Tony critică studiile superioare pe JW Broadcasting: cireaşa de pe tort a propagandei sectare

Momentul lui Tony Morris de pe JW Broadcasting arată la nivel microcosmic modul de funcţionare a îndoctrinării sectare

Când s-a anunţat prima dată lansarea site-ului JW Broadcasting la întrunirea anuală din octombrie 2014, mi-am exprimat imediat speranţa de a-l pe vedea pe Tony Morris în faţa camerei în plină culoare pe parcursul unei emisiuni de o oră.

Mă consider cel mai mare troll al lui Tony. După părerea mea, dintre toţi membrii Corpului de Guvernare, el e cel mai amăgit, cel mai controversat şi prezintă cele mai mari dizabilităţi intelectuale, iar eu prosper pe seama momentelor când calcă strâmb.

După cum a dovedit performanţa dezastruoasă a lui Tony de la vizita filialei SUA din 2014 (care, cel puţin încă, nu a fost postată pe secţiunea de video la cerere a tv.jw.org), criticile sale necontrolate reprezintă un călcâi al lui Ahile când vine vorba de demascarea gândirii autoritare şi înapoiate a Corpului de Guvernare.

Eram spre sfârşitul şederii mele recente în Belgia, când a apărut ştirea că episodul din ianuarie 2015 a emisiunii lunare de pe JW Broadcasting e găzduit de Tony. Am urmărit imediat primele 10 minute, având o singură întrebare în minte: „Îl vor lasă să spună ce-i vine în minte sau îi vor scrie scenariul şi-l vor ţine în lesă?“

A fost plăcut surprins să descopăr că, într-adevăr, avem de-a face cu un Tony Morris autentic, care oferă o formă de flatulenţă verbală pe care alţi membri ai Corpului de Guvernare se chinuie să-l egaleze. Am văzut un om a cărui ignoranţă era în lumina reflectoarelor în văzut tuturor. Un om care rostea fără mustrări perle precum:

„Dacă ne întovărăşim încontinuu cu cei care nu cred acelaşi lucru [ca noi], acest lucru ne poate eroda gândirea şi convingerile.“

„E una să lucrezi la locul de muncă cu alţii şi complet altceva să te afunzi într-o instituţie de «învăţământ»!“

„Am spus-o de mult: cu cât e mai bună universitatea, cu atât e mai mare pericolul. Cei mai inteligenţi şi mai elocvenţi profesori vor încercare să remodeleze gândirea copilului vostru, iar influenţa lor poate fi incomensurabilă.“

Cele trei citate de mai sus reprezintă un rezumat al motivului pentru care Watchtower e atât de terifiat de faptul că tinerii Martorii merg la facultate. Cei din fruntea organizaţiei ştiu prea bine că aptitudinile de gândire critică dobândite acolo, care constituie o parte esenţială a procesului de învăţare, poate pregăti o persoană să vadă rapid dincolo de propaganda sectei.

Băbeşte spus, instruirea e duşmanul organizaţiei Watchtower. Cunoştinţa este antidotul indoctrinării sale.

Se pare că apostolul Pavel nu e un fan al universităţilor Oxford sau Cambridge

Nimic nu exprimă mai bine acest aspect decât versetul pe care l-a ales Tony ca „temei scriptural“ pentru interzicerea instruirii superioare. Se pare că atunci când apostolul Pavel, care a beneficiat de o bună instruire (sau, cel puţin, aşa ni se spune), vorbea de faptul că „tovărăşiile rele strică obiceiurile folositoare“, el făcea apel stringent împotriva instituţiilor de învăţământ superior (1 Corinteni 15:33).

Fragilitatea în sine a acestei invocări scripturale ar trebui să tragă un semnal de alarmă părinţilor şi viitorilor studenţi, spunându-le tot ce trebuie să ştie despre motivele organizaţiei Watchtower.

Dar un lucru nu trebuie niciodată subestimat, iar aceasta e puterea tehnicilor de convingere ale Watchtower, exercitate asupra prăzii sale îndoctrinate. Iar acestea au fost în plin avânt de-a lungul discursului de 30 de minute în care Tony Morris a lovit în instruirea superioară.

Un exemplu clasic se regăseşte între minutele 7:25 şi 8:20, unde Tony regurgitează un scenariu ipotetic (pe care l-a mai prezentat în cuvântări anterioare), în care nişte părinţi îşi duc copilul să se înscrie la facultate şi îl înscriu şi la sala Regatului locală, însă are loc „dezastrul“ îndată ce copilul face o pauză şi începe să lipsească de la întruniri.

