Scurgerea manualelor pentru filiale şi bătrâni revarsă lumină asupra funcţionării conducerii din vârf a Martorilor lui Iehova

La 4 februarie 2019, zvonurile lansării unui nou manual pentru bătrâni, rezervat doar ochilor conducătorilor fiecărei congregaţii a Martorilor lui Iehova, au început să iasă la suprafaţă pe forumurile de foşti Martori pe internet. La mai puţin de 24 de ore, manualul a fost scurs şi a început o perioadă aparent continuă de analiză şi comparare cu versiunile anterioare.

Manualul secret este distribuit doar celor care deţin poziţia de bătrân. Bâtrânilor le este strict interzis să arate manualul altor persoane. Fiecare congregaţie e condusă de un grup de bărbaţi care formează corpul de bătrâni, iar toţi membrii acestui corp deţin acest titlu onorific. Manualul îi instruieşte cum să-şi administreze congregaţia şi cum pot bătrânii de deasupra lor să-i ajute în sarcinile lor. Temele includ pornografia, abuzul asupra copiilor şi „chestiunile medicale“.

Potrivit lui Jason Wynne, fondatorul site-ului AvoidJW.org, versiunile anterioare ale manualului lăsau multe lucruri la „libera interpretare a corpului de bătrâni“, însă, în această ediţie proaspătă, „limbajul a fost simplificat în mod semnificativ pentru a fi clar, concis şi direct“.

Abuzul sexual asupra copiilor

O schimbare remarcabilă şi semnificativă o constituie capitolul care abordează abuzul asupra copiilor. În manual scrie negru pe alb că „victima, părinţii ei sau oricine altcineva care le raportează bătrânilor o astfel de acuzaţie trebuie informat că are dreptul să raporteze chestiunea autorităţilor laice“.

Aceasta este fără îndoială o modificare de dorit de către susţinătorii supravieţuitorilor. Deşi în general familia nu este încurajată să ia legătura cu autorităţile, simpla recunoaştere a acestui drept este o îmbunătăţire în procedurile Martorilor. Există numeroase experienţe în care supravieţuitorii unor abuzuri sexuale sau rudele lor au ales — în unele cazuri, au fost efectiv descuraţi — să nu raporteze incidentul autorităţilor din cauza convingerii Martorilor că toate organizaţiile în afară de cultul însuşi sunt corupte.

În ianuarie 2018, Truth & Transparency Foundation (TTF) au publicat scrisori care documentează în mod detaliat un exemplu concret în acest sens.

Manualul pentru filiale

Pe lângă manualul pentru bătrâni care a fost deja făcut public, astăzi TTF pune la dispoziţie un alt manual intern, numit adesea în mod informal „manualul pentru filiale“. Ediţia din ianuarie 2015 a aceluiaşi manual a fost folosit ca problă într-o anchetă condusă de guvernul australian pe marginea abuzului sexual asupra copiilor, însă capitolele patru şi cinci au fost secretizate aproape în totalitate. Astăzi, ediţia din august 2018, care a suferit revizii majore în ultimii trei ani, e publicată fără pasaje secretizate.

Acest manual este distribuit doar liderilor dinspre vârful organizaţiei Watch Tower (WTS), asociaţia care îi guvernează pe Martorii lui Iehova. Un grup de opt bărbaţi formează Corpul de Guvernare, cei mai seniori lideri ai organizaţiei. Sub ei sunt 89 de comitete de filială, fiecare fiind responsabil de administrare a unei anumite zone geografice a acestei religii de nivel mondial. Manualul pentru filiale se adresează doar Corpului de Guvernare şi membrilor comitetelor de filială.

Jennifer Torres, o fostă Martoră, spune că ar fi tras multe foloase ca Martoră activă dacă ar fi avut acces la acest manual, mai ales pentru că e femeie. „Dacă ar fi să întrebi o femeie Martoră, ea nu ar avea nicio idee despre modul în care comitetele de filială o afectează“, spune ea.

Când familia lui Torres a avut experienţa unor interacţiuni nepotrivite cu liderii congregaţiei sale, ei au raportat problema, însă lucrurile nu s-au îmbunătăţit. Presupunând că problema era singulară şi specifică doar congregaţiei lor, s-au mutat în alta. Problema a persistat şi ea nu şi-a dat seama că era una sistemică, iar divulgarea publică a manualului pentru filiale i-ar fi dat puterea să cunoască lucrurile şi propună sugestii de a le corecta.

Confidenţialitatea datelor

Pe lângă lumina revărsată pe procedurile şi problemele sistemice ale Watch Tower, Torres este interesată să vadă dacă organizaţia şi-a schimbat abordarea privind distrugerea consemnărilor. În ediţia din 2003 a manualului pentru filiale, scurs în 2011, se arată că Watch Tower nu distruge consemnările nici măcar în cazul persoanelor care se dezasociază în mod voluntar din cult.

Astfel de politici s-au schimbat, fără îndoială ca răspuns la Regulamentul general de protecţie a datelor din Uniunea Europeană (GDPR). Manualul spune în prezent la capitolul 3, paragraful 103(d):

Dacă un subiect de date solicită accesarea, corectaarea sau ştergerea datelor cu caracter personal ori date personale confidenţiale despre el însuşi, organizaţia va analiza într-un mod rezonabil dacă va acceptarea cererea punând în balans interesele individului privind obţinerea de acces la date, de corectare ori ştergere a datelor cu interesele religioase legitime ale organizaţiei, verificând şi eventualitatea ca îndeplinirea solicitării să pericliteze dreptul organizaţiei la libertate şi practică religioasă.

În aprilie 2018, TTF a publicat documente în diferite limbi europene pe care Martorii lui Iehova din UE au fost rugaţi să semneze. Prin semnătura lor, ei ‘îşi dau consimţământul pentru folosirea datelor lor cu caracter personal cu scopul de a putea participa la unele activităţi religioase ce au legătura cu închinarea lor’.

Watch Tower nu a răspuns invitaţiei TTF de a comenta înainte ca acest articol să fie publicat.

sursă: Truth & Transparency Foundation

Linkuri pentru descărcarea publicaţiilor se găsesc în partea de jos a articolului-sursă.

Acest articol a fost publicat în general. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.