„Fiţi ascultători şi hotărâţi!“ — Instrucţiunile Corpului de Guvernare pentru bătrâni, scurse pe YouTube

Anthony Morris (stânga) şi Stephen Lett sunt protagoniştii unor materiale video scurse online

Spre sfârşitul anului 2012, Corpul de Guvernare a implementat noi cursuri speciale ale „Şcolii pentru Serviciul Regatului“, un eveniment la care au participat bătrânii de congregaţie la nivel mondial.

Asemenea aproape tuturor aspectelor legate de serviciul bătrânilor, şi aceste cursuri sunt un secret bine păzit. Doar bătrânii care participă beneficiază de ceea ce se discută. Vestitorilor obişnuiţi nu li se permite să ştie ce fel de instruire primesc bătrânii, la fel cum nu li se permite să citească scrisorile organizaţionale ori să consulte un exemplar al manualului pentru bătrâni, „Păstoriţi turma lui Dumnezeu“.

Dar acum, mulţumită unor foşti Martori ai Iehova vorbitori de limba spaniolă, mai multe materiale video care au fost folosite la această şcoală au fost încărcate pe YouTube, astfel ca întreaga lume să poată trage o privire fascinantă în instrucţiunile discutate pe parcursul şcolii.

Unul din filmuleţe, care pare să fi fost prezentat la începutul şcolii, îl prezintă pe Stephen Lett cu o atitudine tipic animată şi melodramatică urându-le bun venit bătrânilor şi reamintindu-le responsabilităţile.

În numele Corpului de Guvernare, vă urăm tuturor bun venit la un curs special de instruire: Şcoala pentru Serviciul Regatului din 2012–2013. Bătrânii numiţi reprezintă un mijloc aprobat de Iehova Dumnezeu prin care el se îngrijeşte de oile sale. Dar suntem noi bărbaţi extraordinari pentru faptul că ne-am calificat să slujim în această lucrare? De fapt, cu excepţia cerinţei de a fi soţul unei singure soţii, multe dintre surorile fidele întrunesc cerinţele scripturale pentru bătrâni. Cerinţele pentru calificare reflectă calităţi pe care toţi creştinii ar trebui să se străduiască să le cultive. Acestea fiind zise, vă lăudăm, fraţilor, pentru că aţi acceptat de bunăvoie privilegiul suplimentar de a le sluji celor din congregaţiile voastre. Este o lucrare plină de sacrificiu de sine şi, uneori, rolul vostru poate fi foarte solicitant. Apostolul Pavel spunea că fusese „turnat ca ofrandă de băutură“. E posibil să vă simţiţi la fel uneori.

Totuşi, nu uitaţi că sunteţi numiţi prin intermediul spiritului sfânt şi că aceeaşi forţă vă va satisface toate necesităţile în timp ce vă dăruiţi pe deplin în folosul oilor. Acest curs de instruire ne va aduce aminte tuturor de responsabilităţile pe care le avem. În plus, va evidenţia atitudinea şi spiritul pe care trebuie să le manifestăm ştiind că oile sunt ale lui Iehova şi că el a jertfit viaţa Fiului său pentru cei care sunt în grija voastră.

Vă reamintim, dragi bătrâni, de rugăciunea lui Solomon consemnată la 1 Regi 3:9. Solomon s-a rugat astfel: „Dă-i slujitorului tău o inimă ascultătoare ca să judece poporul tău, ca să discearnă între bine şi rău.“ Solomon nu şi-a dorit ca poporul să fie ascultător. În schimb, şi-a asumat rolul de judecător, voia să se asigure că el însuşi va fi ascultător în tratarea lucrurilor în modul în care le-ar trata Iehova. Potrivit versetelor 10 şi 11, a fost plăcut în ochii lui Iehova faptul că Solomon a cerut înţelegere pentru el însuşi, pentru a audia cazurile judiciare. După curs, în timp ce ne întoarcem spre casele noastre, să ne rugăm pentru a avea o inimă ascultătoare în timp ce achităm de numirea noastră. După cum puteţi observa, această Şcoală pentru Serviciul Regatului cuprinde un material video ca instrument didactic suplimentar. Suntem siguri ca veţi trage foloase din instruirea primită la clasă, dar şi din materialul video pe care Corpul de Guvernare l-a aprobat pentru a vă zidi spiritualiceşte, Ca un ultim gând înainte de începerea cursului să vedem cuvintele din Proverbele 2:2, 9: „Urechea ta să dea atenţie înţelepciunii şi să-ţi pleci inima la discernământ . . . Atunci vei înţelege dreptatea, judecata dreaptă şi nepărtinirea, toată calea binelui“. Ne rugăm ca aceste cuvinte să se adeverească pentru fiecare dintre voi, dragi fraţi. De asemenea, bucuraţi-vă de timpul petrecut la clasă.

