Sclavul laudei de sine: Corpul de Guvernare le spune pionierilor să fie ca ei

Corpul de Guvernare alunecă spre noi adâncimi la capitolul autovenerării

Una din ultimele mele experienţe ca Martor al lui Iehova, şi totodată printre cele mai bizare, a avut loc în noiembrie 2011, când am participat la ceremonia tatălui meu de absolvire a Şcolii de Instruire Ministerială (MTS, sau Şcoala Biblică pentru Fraţi Necăsătoriţi, potrivit denumirii ei de atunci).

Să stau în mijlocul unui public atât de numeros de Martori, în ciuda trezirii mele din îndoctrinare, a fost în sine bizar. Dar cel mai ciudat a fost un moment din programul festivităţii de absolvire care a lipsit din festivitatea ţinută cu şase ani urmă, când eu am absolvit MTS-ul.

Unul din cursanţi a stat pe podium şi a citit cu voce tare o scrisoare de mulţumire, redactată de cursanţi şi adresată Corpului de Guvernare. Poate că am fost singurul din sală care s-a mirat de acest moment, dar atunci deja ştiam un pic multe lucruri despre şcoală decât majoritatea, trecând şi eu prin ea.

Vedeţi, programul pentru toate elemente deja defunctei Şcoli Biblice pentru Fraţi Necăsătoriţi (inclusiv ale predecesoarei ei, Şcoala de Instruire Ministerială sau Şcoala de Organizare Teocratică, după denumirea sa în limba română din 2007 încoace) a fost conceput de către Comitetul pentru Învăţământ al Corpului de Guvernare.

Potrivit Bibliei, Isus i-a condamnat pe farisei pentru atitudinea lor mândră şi înfumurată

Ceea ce vedeam întâmplându-se efectiv în faţa mea era aceasta: Corpul de Guvernare îi punea pe cursanţii acestei şcoli, inclusiv pe tatăl meu, să îi mulţumească pentru acest aranjament.

Întreaga scenă mi-a adus aminte de observaţiile lui Cristos cu privire la farisei. În Matei 6:2, el şi-a îndemnat discipolii: „De aceea, când faci daruri de îndurare, nu trâmbiţa înaintea ta, cum fac ipocriţii în sinagogi şi pe străzi, ca să fie glorificaţi de oameni. Adevărat vă spun că şi-au luat deja răsplata din plin“.

Absolvirea tatălui meu a fost aşadar o experienţă profundă pentru mine din toate motivele greşite. Până atunci nu văzusem niciun exemplu mai evident al faptului că Corpul de Guvernare trâmbiţează înaintea sa şi se glorifică pe el însuşi.

De atunci e ca şi cum fiecare an ar marca stabilirea unui nou record în acest sens. Tocmai atunci când se pare că Corpul de Guvernare nu se mai poate scufunda mai mult în venerarea de sine, el face pasul şi îmi surclasează aşteptările.

Alunecarea în obsesia de sine

În 2012, Corpul de Guvernare a ieşit în faţă în calitate de ‘sclav fidel şi prevăzător’, singurul reprezentant al lui Dumnezeu pe pământ. Un an mai târziu, şi-a sporit şi mai mult proeminenţa în mijlocul Martorilor printr-un număr de cascadorii de publicitate, cea mai remarcabilă fiind lansarea ediţiei 2013 a Traducerii lumii noi.

În plus, s-a lansat un material video special aparent pentru a promova noul sediu mondial de la Warwick, în care au apărut toţi cei opt membri ai Corpului.

Mai recent, în această iarnă, Corpul de Guvernare s-a afundat la noi adâncimi în ce priveşte autoglorificarea prin intermediul unei schiţe de cuvântare de o oră, care a fost ţinută la întrunirile cu pionierii şi cu misionari pe parcursul lunilor decembrie şi ianuarie. Tema? „Amintiţi-vă de cei care sunt în fruntea voastră şi imitaţi-le credinţa!“

Auzisem despre această schiţă în urmă cu câteva săptămâni, când o parte din textul ei a fost dezvăluită în comunitatea Reddit de foşti Martori şi în alte locuri, dar am decis să amân scrierea unui articol despre el până după ce văd un exemplar.

Acum, mulţumită unui alt Martor din interior care a păşit în faţă plin de curaj, am primit un exemplar în PDF al acestei schiţe şi am putut să verific veridicitatea zvonurilor. Egocentrismul Corpului de Guvernare în acest document efectiv îţi taie răsuflarea.

