Martorii lui Iehova refuză tratamentul cu plasmă în contextul pandemiei de coronavirus

Martorii lui Iehova au primit îndrumări în care li se interzice să accepte terapia cu plasmă convalescentă, un nou tratament care pare să le ofere speranţă pacienţilor bolnavi cu coronavirus.

Într-un memoriu scurs de la un supraveghetor de circumscripţie din rândul Martorilor lui Iehova, acesta îi îndrumă pe bătrânii din circumscripţia sa că acceptarea tratamentelor pe bază de plasmă sangvină pentru a contracara COVID-19 este „inacceptabilă“.

Deşi aceste instrucţiuni sunt în armonie cu învăţăturile din prezent ale Martorilor lui Iehova cu privire la sânge şi sunt date spre distribuire către un număr limitat de congregaţii, materialul subliniază dispoziţia organizaţiei de a-şi pune propria teologie mai presus de nevoia de a conserva viaţa.

Scrisoarea de două pagini, primită sub anonimat, citează anunţul Administraţiei Statelor Unite pentru Alimente şi Medicamente (FDA) emis la 24 martie, în care se spune că unii pacienţi pot fi eligibili pentru a primi plasmă colectată de la persoane care s-au recuperat din COVID-19.

Dovezile obţinute de cercetători sugerează că anticorpii prezenţi plasma pacienţilor însănătoşiţi ar putea ajuta în neutralizarea virusului COVID-19.

Cu toate acestea, folosirea plasmei este strict interzisă de Martorii lui Iehova, care aderă la o interdicţie conversată privind tratamentele bazate pe sânge, aflată în vigoare din 1945.

Mai multe rapoarte au scos în evidenţă implementarea şi succesul acestui nou tratament, care a fost aprobat în vederea testării în statul New York. Martorii lui Iehova, care au sediul în statul New York, s-au folosit numaidecât de ocazia de a-şi impune interdicţia privind folosirea sângelui integral, inclusiv a globulelor roşii şi albe, a trombocitelor şi a plasmei.

În noua directivă din partea reprezentantului Martorilor lui Iehova se spune:

„Chestiunea sângelui: Se discută despre faptul că FDA le permite medicilor să trateze pacienţii COVID-19 aflaţi în stare critică folosind «terapia cu plasmă convalescentă». Ar fi înţelept să-i sfătuiţi pe vestitori că e de înţeles că această terapie îi dă pacientului plasma integrală a persoanei care a dezvoltat anticorpii, ceea ce ar fi inacceptabil pentru un Martor al lui Iehova.“

„Totuşi, dacă anticorpii ar fi extraşi din plasmă (fracţiuni/imunoglobuline) şi daţi apoi pacientului, asta ar fi o chestiune de conştiinţă pentru un Martor al lui Iehova. Unii medici ar putea considera că plasma este însăşi o fracţiune. Aşadar, vestitorul ar putea fi nevoit să-i explice decizia personală de a nu accepta niciuna dintre cele patru componente primare ale sângelui, una dintre ele fiind plasma. (În ce priveşte componentele primare şi fracţiunile, vezi lvs pp. 246–249 şi km 11/06 p. 5 Tabelul 1)“

Conducătorii Martorilor par preocupaţi că, în contextul dimensiunii pandemice a coronavirusului, unii membri ai cultului care se află într-o stare critică a bolii ar putea fi tentaţi să accepte tratamentul pe bază de plasmă.

„e de înţeles că această terapie îi dă pacientului plasma integrală a persoanei care a dezvoltat anticorpii, ceea ce ar fi inacceptabil pentru un Martor al lui Iehova“ — Scrisoare din partea supraveghetorului de circumscripţie în calitate de reprezentant al Corpului de Guvernare

De zeci de ani, cei aflaţi în fruntea Martorilor lui Iehova au reuşit cu o relativă uşurinţă să exercite o jurisdicţie asupra deciziilor medicale legate de sânge ale membrilor lor prin intermediul unei reţele globale de Comitete de Asistenţă Sanitară (CAS). Bătrânii Martori repartizaţi acestor comitete sunt numiţi în mod peiorativ „poliţia sângelui“ pe motiv că impun interdicţia privind transfuziile de sânge în spitalele de pe tot globul.

Când Martorii sunt ‘ameninţaţi’ cu transfuzia (sursă: km 11/90-E pag. 5)

Totuşi, râspândirea rapidă a coronavirusului a declanşat numeroase răspunsuri cu impact global din partea managementului superior al Martorilor, ceea ce arată că impunerea politicii lor mortale cu privire la sânge s-ar putea dovedi anormal de dificilă. Printre complicaţiile legate de executarea politicii este posibilitatea ca bătrânilor să nu le fie permis accesul în saloanele în care se află membri bolnavi cu virus în stare critică.

Watchtower impune politici din trecut

Scrisoarea face referire la publicaţia Martorilor intitulată „Să rămânem în iubirea lui Dumnezeu“ (engl.), o carte apărută în 2017, care schiţează regulile pe care le urmează Martorii şi pe care le impun bătrânii de congregaţie.

Restricţiile privitoare la sânge ale Martorilor lui Iehova

Faptul de a refuza să adere la interdicţia Martorilor lui Iehova privind orice tratament salvator de vieţi pe bază de sânge are drept consecinţă statutul de „persoană dezasociată“.

Dezasocierea este un termen conceput de organizaţia Watchtower cu scopul de a scuti religia de răspunderea judiciară şi de a pierderea statutului de organizaţie de caritate.