O caracteristică remarcabilă a interpretării lui Lett, aproape asemănătoare unei pantomime, este insistenţa cu care îi îndeamnă pe bătrâni să manifeste ascultare în timp ce se achită de sarcinile lor ‘foarte solicitante’. După ce citeşte 1 Regi 3:9, Lett a folosit de trei ori cuvântul „ascultător“, îndemnându-i pe bătrâni să se întoarcă în congregaţiile lor cu „o inimă ascultătoare“.

Materialul video al lui Lett a fost în esenţă un „Ascultă şi vei fi binecuvântat“ pentru bătrâni. Watchtower pretinde loialitate deplină din partea managerilor de linie, indiferent ce sarcini terifiante li se cer efectuate.

Un alt material video care nu s-a scurs îl are în prim-plan pe Tony Morris, despre care am vorbit mai pe larg într-un articol recent.

În numele Corpului de Guvernare doresc vă mulţumesc tuturor, bătrâni sârguincioşi, pentru că vă îngrijiţi de oile lui Iehova. Suntem siguri că depuneţi cu conştiinciozitate toate eforturile pentru a vă achita de obligaţiile familiale, de serviciul de teren şi de diversele alte privilegii. Ştim că sunteţi foarte ocupaţi.

Tratarea situaţiilor delicate de păstorire, unde sunt implicate sentimentele şi emoţiile altora, nu e întotdeauna uşoară. De asemenea, participarea la judecata unui păcătos pentru a determina sinceritatea căinţei produce anxietate în bătrânii implicaţi. Observaţi cuvintele lui Iosafat, consemnate în 2 Cronici 19:6: „Şi le-a spus judecătorilor: «Vedeţi ce faceţi, fiindcă nu judecaţi pentru un om, ci pentru Iehova, iar el este cu voi la judecată!»“ Le-a celor responsabili din Iuda că nu judecă pentru un om, ci pentru Iehova, şi că el este cu ei la judecată. Câtă încredere ne dau aceste cuvinte, nu-i aşa? Când ne rugăm pentru spiritul sfânt şi folosim Cuvântul lui Dumnezeu inspirat de spirit ca îndrumarul nostru, Iehova este cu noi la judecată. După cum aţi înţeles la clasă, dragi fraţi, vrem să aveţi grijă să trataţi lucrurile corect şi judicios. Cu toate acestea, dorim să fiţi hotărăţi să trataţi situaţia cu care vă confruntaţi. 2 Cronici 19:7 continuă ideea în partea a doua a versetului: „Aveţi grijă ce faceţi, căci la Iehova, Dumnezeul nostru, nu este . . . nedreptate“. Da, aveţi grijă, dar acţionaţi cu hotărâre, în armonie cu îndrumările pe care le-aţi primit.

La cursurile din trecut ale Şcolii pentru Serviciul Regatului nu s-au prezentat demonstraţii ale întrunirilor judiciare întrucât se părea că fiecare avea să fie tratată oarecum diferit. Deşi s-a recunoscut că materialul video despre judecată nu poate reprezenta un comitet judiciar perfect, el a fost prezentat în mod consistent fiecărei clase la nivel mondial. Chiar şi discrepanţele subtile care s-au evidenţiat în clasă ne ajută să învăţăm şi să tragem foloase. Concluzia este că acel comitet a ajuns la decizia corectă şi a acţionat în consecinţă.

Nutrim speranţa că acest instrument didactic vă va ajută să vizualizaţi şi să vă amintiţi mai bine nu doar detaliile de procedură schiţate, ci şi spiritul de blândeţe manifestat de bătrânii prezentaţi în acest material. Pentru aceia dintre voi care sunteţi căsătoriţi, Corpul de Guvernare vă roagă să le spuneţi soţiilor voastre că sacrificiul lor în folosul congregaţiei de a vă susţine pe voi este mult apreciat. Nu trece neobservat înaintea lui Iehova, iubitorul nostru Tată ceresc. Fraţilor, vă trimitem profunda noastră iubire creştine şi laude sincere.

În acest material video, Tony se plânge de faptul că „participarea la judecata unui păcătos pentru a determina sinceritatea căinţei produce anxietate în bătrânii implicaţi“. Foarte puţină preocupare se manifestă în scurtul clip faţă de stresul şi anxietatea cauzată celui judecat, care e pasibil în cel mai rău caz de evitare şi înstrăinare de familia sa.

Apoi Tony se ridică de la spaţiosul său birou din Brooklyn şi scoate o Biblie din biblioteca ce conţine cărţi împrăştiate şi se pregăteşte să citească 2 Cronici 19:6. El foloseşte acest verset pentru a le promite bătrânilor că Iehova va fi cu ei „la judecată“. Cu alte cuvinte, Dumnezeu va influenţa şi/sau va susţine orice decizie pe care ei o ia, cu condiţia să se fi rugat şi să fi consultat Biblia în prealabil.

