Loialitatea explozivă

de Gary Busselman

Atunci când membrii unui grup exclusivist care exercită control asupra minții sunt expulzați din grup sau pleacă singuri, continuând să mențină același crez, li se întâmplă ceva ce îi afectează pe toți cei din jur. Cum experiența mea personală a fost în legătură cu grupul cunoscut ca Martorii lui Iehova, acesta va reprezenta baza de referință a acestui articol.

Am avut ocazia să observ că atunci când unii oameni sunt Martori activi ai lui Iehova, ei “urăsc” pe oricine și orice nu este Martor, exact așa cum li se spune de către liderii grupului (am multe dovezi în sprijinul acestei afirmații). Apoi se întâmplă ceva la Sala locală a Regatului și cel ce ura pe oricine și orice nu era Martor al lui Iehova, este mânios acum chiar pe Martorii lui Iehova. Aceste persoane ajung ostile aproape tot timpul. Orice comportament ce apare ca normal este de fapt forțat, iar bomba latentă așteaptă să explodeze ca o mină bine camuflată în teren, așteptând doar ca cineva să o declanșeze.

Cei mai agresivi apărători ai societății Watchtower, pe care i-am întâlnit vreodată, sunt cei care pleacă sau sunt expulzați în timp ce continuă să-și păstrează convingerile. Ei sunt stăpâniți de de sentimente de vinovăție, teamă și mânie. Sunt ca un câine de atac, loial, bine antrenat și însetat de sânge, ale cărui necesități au fost satisfăcute de la naștere de un singur stăpân și pe care stăpânul apoi îl respinge.

Când acest lucru i se întâmplă unui Martor al lui Iehova, el resimte un profund sentiment de solitudine, care îl pătrunde până în adâncul ființei. Aceștia se simt singuri și nedoriți și, fiindcă sunt antrenați să facă un singur lucru… să urască… să ucidă… prin cuvinte, prin priviri sau prin acțiuni, se răstesc la toți cei ce încearcă să li se arate prieteni. Viața devine o problemă de supraviețuire și fiecare este privit ca un jucător al echipei adverse. Puterea voinței nu le este de folos și nu le este de folos nici voința altora.

Această stare poate continua până la moarte sau până când o criză face ca sistemul lor defensiv să slăbească atât de mult încât să permită inițierea unei schimbări mentale complete. Unul care pleacă sau este expulzat, și se apără, are o problemă radicală și aceasta necesită o soluție pe măsură. El suferă de obsesia că a eșuat, că este vinovat și că nu există prieteni în jur care să-l ajute.

Durerea psihică este atât de intensă încât mulți, dacă nu chiar majoritatea, recurg la narcotice sau la un comportament specific ca automedicație. A fi în aceeași cameră cu o asemenea persoană înseamnă a risca în orice moment o confruntare. Există o serie de reguli, ca niște linii invizibile, care guvernează existența în lumea celui plecat sau expulzat, iar aceștia fac tot posibilul să țină secrete aceste reguli … până ce se găsește cineva să încalce liniile.

Conviețuirea cu o asemenea persoană este o încercare. Este de sperat că soții, soțiile, copiii și toți ceilalți care se află aproape de ei prin forța împrejurărilor, pot supraviețui cunoscând situația, până ce apare remediul unei schimbări. Uneori schimbarea este un „clic” brusc, dar mult mai adesea este ceva treptat, de-a lungul unei perioade de timp. Confruntările este bine să fie evitate. În perioada de apărare a vechilor convingeri, asociații celor care pleacă sau sunt expulzați trebuie să fie conștienți că reprezintă surse potențiale de activare a comportamentului distructiv. Contribuția lor ca „activatori” nu va face decât să mărească timpul cât va dura starea de „bombă”.

De ce persoanele excomunicate apără adesea societatea Watchtower?

Ce surpriză este pentru mulți să întâlnească pe cineva care ia apărarea Martorilor lui Iehova, atât în convingeri cât și în practici, și să constate apoi că respectivul este excomunicat și nu se mai asociază cu Martorii!
Poate ne gândim că dacă cineva stă departe un timp de Watchtower, aceasta îi permite să investigheze învățăturile WT și să găsească greșelile. Adesea însă nu se întâmplă așa. De ce? Iată câțiva factori psihologici:

Vina

Mulți care părăsesc societatea Watchtower „practică păcatul”, fie păcatul așa cum este definit de Biblie, fie probabil doar de Watchtower (așa ca fumatul sau celebrarea sărbătorilor). Conștiința victimei este traumatizată, amintindu-i constant de răul comis și împiedicând orice examinare obiectivă a organizației înseși (în ce privește învățăturile și trecutul ei). Orice efort de a cerceta “literatura apostată” sau chiar de a merge înapoi și a citi literatura WT expirată ar fi considerat ca o încercare de justificare a propriilor păcate, inducând și mai multă vină.

Frica

Frica pune stăpânire pentru că Martorul excomunicat este convins ca diavolul este liber acum să îl poticnească și să îl tulbure și mai mult, în special prin dubiile în privința organizației (ceea ce înseamnă „a te îndoi de Iehova însuși”). Frica de pedeapsa de la Dumnezeu continuă să “protejeze” victima mult timp după părăsirea WT. Orice încercare de a investiga critic Societatea este suprimată de acest proces foarte eficient de stopare a gândirii.

Legătura afectivă

Aceasta se referă la “relația de dragoste” a unui Martor al lui Iehova cu organizația. Deși ar părea că aceasta s-a sfârșit odată cu excomunicarea, victima continuă să tânjească după sentimentul tovărășiei, după unitatea și conformarea la norme din organizația WT. Pentru că a devenit atât de dependent de organizație în orice lucru, el va juca acum rolul iubitului părăsit, sperând să-și obțină „iubita” înapoi. Și deoarece „absența întețește dorul”, orice mică durere și zbucium îi va aminti de „mama” organizație.

Ce poți face?

Orice încercare de a ajuta o victimă care se luptă cu lucrurile amintite mai sus, ar putea fi respinsă pe loc. Ei sunt conduși de impulsuri puternice sădite de organizație la timpul când au aderat. În loc să încerci să discuți rațional cu aceștia folosind Biblia, ar fi mult mai eficient să le facilitezi să audă mărturia unui fost membru al unui alt cult despre lupta pe care a dus-o cu același gen de frică, vinovăție și probabil chiar cu o „relație de dragoste” cu organizația lui. Raportarea la experiențe similare din viețile altora ar putea fi chiar lucrul de care au nevoie pentru a-și deschide mintea.

Acest articol a fost recuperat de pe site-ul martorii.ro

Acest articol a fost publicat în practici și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.