De ce să-i fie ruşine organizaţiei Watchtower de noul desen animat cu propangandă homofobă pentru copii

În noul desen animat, mama Iuliei o învaţă pe aceasta cum să aibă prejudecăţi şi să fie habotnică.

Vara anului 2012 a fost momentul în care Martorii lui Iehova de pe tot globul au făcut cunoştinţă pentru prima oară cu Andrei şi Iulia, noii copii-model animaţi ai Corpului de Guvernare.

Primele lor aventuri animate, care au fost distribuite pe DVD-uri la congrese şi pe site-ul organizaţiei, JW.org, au provocat nelinişte chiar şi în rândul multor persoane care nu sunt Martore. Încercările făţişe ale organizaţiei Watchtower de a-i îndoctrina pe copii prin teamă şi paranoia au creat un val de dezgust care a trecut în mare parte neobservat de majoritatea Martorilor obişnuiţi.

De la prima lor apariţie pe ecranele noastre, Andrei şi Iulia au fost învăţaţi de către părinţii lor tulburaţi că Iehova este suficient de pedant încât să urască anumite tipuri de figurine de plastic, că el doreşte ca copiii să predea organizaţiei banii de îngheţată şi că faptul de a nu fi suficient de atenţi la întrunirile de la sala Regatului poate atrage după sine pedeapsa cu moartea.

Se pare însă că Watchtower nu a terminat-o cu înlăturarea întregii inocenţe şi individualităţi a copiilor Martori. Acum Corpul de Guvernare vrea ca aceştia să-şi provoace colegii de clasă care au părinţi gay sau lesbieni şi să le readucă aminte că dacă mami şi mami (sau tati şi tati) nu-şi schimbă căile, îşi vor pierde biletele către paradis.

Este greu să ştii unde să începi să-ţi exprimi în cuvinte repulsia faţă de ignoranţa plină de mândrie şi faţă de homofobia expusă la vedere în această monstruozitate a animaţiei computerizate, însă voi încerca din răsputeri.

În primul rând, mama Iuliei, cu o privire năucitoare, îşi manipulează fiica folosind o metaforă care prezintă greşit atât homosexualitatea, cât şi punctul de vedere al Watchtower cu privire la ea. Iulia e rugată să-şi imagineze un bărbat care călătoreşte cu o geantă al cărei conţinut declanşează sistemele de siguranţă de la aeroport, întrucât poartă un obiect interzis.

Ni se explică faptul că homosexualitatea este acel obiect interzis de care bărbatul trebuie să se debaraseze înainte să i se permită să călătorească spre destinaţia dorită: pământul paradiziac.

Materialul video prezintă o metaforă înşelătoare atât cu privire la homosexualitate cât şi cu privire la învăţătura organizaţiei referitoare la ceea ce îi aşteaptă pe homosexuali.

Oricine are câtuşi de puţină legătură cu realitatea înţelege că homosexualitatea nu reprezintă o „alegere“, spre deosebire de cum este ea prezentată de către creştinii fundamentalişti. Persoane heterosexuale se nasc heterosexuale, iar persoanele gay se nasc gay. La fel cum ar fi strigător la cer să-i ceri unei persoane heterosexuale să înceapă să fie gay, este imposibil să te aştepţi de la o persoană gay să trăiască într-o minciună şi să nu mai fie aşa cum este. Şi totuşi aceasta le pretind fanaticii precum cei din organizaţia Watchtower.

În al doilea rând, metafora presupune că dacă acest călător alege să nu renunţe cea mai nefavorabilă consecinţă va fi aceea că i se anulează biletul de avion şi va fi forţat să se plimbe prin magazinul duty-free înainte să ia un taxi şi să se întoarcă la hotel. Dar nu aşa merg lucrurile potrivit învăţăturilor Martorilor lui Iehova.

Dacă metafora ar fi exactă şi urmărită întocmai, l-am vedea pe călător legat de către agenţii de securitate şi aruncat într-un car cu boi din anii ’40 ai secolului trecut împreună cu alţii pe care Corpul de Guvernare îi consideră de nedorit, înainte să fie trimis către marea tabără de exterminare de la Armaghedon.

Aici nu vorbim de „urmează-ne, altfel nu vei zbura“, ci este un caz de tipul „urmează-ne, altfel vei muri“.

În acest aspect apocaliptic al teologiei Martorilor lui Iehova este atât de repugnant pentru majoritatea oamenilor obişnuiţi, încât Watchtower trebuie să depună eforturi susţinute pentru a-l ascunde ori de câte ori se poate.

Până şi majoritatea Martorilor pe care i-am putea întâlni pe stradă, în caz că îi presăm pe marginea acestui subiect, vor nega faptul că literalmente miliarde de oameni, inclusiv copii, urmează să fie măcelăriţi în masă dacă speranţele şi aşteptările lor ajung să se împlinească. Starea lor de servitute faţă de religia proprie depinde pe faptul că ei nu macină mental lucrurile pe deplin, până la concluzia lor cea mai hidoasă.

Dincolo de toată înşelătoria şi caracterizarea care nu reflectă realitatea, se poate dovedi că cel mai şocant şi mai dezgustător aspect al acestui desen animat josnic este scopul său de a recruta copii Martori pentru a le impune habotnicia homofobă oricăror colegi de clasă care au părinţi gay sau lesbieni.

