Noul proiect pentru săli ale Regatului le-a fost dezvăluit bătrânilor

Dacă locuieşti în SUA, s-ar putea ca noua ta sală a Regatului să arate aşa.

Sâmbătă, 31 ianuarie, s-a ţinut o întrunire cu toţi bătrânii de pe teritoriul filialei din Statele Unite. Scopul întrunirii a fost prezentarea detaliată a noii măsuri privind construirea de clădiri teocratice sub supravegherea departamentelor locale de proiecte şi construcţii (LDC) (vezi Anuarul Martorilor lui Iehova pe 2015, paginile 16–18). A fost trimisă o scrisoare în mod anticipat, în care bătrânii au fost anunţaţi că la întrunire se va dezvălui „un proiect nou pentru sălile Regatului, radical diferit“.

După cum ne putem aştepta, membrii de rând ai congregaţiilor nu au avut posibilitatea de a participa la întrunire, deşi şi ei contribuie financiar la clădirile despre care s-a discutat. Cu toate acestea, unul din vorbitori a precizat că lucrurile discutate la întrunire nu au caracter confidenţial şi pot fi împărtăşite cu vestitorii.

De atunci, imagini ale noului proiect standardizat s-au scurs pe un forum de foşti Martori. Ele prezintă o clădire care pare să fi fost concepută cu perspectiva găzduirii de spaţiu comercial în cazul în care clădirea va trebui vândută în viitor.

Notiţele pe care unul din bătrâni le-a luat pe parcursul întrunirii de două ore şi jumătate şi-au găsit şi ele locul pe internet. Ele arată că Robert Luccioni, asistent al Corpului de Guvernare, i-a îndemnat pe bătrâni să nu devină asemenea israeliţilor care s-au plâns după ce au părăsit Egiptul.

S-a citit Eclesiastul 7:10, unde se spune: „Nu zice: «Cum se face că zilele de odinioară au fost mai bune decât acestea?», căci nu din înţelepciune întrebi asta“. S-a făcut aplicarea că bătrânii nu ar trebui să fie ancoraţi în trecut, nici să caute greşeli în noile măsuri.

Robert Luccioni, asistent al Corpului de Guvernare, adresându-se bătrânilor

Apoi, Leon Weaver, un alt asistent al Corpului de Guvernare, a dezvăluit că s-au iscat discuţii aprinse în cadrul comitetului filialei SUA pe parcursul serii pe marginea caracterului rezidenţial sau comercial al proiectului pentru noile săli standardizate ale Regatului. Totuşi, în cele din urmă, toţi au votat în favoarea modelului în stil comercial, cu glasvanduri.

Unul din momentele cele mai bine primite din cadrul temei prezentate de fratele Weaver a fost un material video realizat prin intermediul animaţiei 3D care prezenta atât designul exteriorului şi al interiorul noului model de sală a Regatului. Leon Weaver a scos în evidenţă şi motivul pentru care s-a decis includerea unor noi caracteristici ori îmbunătăţirea altora existente. Articolul în limba engleză conţine şi o serie de capturi de ecran din filmuleţul de prezentare a noului proiect.

Pe JWsurvey s-a relatat deja despre schimbările pe care Corpul de Guvernare le-a introdus cu privire la măsurile de construire şi finanţare a sălilor Regatului şi a sălilor de congrese. Aceste schimbări prevăd ca fiecare congregaţie să trimită lunar către Watchtower o sumă fixă, chiar dacă nu aveau datorii în trecut, şi să cedeze toate surplusurile de fonduri către organizaţie.

Deşi majoritatea vestitori de rând pare să fi primit bine schimbările sub falsa impresie că Watchtower le şterge congregaţiilor datoriile, nu toţi au căzut în plasă.

Pe pagina mea de Facebook am primit următorul mesaj privat din partea unui vestitor activ, care s-a bucurat să-mi poată împărtăşi cele de mai jos, cu dorinţa de a rămâne anonim:

Salut, Cedars. Sunt un Martor botezat. Am creat acest cont ascuns pentru mine, din motive evidente. Sunt căsătorit cu o soră zeloasă. Familia mea este formată din Martori ai lui Iehova în proporţie de 90%, iar eu am fost crescut în această religie de la naştere.

M-am gândit mult în ultimul. Am făcut foarte multe cercetări şi am urmărit materiale video pe YouTube, inclusiv ale tale cu privire la organizaţie. De ce? Unele lucruri pur şi simplu nu se potrivesc. Unele lucruri pur şi simplu nu par logice etc.

Aseară s-a citit o scrisoare la noi la sală — apropo, sunt din [ţară eliminată]. În scrisoare se spunea că, de acum înainte, donaţiile pe care le facem merg într-un singur fond global. Nu mai există separat cutia de donaţii pentru construirea sălilor Regatului, cutia de donaţii pentru lucrarea mondială etc. Există o singură donaţie, care merge către un fond global. Există acum o rezoluţie trimisă de sediu care să fie votată de toate congregaţiile şi care prevede ca fiecare congregaţie să vireze lunar o anumită sumă în acest fond global.