„Imitaţi-ne!“

Schiţa începe cu cinci minute de observaţii introductive, în care se discută cuvintelei Pavel din Evrei 13:7, potrivit citatului din temă. Se oferă următoarea aplicare:

Nu încape nicio îndoială rezonabilă că, într-adevăr, Corpul de Guvernare ‘se află în fruntea’ Martorilor lui Iehova. Întrebarea dacă au mandat pe lângă cel autoproclamat este o cu totul altă problemă.

Cu siguranţă, nu se prezintă niciun verset pentru a susţine ipoteza neruşinată din cuvintele „Isus a însărcinat Corpul de Guvernare cu o mare responsabilitate“. Aceasta deoarece, dincolo de „lumina nouă“ întortocheată cu privire la Matei 24:45, nu există niciun verset biblic la dispoziţie.

Urmează o secţiune de 10 minute, intitulată „Imitaţi-le credinţa, căci «scena acestei lumi este în schimbare»“. Bazându-se pe cuvintele lui Pavel din 1 Corinteni 7:31, scriitorii explică faptul scena lumii ‘aflată mereu în schimbare’ necesită ca „sclavul fidel şi prevăzător să facă schimbări din când în când cu privire la metodele noastre de predicare, la folosirea resurselor şi în înţelegere“. Astfel, se spune că el (Corpul de Guvernare) „urmează exemplul lui Isus Cristos şi se adaptează în mod înţelept la schimbări“.

Acum li se aduce aminte pionierilor şi misionarilor de necesitatea de a-şi imita dragii conducători în trei domenii principale: 1) metodele de predicare, 2) citirea Bibliei şi 3) folosirea resurselor.

„Imitaţi-ne metodele de predicare“

Membrii Corpului de Guvernare nu sunt renumiţi pentru lucrarea lor de predicare

Probabil primul domeniu amintit în vederea imitării este cel mai uluitor.

Pe lângă miciile spoturi publicitare ocazionale în care se prezintă câte un membru al Corpului de Guvernare mergând din casă în casă, activitatea personală de predicare nu e ceva prin care „sclavul fidel“ a devenit renumit.

Următoarea secţiune de 17 minute ale schiţei e alocată ‘metodelor de predicare’, dar parcă nu are miez. I se aduc laude ‘sclavului fidel’ pentru indicarea faptului că serviciul din casă în casă este „principalul nostru mijloc pentru răspândirea veştii bune“.

Se pune apoi o întrebare uluitoare. . .

Ne putem imagina cu uşurinţă tăcerea absolută la întrunirea cu pionierii dacă întrebarea de mai sus ar fi citită fără ultima parte. La urma urmei, cum POT pionierii să imite abordarea Corpului de Guvernare privind lucrarea de de predicare bazată pe nimic mai mult decât o mână de ocazii fotografiate?

Aşadar este nevoie de o a doua întrebare pentru a-i reasigura pe pionierii că membrii Corpului de Guvernare oferă cel puţin „sugestii“ pentru a depăşi obstacolele întâlnite în predicare, chiar dacă par să nu fie calificaţi să acorde demonstraţii practice.

O abordare „fă cum zic, nu cum fac“.

„Imitaţi-ne cu privire la citirea Bibliei“

Se trece acum la analizarea celui de-al doilea domeniu demn de imitat.

Este demn de remarcat că nu doar citirea Bibliei este evidenţiată în această secţiune, ci faptul de a fi „la zi cu noile înţelegeri ale Bibliei“.

Cu alte cuvinte, urmăm exemplul Corpului de Guvernare prin faptul că acceptăm orbeşte „lumina nouă“ cu privire la înţelegerea Bibliei, inventată de ei peste noapte.

Prindeţi logica, dacă puteţi.

„Imitaţi-ne cu privire la folosirea resurselor“

Cel de-al treilea şi ultimul domeniu analizat este, din punctul meu de vedere, cel mai remarcabil — la fel îl vor considera probabil toţi cei care cunosc câte ceva cu privire la schemele imobiliare ale Corpului de Guvernare din ultimele câteva luni.

Această secţiune începe cu o afirmaţie complet falsă şi anume că Corpul de Guvernare vinde proprietăţile din Brooklyn şi mută sediul mondial la Warwick pentru că nu este ‘legat sentimental de lucrurile materiale’.

