Societatea Watchtower s-a dezasociat de Națiunile Unite

Societatea Watchtower a abandonat o legătură secretă cu Organizația Națiunilor Unite în urma ieșirii la iveală a relațiilor ei de 10 ani cu ONU. The Guardian, un ziar britanic, a publicat un articol semnat de Stephen Bates în 8 octombrie 2001 (traducere cu Google Translate) investigând de ce Națiunile Unite au acordat statut de asociat pentru Watchtower Bible and Tract Society ca Organizație Non-Guvernamentală (ONG), din moment ce Watchtower consideră că ONU este fiara stacojie prezisă în cartea Revelația.

Articolul care a urmat, publicat în 15 octombrie 2001 (traducere cu Google Translate) în The Guardian, aduce în discuție explozia de interes stârnită de descoperirea asocierii secrete a Watchtower cu ONU. Bates scrie: „În decurs de numai câteva ore de la apariția articolului luni pe website-ul lui Guardian și postarea lui pe un forum de știri on-line despre Martorii lui Iehova, l-au citit mai bine de 14.000 de persoane din toată lumea. Până ieri erau 353 de postări oficiale și 325 de mesaje pe forumuri, care discutau articolul și dezvăluirile aduse de el, toate provenind de la Martori din SUA care cereau să vadă copii ale documentului”.

De ce i-a afectat atât de tare pe Martorii lui Iehova această dezvăluire despre o asociere secretă cu ONU? La pagina 269 a cărți editate de Societate în 1999 – Să acordăm atenție profeției lui Daniel! – se discută concepția, veche de 80, ani a Watchtower despre Organizația Națiunilor Unite și predecesoarea ei, Liga Națiunilor. Acolo se zice:

„Ce ‘lucru dezgustător’ a fost ‘așezat’ în timpurile moderne? Potrivit dovezilor, acesta este o contrafacere ‘dezgustătoare’ a Regatului lui Dumnezeu. Acesta a fost Liga Națiunilor, fiara de culoare stacojie care a mers în abis, sau care a încetat să existe ca organizație mondială a păcii, când a izbucnit cel de-al doilea război mondial (Apocalipsa 17:8). ‘Fiara sălbatică’ însă urma ‘să se ridice din [abis, nota de subsol]’. Acest lucru s-a întâmplat la 24 octombrie 1945, când a fost înființată Organizația Națiunilor Unite cu cele 50 de state membre printre care se număra și fosta Uniune Sovietică. Astfel, ‘lucrul dezgustător’ prezis de înger – Organizația Națiunilor Unite – a fost așezat.”

Bates scrie: „Organizațiile recunoscute se așteaptă să demonstreze că împărtășesc obiectivele ONU, dar Martorilor li se spune în schimb de către bătrâni să privească ONU drept ‘un lucru dezgustător în ochii lui Dumnezeu și a poporului său’ pentru presupusa aspirație la dominația mondială asemenea Babilonului celui Mare, fiara din Apocalips”.

Foștii Martori au acuzat Corpul de guvernare al Watchtower de ipocrizie prin acceptarea legăturilor cu o organizație pe care o condamnă ca aparținând lui Satan. Bates citează cuvintele unui fost membru care spune: „Există o incompatibilitate izbitoare între modul frecvent în care WTBTS portretizează ONU ca o organizație malefică și încercările ei din culise de a se da bine pe lângă ea și de a-i obține favoarea. Dacă membrii de rând ar fi conștienți de această legătură oficială, ar fi devastați”.

După ce a fost publicat articolul din 8 octombrie, Bates spune că Watchtower „s-a străduit inițial să treacă sub tăcere sau să nege dovada de pe website-ul ONU, care o înregistrează ca pe una dintre cele 1.500 de ONG-uri afiliate”. Un purtător de cuvânt al ONU a spus: „Cred că nu prea putem înțelege atitudinea ei, care pare cu adevărat bizară”.

În 11 octombrie 2001 Națiunile Unite au trimis o scrisoare prin fax care confirmă că au dezasociat organizația Watchtower:

11 octombrie 2001

În atenția celor interesați,

În ultimul timp Biroul ONG-uri a primit numeroase întrebări referitor la asocierea Watchtower Bible and Tract Society of New York cu Departamentul de Informare Publică (DIP). Această organizație a făcut cerere de asociere la DIP în 1991 și asocierea i-a fost acordată în 1992. Prin acceptarea asocierii cu DIP, organizația a fost de acord să satisfacă criteriile de asociere, inclusiv susținerea și respectarea principiilor Cartei Națiunilor Unite, angajarea și contribuția la derularea unor programe efective de informare a constituenților ei, și pentru o audiență mai largă în privința activităților ONU.

În octombrie 2001, Watchtower Bible and Tract Society of New York a cerut încheierea asocierii ei cu DIP. Ca urmare a cererii, DPI a luat decizia să dezasocieze Watchtower Bible and Tract Society of New York începând cu 9 octombrie 2001.

Apreciem interesul pentru munca depusă de Organizația Națiunilor Unite.

Cu sinceritate,

Paul Hoeffel
Șef Birou ONG
Departamentul de Informare Publică

Vezi scrisoarea:

Scrisoare ONU privind relatia cu Watchtower

Scrisoare ONU privind dezasocierea Watchtower, 11 octombrie 2001

Vezi și articolul: Comunicat ONU, Departamentul de Informare Publică, 4 martie 2004

Acest articol a fost publicat în ONU, ştiri și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

7 răspunsuri la Societatea Watchtower s-a dezasociat de Națiunile Unite

 1. Neutrino spune:

  Salutare,
  Ar fi bine sa postam si link-ul de pe situl Natiunilor Unite unde se arata documentul PDF care arata legatura secreta a WTS cu ONU. Asta denota pentru cei mai multi Martori caracterul oficial al informatiei.
  Din pacate eu personal nu mai gasesc acest document pe site-ul ONU, desi acum aproximativ un an exista. Cum facem sa-l gasim? Poate nu am stiut eu sa caut bine acest document.

 2. Alin spune:

  Bine ai venit Neutrino
  Sper să ne adunăm cât mai mulţi de pe fostul forum martorii.com aici.

  Uite nişte linkuri:
  http://www.jwinfoline.com/reference/un/fax_from_un.htm
  http://jehovah.net.au/united-nations.html

 3. admin spune:

  În prezent documentul respectiv nu mai este pe site-ul ONU. Ce se poate face este să rugăm departamentul de presă ONU să-l pună la loc.

  Chiar și așa el poate fi recuperat folosind Wayback Machine aici. Wayback Machine este un serviciu de arhivare și versionare a paginilor web, a cărui veridicitate nu poate fi contestată.

  Linkul inițial al articolului era: http://www.un.org/dpi/ngosection/pdfs/watchtower.pdf

 4. ionut spune:

  Ce curva dezgustatoare! Cata ipocrizie! Ce mai religie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.