Apoi se invocă la 2 Cronici 19:7 pentru a le reaminti bătrânilor să fie „hotărâţi“ atunci când iau decizia. Drept exemplu, Tony face trimitere la o demonstraţie video de 42 de minute (postat şi el în versiunea spaniolă), care prezintă un tânăr vestitor care comisese fornicaţie şi, plin de lacrimi, îşi mărturiseşte păcatul bătrânilor.

Pe parcursul mărturisilor, devine clar că tânărul a ascuns informaţii privind măsura în care păcătuise. Aşadar este este exclus pentru că nu s-a căit. Tony laudă comitetul, spunând că bătrânii au luat „decizia corectă“.

Să nu uităm, deşi filmuleţele introductive prezentate de cei doi membri ai Corpului de Guvernare au fost postate în versiunile lor spaniole, ele au fost dublate în regim voice-over, iar vocea în limba engleză se putea discerne uşor, prin urmare Cedars a putut realiza versiuni subtitrate în engleză în urma încercării de a transcrie replicile. Textul în limba română prezentat în acest articol pentru materialele video introductive a fost tradus ad-hoc pe baza versiunilor subtitrate de Cedars. Demonstraţia întrunirii judiciare era în schimb dublată doar cu voci spaniole, prin urmare Cedars nu a putut oferi subtitrări în cazul acesta, oferind însă un link către rezumatul în limba engleză al materialului. Între timp, acel material dublat în spaniolă a dispărut de pe YouTube ca urmare a pretenţiei Societăţii Watch Tower la drepturi de autor asupra clipului, evident pe motiv că nu doreşte ca TOŢI Martorii să aibă acces la acest gen de „hrană spirituală“.

Această ediţie a Şcolii pentru Serviciul Regatului a fost ţinută în urmă cu peste un an, astfel încât congregaţiile din toată lumea au resimţit deja efectele abordării riguroase pe care Corpul de Guvernare pare să-şi dorească să o impună.

Bătrânii trebuie să fie ascultători şi neînfricaţi în a acţiona „cu hotărâre“, fiind siguri că indiferent de decizia pe care o iau, aceasta are susţinerea atât a lui Dumnezeu cât şi a organizaţiei (dacă Corpul de Guvernare îmi permite să fac o deosebire între cele două).
Dacă Corpul de Guvernare se teme ca unii bătrâni să aibă inima împărţită ori să fie reticenţi cu privire la verdictele de durată pe care le dau, aceste temeri sunt bine fondate. Dintre 16 bătrâni activi care au luat parte până acum la Sondajul Global pe 2014 propus de JWsurvey.org, 25% mărturiseşte că regretă o decizie luată ca parte a unui comitet judiciar.

Deşi unora li s-ar putea părea că acest număr confirmă nivelul de „hotărâre“, doar cei care au fost excluşi şi cărora li s-a tăiat contactul cu cei dragi pot evalua cu adevărat caracterul devastator al lipsei de milă pe care o  manifestă un comitet judiciar. După cum s-a evidenţiat în filmuleţul cu contraargumente adresate lui Tony Morris, excluderea sub forma prescrisă de Watchtower nici măcar nu este menţionată în Biblie.

Practica excomunicării a fost chiar denunţată drept „armă“ şi instrument al ‘puterii ecleziastice şi al tiraniei laice’ care e „complet străină învăţăturilor Bibliei“. Vezi în acest sens articolul din numărul din 8 ianuarie 1947 al revistei Treziţi-vă! (engl.), paginile 27 şi 28.

Dincolo de trecerea neliniştitoare spre o abordare mai strictă şi mai draconică, prezentată în aceste filmuleţe, fără îndoială că aspectul cel mai intrigant în legătură cu ele este scurgerea lor. Cu tot fastul şi cu toată rigidizarea, Corpul de Guvernare nu poate pretinde că deţine 100% control asupra armatei de manageri de linie, în timp ce câţiva bătrâni conştiincioşi continuă să îşi calce pe fişa postului şi fac publice materiale sensibile pentru ca lumea largă să le vadă.

De asemenea, nu îmi sunt simpatici cei care insistă că informaţiile trebuie păstrate confidenţiale indiferent că sunt scurse sau nu. Biblia nu oferă niciun fel de precedent al vreunui soi de informaţii secrete care să circule doar în interiorul unui grup restrâns de persoane privilegiate. Miile de decrete şi pronunţări judecătoreşti din Bibliei, indiferent cât de mărunte sau educative sunt, au fost publicate pentru folosul fiecărui închinători: preot, prunc, apostol sau persoană nou-botezată.

Cultura deja neînfrânată a păstrării exagerate a secretului şi confidenţialităţii, care s-a permis să înflorească în înceţoşatul club exclusiv bărbătesc al Societăţii Watch Tower de-a lungul ultimelor decenii nu este nici utilă, nici lăudabilă. Ea oferă doar dovezi în plus a faptului că Watchtower nu se bucură de conducerea divină şi nici nu poate spera vreodată la aşa ceva.

Publicat la 6 februarie 2014 pe JWsurvey.org

Acest articol a fost publicat în general, jwsurvey, practici, video. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.