„Îmi pun întrebarea“, spune Tony indignat. „Cine i-a lăsat la universitate?“

Astfel, se folosesc trei tehnici de manipulare, specifice cuvântărilor lui Tony Morris, iar toate acestea încep în engleză cu litera „F“:

 • cultivarea fricii (fear mongering) — „Să vă spun un scenariu de coşmar ce vi se poate întâmpla într-o zi, dacă nu luaţi măsuri.“
 • arătatul cu degetul (finger pointing) — „Permiteţi-mi să-i identific pe cei care, în acest scenariu, nu se ridică la aşteptările lui Iehova şi care vor plăti preţul pentru faptul că au procedat aşa.“
 • învinovăţirea (fault finding) — „Cel mai important, iată principalii vinovaţi în toată această relatare, cei care poartă cea mai mare responsabilitate şi care va trebui să dea explicaţii despre ei înşişi în faţa lui Dumnezeu.“
 • Mai există un al patrulea „F“ într-o cuvântare chintesenţială marca Tony Morris, însă mă abţin să-l menţionez ca să nu vă ruşinaţi.

Pe cât ar fi de transparente aceste metode pentru voi sau pentru mine, este trist când te gândeşti că ele funcţionează extrem de bine la Martorii care sunt îndoctrinaţi până în măduva oaselor.

După cum am spus şi în materialul video în care combat discursul lui Tony, interdicţia organizaţiei Watchtower cu privire la instruirea superioară este o manifestare greţoasă a lăcomiei şi a solipsismului de care dă dovadă. Faptul de a deturna într-o manieră atât de grotescă speranţa, promisiunile şi potenţialul tinerilor tăindu-le oportunităţile şi asimilându-i în maşinăria lor de propagandă ca „pionieri“ este de-a dreptul dezgustător şi imoral.

Nu pot decât să sper că cel puţin câţiva tineri Martori vor avea norocul să vadă prin oratoria nazală a lui Tony, să nu se lase şi să facă ceva pentru înşişi înainte ca oportunităţile să treacă pe lângă ei.

Publicat pe JWsurvey.org la 25 ianuarie 2015

Acest articol a fost publicat în doctrină, general, jwsurvey, practici, ştiri, video. Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Tony critică studiile superioare pe JW Broadcasting: cireaşa de pe tort a propagandei sectare

 1. regina spune:

  Subtitrare nu este ?Că ar fi de mare folos oamenilor!

 2. Flory spune:

  O lume confuza din ce in ce mai mult!…Biblia vorbeste de martori mincinosi, lupi rapitori care nu cruta pe nimeni….si Martori care vestesc adevarul. Ce este adevarul?…pentru a trai in adevar trebuie sa fii intotdeauna gata de lupta impotriva mormanului de minciuni care se cladesc fara mila. Adevarul se poate dovedi in orice conditii, pe cand minciuna nu poate sta in fata dovezilor graitoare. Studiile superioare sunt doar pentru cei capabili si care doresc sa aiba o pregatire mai inalta, sa prospere si sa poata descoperi muntele de minciuni pe care se cladesc o groaza de concepte, teorii si idei vehiculate de-a lungul vremii, introduse mai ales de cei care sustin ca sunt inteligenti, si numai ei au dreptul la stiinta si cunostinta, ati inteles, nu?…RELIGIA!…ea a declarat in toate timpurile ca ei sunt detinatorii cunoastintei, Isus i-a criticat si le-a zis : Voi ati pus mana pe cheia cunostintei, nici voi nu intrati dar nici pe cei ce vor sa intre in cunostinta nu-i lasati!….deci cam asa stau lucrurile…Martorii Lui Iehova care au mai ramas putini, foarte putini la numar, poate sa-i numere si un copil mic, au iesit demult din RELIGIE, ei nu fac religie, politica si nici nu se amesteca in treburile nimanui, sa dicteze ce sa faca si ce sa nu faca. Daca cineva poate sa urmeze o facultate, sa o faca cine nu e capabil sau considera ca nu are nevoie de a sa nu o faca….Apostolul Luca a fost medic….nimeni nu l-a obligat sa isi lase meseria sau sa isi renege cunostinta sau diploma Dar unii se vira in afacerile personale ale oamenilor fara sa l-i se ceara acest lucru….si acestia sunt cei pe care-i descrieti in articol….prin urmare Martorii lui Iehova au dreptul din partea lui Dumnezeu sa aiba stidii superioare!

  • radu spune:

   Mai Flory si de ce crezi ca Isus la ales pe Pavel zis si Saul sa predice evanghelia la natiuni ?
   Pentru-ca era un om fara carte si de rand sau tocmai pentru aptitudinile si capacitaile lui superioare pe care le-o dobandit la picioarele lui Gamaliel???
   Nu mai fi indobitocita te societatea watchtower care nu au nici o pregatire Biblica !!!

 3. Dan spune:

  Cam ciudati unii dintre Martori, asta sa nu mai spunem ca nu dau bine nici cu capul!Ei nu stiu sa citeasca dar ii invata pe altii ce sa faca! Dar sunr si martori carora le pasa de binele altora! Da nu-i bagam pe toti in aceesi oala!

 4. Aliosa spune:

  În tot discursul său, Tony nu pomenește nimic de dreptul tânărului de a alege ce instruire să urmeze. Acest discurs dă apă la moară supraveghetorilor și bătrânilor, mai ales celor care nu au studii superioare și care au aversiune față de ele, să manipuleze părinții pt a-i monta contra tinerilor. E încurajat, din nou, șantajul emoțional, ca metodă de acțiune, mascat, evident, sub forma vizitelor de păstorire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.