Crescând ca Martor al lui Iehova ţin minte că am fost îndoctrinat să cred că homosexualitatea este ceva de condamnat. Însă nu-mi aduc aminte niciodată să mi se fi spus să-i caut în mod activ pe homosexuali sau copii de homosexuali pentru a-i cicăli cu convingerile mele. După cât se pare, toate acestea s-au schimbat acum. Watchtower s-a alăturat tuturor celorlalţi evanghelici creştini bolnăvicioşi a căror cruciadă constă în eradicarea homosexualităţii oriunde răsare ea.

Dacă doriţi să vedeţi ce consecinţe are predicarea urii în acest fel, trebuie doar să urmăriţi documentarul „God Loves Uganda“, difuzat în prezent pe Netflix. În el se prezintă modul în care evanghelici din Statele Unite au luat un mesaj greţos care în ţara-mamă nu mai are niciun pic de credibilitate şi plin de cinism l-au distribuit pe scară largă în Uganda, o ţară a cărei populaţie are acces limitat la educaţie, deci reprezintă o pradă uşoară pentru cei care predică ignoranţa şi bigotismul.

Şi înainte de a fi acuzat că încerc să-i conving pe oameni în favoarea ateismului când recomand acest film, ar trebui să subliniez că doi eroi din acest film sunt preotul Kaoma şi episcopul Senyonjo. Când s-a terminat filmul, îmi doream să ajung cu braţele în ecran şi să-i îmbrăţişez pe amândoi.

Deşi sunt creştini, puteau să vadă cu claritate pericolul real pe care îl prezintă fanatismul homofob evanghelic şi făceau tot ce le stă în putinţă în faţa unei cruzimi ce nu poţi descrie prin cuvinte pentru a îndemna la iubire, respect şi toleranţă.

Acum se pare că, după ce au îmbrăţişat forma televizată de evanghelizare, şi Watchtower se simte destul de fericită să se numere printre semănătorii de ură homofobi şi cu mintea îngustă, care ne pătează societatea. Şi în loc să poarte ei înşişi războiul urii, cei asemănători lui Tony Morris şi ai acoliţilor săi din Corpul de Guvernare se mulţumesc să se ascundă în spatele unei armate nou-formate din soldăţei de vârstă şcolară, care să înfrunte văpaia bătăliei în locul lor.

Publicat la 3 mai 2016 pe JWsurvey.org

Acest articol a fost publicat în doctrină, jwsurvey, practici, ştiri, video. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la De ce să-i fie ruşine organizaţiei Watchtower de noul desen animat cu propangandă homofobă pentru copii

  1. rgj spune:

    Daca ai o părere personală analizeazo in lumina bibliei,nu dupa ce zice unul și altul,dacă ești sin er.

  2. Gav spune:

    Salut tuturor, constat nu fara uimire cat de diferiti putem fi, in cate moduri putem intelege si explica acelasi lucru, cat de pasionali suntem in a ne sustine convingerile, cat de rationali sau nu devenim, cand ne infruntam propriile oscilatii, de aceea ma bucur ca avem puterea a ceea ce toti de pe aici cred, acceptam a fi sursa de adevar absolut: cuvantul Creatorului, el este de fapt patronul pentru care vrem sa lucram iar cartea sa este fisa postului la care aspiram si vrem sa facem acest lucru pentru ca stim ca el plateste cel mai bine si plata pe care o da este viata, viata vesnica , de aceea nu ar trebui sa facem atata pasiune in a acuza, important este sa stim ca ” Dunmezeu vorbeste cand intr-un fel cand in altul” oare de ce? Sa incercam sa ne raspundem fiecare in dreptul lui si atunci vom sti si calea pe care trebuie s-o urmam, de fapt el ne si indeamna ,ne-o arata , dar ne si atentioneaza ”vezi ca nu esti perfect” 1io1:8 , sa cautam dar sa ne ”perfectionam” pe noi insine si mai apoi pe altii, am citit multe din ceea ce s-a scris pe aici, am si eu semne de intrebare, poate isi vor gasi raspunsul sau nu dar asta nu inseamna ca Dumnezeu este altul sau este mai mic doar pentru ca eu nu l-am inteles , dimpotriva el ramane acelasi iar sansa mea de ”angajare”nu se schimba atata vreme cat ii recunosc invitatia , e simpu sa darami , dar ce pui in loc? ATI GASIT CEVA SA PUNETI IN LOC? Ce teologie ar fi de urmat cand cel ce ne-a chemat ne spune ca facem parte dintr-un popor , sa nu ne departam de adunare si sa-l marturisim in orice ocazie , garantia salvarii noastre este jertfa pe care doar trebuie sa o acceptan , lucrurile par simple dar asa cum in vechime cei chemati sa reprezinte o teocratie s-au razvratit punandu-si dreptatea lor inaintea dreptati creatorului tare ma tem sa nu se repete aceleasi greseli si astazi…”daca ramaneti in adevarul meu…” seara buna ….

  3. catalin spune:

    Inteleg ca este OBLIGATORIU sa nu ai o atitudine violenta fata de unul cazut in pacatul homosexualitatii si sa-l vezi ca pe o oaie ratacita, dar pacatul in sine ramane atata timp cat Dumnezeu l-a considerat pacat. Ori din cate stiu eu Dumnezeu nu a venit cu o erata la Romani 1:26-27, ca sa vorbesc doar din prisma Noului Legamant. Daca ai parasit JW ca sa imbratisezi o evanghelie liberala si umanista nu ai facut mare branza. Incearca sa-ti gasesti echilibrul fara sa te indepartezi de Adevar. Har tie si pace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.