţia copiilor şi de abuzul sexual. Sper de asemenea că e un semnal de alarmă şi pentru membrii organizaţiei care să îi trezească la realitatea faptului că abuzul sexual asupra copiilor este o problemă în interiorul organizaţiei şi e ceva ce necesită acţiune din partea lor“.

Putem doar spera că această relatare, asemenea multora similare, îi va face pe Martorii individuali fie să grăbească reforma în cadrul organizaţiei, fie să treacă la fapte.

Publicat pe JWsurvey.org la 19 iunie 2015.

Acest articol a fost publicat în general. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.