Potrivit cărţii Păstoriţi turma lui Dumnezeu, manualul secret al bătrânilor, „dezasocierea este o acţiune întreprinsă de un membru botezat al congregaţiei care nu mai doreşte să fie Martor al lui Iehova“ (cap. 18, par. 1).

Totuşi, acceptarea tratamentelor medicale ce implică utilizarea componentelor sângelui aproape niciodată nu presupune retragerea din religia Martorilor.

Se mai menţionează numărul din noiembrie 2006 al periodicului Serviciul pentru Regat, în care Martorii sunt sfătuiţi că ar putea să aleagă să accepte anumiţi derivaţi fracţionari ai sângelui, dar sub nicio formă nu vor accepta cele patru componente primare ale sângelui, inclusiv plasma.

Fişa privind fracţiunile sanguine din Serviciul pentru Regat

Este demn de remarcat că ultima directivă din partea Watchtower spune că „dacă anticorpii ar fi extraşi din plasmă (fracţiuni/imunoglobuline) şi daţi apoi pacientului, asta ar fi o chestiune de conştiinţă pentru un Martor al lui Iehova“. Ceea ce organizaţia nu comunică este faptul că imunoglobină (plasmă) fracţionară pentru virusului COVID-19 nu există încă.

Potrivit articolului apărut în The Atlantic din 28 martie, „în cele din urmă, companiile farmaceutice ar putea fi interesate de a colectarea şi purificarea plasmei în vederea obţinerii unei doze concentrate de anticorpi, moment în care plasma convalescentă va fi într-adevăr un produs standardizat pe care să-l putem lua de pe raft“.

Cercetătoarea Sherrie D’Souza, membră a echipei JW Survey, l-a intervievat pe chirurgul australian prof. John Thompson, care a confirmat că ar putea fi posibilă extragerea anticorpilor din plasmă, însă domnul profesor încă nu a auzit de vreun spital, vreo universitate sau vreo companie de farmaceutice care să facă deja acest lucru. Domnia sa a mai spus că astfel de transfuzii nu conţin celule hematice, că aceasta este o transfuzie acelulară şi că plasma este pur şi simplu fluidul în care sunt suspendaţi anticorpii.

Martorii lui Iehova susţin că dacă anticorpii pot fi extraşi din plasmă, ele devin un mijloc viabil de tratament care nu le încalcă interpretarea legii lui Dumnezeu.

Aşadar, conducerea Martorilor a emis un postulat pe baza unui tratament ipotetic pe care Iehova l-ar aproba, dar care ar nevoie de câţiva ani până să poată fi aplicat. Practic, este doar un morcov agăţat care nu face mult bine în miezul unei pandemii globale.

Desigur, acest raţionament nu reflectă neapărat gândirea Martorilor individuali. Dimpotrivă, este vocea colectivă a celor care concep politicile Watchtower, inclusiv Gene Smalley, asistent al Corpului de Guvernare, care de zeci de ani dictează problema sângelui în organizaţie.

Din păcate, convingerile Martorilor nu sunt la alegere, iar deciziile care se iau la New York membrii individuali nu trebuie niciodată să le pună sub semnul întrebării.

Politica privitoare la sânge a fost ajustată cu atenţie pentru a echilibra greutatea între decese cauzate de hemofilie şi cele legate de complicaţii privind sarcinile, traumatismele în urma accidentelor şi bolile precum leucemia. S-au publicat şi distribuit tabele, grafice şi formulare de directivă medicală (DPA) însoţite de explicaţii acordate la peste 8 milioane de Martori care probabil ar prefera să spună pur şi simplu „Respect viaţa“ şi să accepte sângele.

JW Survey l-a intervievat pe fostul cleric Martor Lee Elder, fondatorul grupului de Avocaţi ai Reformei Martorilor lui Iehova privind Sângele (AJWRB), care s spus: „Ironia este că politica Watchtower permite folosirea în proporţie de 100% a tuturor fracţiunilor sângelui — doar că nu concomitent“.

Fracţiunile sângelui au devenit un subiect fierbinte printre Martorii lui Iehova odată ce a fost disponibilă tehnologia de a separa sângele uman în componente individuale. Centrifugarea fiolelor cu sânge, numită fracţionarea sângelui, rezultă în mai multe straturi de componente în eprubetă, inclusiv globule roşii, globule albe şi plasmă.

Observaţiile lui Lee confirmă paradoxul în care Martorii lui Iehova din prezent au voie să accepte anumiţi derivaţi „minori“ ai sângelui, dar le este interzis să-şi doneze sângele pentru a salva vieţile semenilor lor.

Organizaţia Watchtower şi-a folosit puterea de convingere pentru a-i opri pe peste 8 milioane de oameni să contribuie la băncile de sânge globale, privându-i pe membri de aspiraţiile lor caritabile, deoarece altfel aceştia ar fi dornici să ajute la salvarea de vieţi.

În plus, există şi pericolul evident al afectării bunăstării personale a fiecărui membru din organizaţia Martorilor lui Iehova, care a declarat fără echivoc că terapia cu plasmă convalescentă nu este o opţiune.

Pentru Martorii lui Iehova, diferenţa între viaţă şi moarte ar putea fi doar o centrifugă.

Publicat pe JWSurvey.org la 9 aprilie 2020

Acest articol a fost publicat în jwsurvey, practici, ştiri. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Martorii lui Iehova refuză tratamentul cu plasmă în contextul pandemiei de coronavirus

  1. Iehovica spune:

    Am scăpat de voi iehovisti! Asa ca va […] în gura cu drag!.[…] ceva pe regulile voastre
    .[…]-v-ar corona 19. Imbecili spălați pe creier. Secta Americana împuțită.

    Editat de moderator — limbaj nepotrivit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.