Suma stabilită pentru congregaţie noastră a fost [echivalentul a] 113 dolari americani. Să nu uităm că această sumă e separată de cheltuielile congregaţiei. Avem aproximativ puţin peste 70 de vestitori. Mă gândeam că dacă fraţii noştri se străduiesc din greu să achite cheltuielile congregaţiei, cum vom putea să ne ţinem de această măsură lunară? Oricum, ei spun că va acoperi toate aspectele, precum [ajutor în caz de] dezastre, construirea de săli, tipărire etc.

Şi uite unde am rămas cu un gust amar. După întrunire, am golit cutia de donaţii şi vorbeam cu unul din bătrâni, care şi secretarul, despre scrisoare, doar în scopul de a o înţelege mai bine. El mi-a spus: „Trebuie să ţinem pasul pentru ca lucrarea lui Iehova să poată fi îndeplinită. De pildă, nu ştiu dacă pot să-ţi spun asta deja, dar nu va fi niciun secret, deci cred că pot. Ştiai că săptămâna trecută toţi supraveghetorii de circumscripţie au primit modele noi de [Toyota] RAV4 din 2015, de la Societate?“

Am zis: „Cum?!“ Şi mi-a răspuns: „Da, nou-nouţe!“ Şi i-am zis: „Dar supraveghetorul de circumscripţie a fost aici în urmă cu două săptămâni cu o maşină din 201, nu?“ Iar bătrânul mi-a răspuns: „Păi, cred că acum are două maşini“. Am rămas complet uluit şi mă gândeam că aşa ceva nu se poate. Eu mă chinui acasă să-mi plătesc facturile, Societatea mă încurajează să duc o viaţă simplă, să nu încep nimic ce mi-ar lua mult timp, ca de pildă o nouă afacere sau ore suplimentare la serviciu etc., iar acum îmi spui că trebuie să fac donaţii din banii mei pentru ca supraveghetorii de circumscripţie să conducă maşini noi-nouţe? Pe deasupra, bătrânul mi-a spus că maşinile lor vor beneficia de service gratuit ori de câte ori va fi nevoie, iar orice piese de schimb vor fi plătite de Societatea Watch Tower.

Să nu uiotăm că întreţinerea unor astfel de SUV-uri costă în jur de 217 dolari, fără piesele de schimb. Mă gândeam: ‘Vrei să spui că vor fi plătite de mine şi alţi fraţi săraci care fie trebuie să umble pe jos peste tot pentru că trebuie să ducem o viaţă simplă, fie cazul meu, că am o maşinuţă veche care are nevoie de multe piese de schimb acum. Şi nu am nici aer condiţionat în maşină şi trebuie să dau banii mei ca să ajut la achiziţionarea de SUV-uri din 2015 şi de servicii de întreţinere.

Nu pot să cred aşa ceva. Soţia mea crede că este o binecuvântare de la Iehova, dar eu nu pot să-i mărturisesc sentimentele pentru că, ori de câte ori o fac, îmi spune că sunt apostat! Ce crezi? Poţi să faci un material video pe chestia asta? Nu sunt sigur dacă doar supraveghetorii de circumscripţie din [ţara noastră] au primit SUV-uri de 2015 sau este o chestiune pe plan mondial. Oricum este şocant pentru mine. Sunt tare confuz în momentul de faţă.

Vestitorii precum prietenul meu de mai sus se pot aştepta la şi mai multe uluire odată ce văd cum Watchtower îşi continuă tendinţa de consolidare pentru reducerea costurilor, tendinţă care astăzi e la ordinea zilei în locul vechiului obicei al organizaţiei de a face investiţii mari şi de a se extinde la nivel global, care odinioară erau motive de mândrie.

Astăzi, Watchtower vrea stil, dar nu are substanţă.

Iar cu această nou proiect standardizat pentru sălile Regatului, se pare că Watchtower stă cu un ochi pe ceea ce vestitorii aşteaptă înapoi pentru acceptarea măsurii de zeciuială ascunsă, şi cu un ochi pe faptul de a face sălile Regatului cât se poate de vandabile în cazul în care vor trebuie vândute în cele din urmă.

La câteva zile după ce s-au publicat rândurile de mai sus pe JWsurvey, a apărut pe YouTube înregistrarea completă a evenimentului. Evident, astăzi, la o săptămână după ce s-a scurs materialul video, Societatea Watch Tower a luat măsuri pentru blocarea pe considerente de drepturi de autor a videoclipului de pe YouTube, însă există copii ale materialului în circulaţie privată, deci ne putem aştepta să reapară undeva. Şi noi deţinem un exemplar offline al înregistrării care a fost postată pe YouTube.

Dacă adăugăm această scurgere la scurgerea materialelor video de instruire a bătrânilor cu privire la comitetele judiciare şi la vizitele de păstorire de acum 12 luni, nu trebuie să spunem că organizaţia nu se bucură de o susţinere uniformă din partea bătrânilor la care aspiră.

Publicat pe JWsurvey.org la 3 şi 7 februarie 2015

Acest articol a fost publicat în general, jwsurvey, ştiri. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.