Raymond Franz

Raymond Franz a fost un Martor a lui Iehova timp de 42 de ani, servind ca misionar cu timp integral în Statele Unite, Puerto Rico și Republica Dominicana. În 1965 el a devenit membru al sediului organizației din Brooklyn, New York, unde a fost repartizat la cercetarea și scrierea unei enciclopedii biblice, Ajutor pentru înțelegerea Bibliei (Aid to Bible Understanding), carte revizuită ulterior sub numele de Perspicacitate pentru întelegerea Scripturilor (Insight on the Scriptures). În 1971, a fost numit în calitate de membru al Corpului de Guvernare al Martorilor lui Iehova. A părăsit Corpul de Guvernare în 1980, după o anchetă la nivel înalt în care a fost acuzat de răspândirea de învațături greșite. S-a mutat la Alabama, unde a lucrat pentru un martor numit Peter Gregerson. În martie 1981 Gregerson a demisionat în mod formal din Organizația Martorii Lui Iehova. Șase luni mai târziu, în Turnul de Veghe din septembrie 1981 Corpul de Guvernare ia poziție față de cei care au demisionat din Organizație, urmând ca cei care se asociază cu ei să fie excomunicați. În noiembrie 1981 Raymond Franz este exclus din rândul martorilor lui Iehova pentru încalcarea acestui edict.

Expulzarea lui a fost raportată de către revista Time (articol complet) în februarie 1982. Franz a refuzat cererile repetate pentru alte interviuri mass-media cu privire la practicile interne ale Societății Watch Tower, dar în 1983 a decis să pună capăt tăcerii sale, dupa ce o serie de articole Turnul de Veghe au criticat motivațiile, caracterul și comportamentul foștilor martorii care nu sunt de acord cu Organizația. Un articol descrie disidenți ca fiind „asemănători lui … Satan”, „cu atitudine independentă, critică”, „încăpățânați”, „trufași”, „apostați” și „fără lege” (vezi Turnul de Veghe din 15 august 1981, pag 25).

În 1983 publică cartea „Conflictul conștiinței”, în care își relatează experiența avută în calitate de membru al Corpului de Guvernare.

7 răspunsuri la Raymond Franz

 1. tiosif spune:

  să fie acest raymond franz un nou zeu, asa cum este pavel corut pentru liberii cugetatori?

 2. Haitas Calin spune:

  tiosif bati cimpii cu gratie.Franz este o voce din cel mai inalt nivel al WTS.org. si normal ca orce om interesat de fenomenul martorii lui iehova ,va fi interesat ce are de spus.

 3. tiosif spune:

  nu bat campii deloc, si pavel corut este o voce de la cel mai inalt nivel, fiind spion si contraspion, dar asta nu le da dreptul sa se etaleze cu atata ravna, ca si ei gresesc … eu nu tin cu nici-unu,
  „Eu nu cred nici în Iehova,
  Nici în Buddha-Sakya-Muni,
  Nici în viaţa, nici în moarte,
  Nici în stingere ca unii.

  Visuri sunt şi unul şi-altul,
  Şi totuna mi-este mie
  De-oi trai în veci pe lume,
  De-oi muri în vecinicie.

  Toate aceste taine sfinte
  -Pentru om frânturi de limbă –
  În zadar gândeşti caci gândul,
  Zău, nimic în lume schimba.

  Si fiindcă în nimica
  Eu nu cred – o, daţi-mi pace !
  Fac astfel cum mie-mi pare
  Si faceţi precum vă place.

  Nu ma încântati nici cu clasici,
  Nici cu stil curat si antic –
  Toate-mi sunt de o potriva,
  Eu rămân ce-am fost : romantic.”
  nici in Mihai Eminescu, dar le-a tras-o la vremea lui, chiar daca l-a costat viata lui si a prietenilor lui, Ion Creanga si Veronica Micle …
  si nu bat campii deloc, faptul ca deranjeaza asa tare, inseamna ca am dreptate …

 4. admin spune:

  Dacă Coruț este pentru tine „un nou zeu” ai ajuns pe o cale greșită.

  Raymond este, pentru toți cei care au curajul să-l cunoască prin intermediul cărților sale, un exemplu de curaj, eleganță, bun simț și fermitate. Chiar dacă nu-i împărtășesc opiniile legate de spiritualitate, îl respect. Nu pot spune același lucru despre Coruț.

 5. marcu spune:

  Corut este un despot in multe. Ray A FOST un despot in religie.Orgoliul l-a scos din sistemul in care a activat mult timp,iar foamea l-a indemnat sa blameze poporul pe care l-a parasit ! Bietul de el a scris ce i-au dictat cei care-l plateau.A avut insa remuscari si…a murit !

 6. marcu spune:

  Ce „deranjeaza” si pe cine ,Tiosif ? Corut nu este „o voce la cel mai inalt nivel” ci o voce si atat.Iar bietul Eminescu… destrabalarea si nesabuinta i-au cauzat moartea,nu ceea ce a spus sau a scris.Era un titan al poeziei ,dar,in rest… nu a terminat nici o scoala dupa scoala primara.Era agramat si avea doar o „spoiala” de cultura ! Ca era ateu,este un lucru cunoscut.Si ? Qui prodest ?

 7. marcu spune:

  Scuze… „haitasul” il considera pe Ray „o voce la cel mai inalt nivel”… Ciudat … peste tot improasca rahatul din gura lui impotriva acestei „secte americane” .Americanu-i bun Caline? De ce? Ca injura ca tine? Nu a facut-o ! El doar ne-a blamat…insa,spre deosebire de tine,a facut-o pt.bani !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.