Watchtower a încasat peste un miliard de dolari din vânzarea proprietăţilor sale imobiliare din Brooklyn

Prin această afirmaţie, Corpul de Guvernare se bazează pe inconştienţa pionierilor şi a misionarilor cu privire la faptul că Watchtower a băgat în buzunar peste un miliard de dolari din vânzarea portofoliului său din Brooklyn, în timp ce costurle ridicării noului sediu mondial de la Warwick sunt estimate la doar 11,5 milioane de dolari.

Dacă nu mă credeţi, faceţi clic pe acest link către un site web de imobiliare din New York şi derulaţi la secţiunea intitulată „Jehovah’s Witnesses“ (Martorii lui Iehova).

Având acestea în minte, este pur şi simplu dincolo de raţiunea umană ca Corpul de Guvernare să aibă tupeul să se laude că prin mutarea la Warwick ei dau cu piciorul în lucrurile materiale, în timp ce, de fapt, acumulează pentru Watchtower o avere demnă de invidiat.

Declaraţia lor este numaidecât o decepţie neruşinată, care devine şi mai dezgustătoare ţinând seama că scopul ei este să-i păcălească şi mai mult pe pionierii şi pe misionarii sârguincioşi să ducă vieţi de austeritate şi servitudine.

Remarcile bizare de autofelicitare a modului în care Corpul de Guvernare foloseşte tehnologia şi cum aceasta împlineşte profeţia din Isaia îi va lăsa de asemenea pe mulţi pe gânduri. Dar sincer, toate devin nesemnificative comparativ cu comentariile ruşinoase de mai sus cu privire la Warwick.

„Să ne pregătim pentru necazul cel mare“

Se alocă un minut secţiunii de final a schiţei, unde concluzia constă într-un memento al faptului că ascultarea pionierilor este cea mai importantă, căci sfârşitul este aproape.

Am petrecut în total opt ani în serviciul de pionier şi am participat la numeroase astfel de cuvântări. Ba chiar am ajutat în ţinerea uneia din ele în scurtul meu periplu ca bătrân. Însă nu am văzut niciodată un material de propagandă atât de evidentă în care Corpul de Guvenare nu doar că şi-a lăudat realizările, dar şi-a şi încurajat continuatorii să fie mai mult ca ei.

Iar comentariile despre „folosirea resurselor“, care sunt vădit înşelătoare pentru oricine care cunoaşte despre proiectul de la Warwick şi vânzările de la Brooklyn, mi se par extrem de deranjante.

Ori de câte ori se pun sub semnul întrebării motivaţiile sau caracterul unei persoane, încerc mereu, pe cât posibil, să-i acord persoanei, sau persoanelor, în cauză beneficiul îndoielii. Doar faptul în sine că cineva face ceva rău nu înseamnă neapărat că acea persoană este rea. S-ar putea ca, pur şi simplu, să fie victima unei înşelătorii sau să fie inconştientă de faptele sale.

Aceasta a fost abordarea mea de pe până acum ori de câte ori vedeam nedreptate sau răni cauzate de cuvintele ori de acţiunile Corpului de Guvernare.

Dar atunci când văd o reprezentare vădit falsă a realităţii, îmbrăcată în laudă de sine şi autovenerare, lucrurile suferă o uşoară schimbare. Devine mai greu să ierţi un grup de oameni care ating apogeul nu doar în ce priveşte amăgirea ignorantă, ci şi aroganţa şi preţioasa decepţie calculată cu scopul de impune controlul şi supunerea.

Se poate să rămână persoane individuale în Corpul de Guvernare care pot fi iertaţi ca fiind bine-intenţionaţi, dar în esenţă, nişte roboţei rătăciţi care au fost aduşi în propria publicitate. Însă devine din ce în ce mai lipsit de îndoială că, atunci când acest grup de oameni acţionează ca întreg, produsul finit este adesea departe de a fi demn de imitat ori admirat.

Publicat la 25 februarie 2014 pe JWsurvey.org.

NOTĂ: Schiţa de cuvântare citată în acest articol este o reconstituire a documentului S-211-14-M, retradusă din limba engleză. Pe alocuri, traducerea s-ar putea să nu coincidă cu ediţia oficială în limba română.

Acest articol a fost publicat în general, jwsurvey, practici. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.