Prietenii condiționate

„Un prieten adevărat iubește oricând și în nenorocire ajunge ca un frate” – Prov. 17:17

Mulți au simțit că „prietenii”, asociații în credință care sunt Martori ai lui Iehova, sunt diferiți de prietenii „din lume”. Mulți sunt diferiți, și unii dintre cei mai drăguți pe care i-am cunoscut vreodată. Unii nu sunt, asemenea unui frate și unei surori care i-au abordat pe ascuns pe toți clienții mei în afaceri. Întotdeauna voi avea sentimente profunde de afecțiune pentru mulți dintre frați și surori. Totuși faptul că ei nici măcar nu mă salută și nu vorbesc cu mine din cauză că am părăsit, nu pe Cristos, ci organizația Watchtower, m-a făcut cu adevărat conștient cât de superficiale au fost de fapt prieteniile de vreme bună sau condiționate. Mi-au rămas multe amintiri plăcute legate de serviciul de teren, oprirea la o cafea și conversațiile din timpul deplasării cu mașina. De asemenea, mersul împreună la curățătorie și de la ușă la ușă, faptul de a fi împreună cu oameni cu reacții total diferite în predicare. Au fost multe persoane atente, dar și cârdășii în toată regula în congregație și pe mulți i-am văzut mai interesați de satisfacerea cerințelor legale din organizație decât de arătarea milei și bunătății iubitoare față de frați.

Valoarea unui prieten bun și loial nu se poate măsura. Totuși, cu toată sinceritatea o spun, cele mai multe prietenii din organizația Martorilor lui Iehova sunt condiționate. Turnul de veghe din 1 aprilie 1986 afirmă:

”Asocierea aprobată cu Martorii lui Iehova pretinde acceptarea întregului set de învățături ale Bibliei, inclusiv acele puncte scripturale de credință care sunt specifice Martorilor lui Iehova.”

Astfel, suplimentar față de Biblie și învățătura lui Cristos, întregul crez al Martorilor lui Iehova trebuie să fie acceptat pentru a fi o asociere aprobată. Totuși aceste învățături specifice se schimbă de la an la an. Ele sunt cunoscute ca „adevăruri prezente”, asemănându-se oscilațiilor unei lumini care clipește. De asemenea se poate observa că mulți dintre „prieteni” se împrietenesc cu alții din cauza statutului sau poziției acestora în congregație. Am văzut personal acest lucru pe scară extinsă.

În cartea sa, intitulată Combaterea controlului cultic al minții, la pagina 122, Steven Hassan vorbește despre grupările distructive și afirmă referitor la tipul de prietenii care există:

„Dragostea din familie este o forță mult mai puternică decât dragostea condiționată oferită de membrii și liderii cultici. Dragostea familială sprijină dreptul persoanei, al adolescentului, de a se dezvolta ca un adult autonom și de a lua apoi propriile decizii în viață. Dragostea cultică încearcă să păstreze persoana pentru totdeauna ca pe un adolescent dependent – amenințând să fie retrasă violent dacă respectivul ia propriile decizi de viață care diferă de ordinele liderului.”

Pentru a avea prieteni adevărați cel mai mult contează să putem fi deschiși în fața lor. Să le spunem în particular adevăratele noastre sentimente, chiar dacă nu sunt acceptate de către toți sau nu sunt ce ar trebui să fie după părerea oficială. Totuși, în cele mai multe cazuri, aceasta nu se poate face în mod real în „organizația lui Iehova”. Pentru că nici unuia nu-i este permis să vorbească deschis în mod critic despre grup. Chiar și discuțiile particulare care sunt critice față de organizație pot fi considerate a fi „plângeri”, „murmurări” și „apostazie”. Organizația interpretează apoi în mod eronat Levitic 5:1 pentru a încuraja flecărirea despre oricine vorbește negativ despre ea. Lucrurile merg evident și mai departe, căci nimănui nu-i este permis nici măcar să vorbească cu un fost membru al grupului și să-l întrebe de ce a decis să părăsească organizația. Dacă sunt prinși că vorbesc cu foștii membri, ei riscă să fie sancționați sau excomunicați, pierzând astfel pe toți așa-numiții lor prieteni și pe membrii de familie care sunt în religie.

Este binevenită aici discuția despre exemplul oferit de Ionatan și regele David. David a fost într-un sens oarecare excomunicat. El a ajuns într-o poziție de completă defavoare în raport „organizația lui Iehova”, națiunea lui Israel. Regele Saul, numit în mod teocratic, l-a considerat ca pe un dușman, „un sclav rău”. David a fost nevoit să trăiască asemenea unui excomunicat, asociindu-se și conviețuind cu păgânii! Ei bine, cum l-a tratat bunul său prieten Ionatan? Nu a continuat ’să iubească oricând’ și să rămână lângă el ‘ca un frate în decursul timpului de nenorocire’? Dacă Ionatan ar fi trăit conform concepției Watchtower despre datoria supremă de a susține și sprijini acțiunile și demersurile organizaționale, el ar fi încetat să se mai asocieze, să mai vorbească și să mai mănânce cu David (2 Cor. 5:11), și chiar să se mai salute cu el sau, în caz contrar, ar fi fost considerat părtaș la așa-numitele lucrări rele ale lui David – declarate rele de către regele Saul (2 Ioan 2:10). În loc de aceasta, Ionatan a rămas loial alături de David fiindcă a crezut că David era binecuvântat de Iehova în ciuda respingerii organizaționale de care avea parte. Loialitatea lui Ionatan nu era întemeiată pe acceptarea sau aprobarea organizațională. Ea avea o bază mai înaltă.

O situație neplăcută petrecută cu doar câțiva ani în urmă. Am avut încredere într-un prieten apropiat și i-am povestit despre vederile mele în schimbare cu privire la organizația Martorilor lui Iehova. Dintr-o dată el a devenit înfricoșat și agitat. L-am sunat la telefon după vreo două săptămâni și mi-a spus că a vorbit cu unul dintre bătrâni și că s-a uitat peste niște articole din Turnul de veghe pe tema „ce să faci dacă un asociat Martor își exprimă necredința în organizație”. Apoi a început să-mi spună prin telefon că nu se mai putea asocia cu mine. Ca să-l citez: „Sper că înțelegi, dar Turnul de veghe spune…” Eu de fapt n-am fost surprins, însă soția mea a fost în lacrimi la acel timp. Cu totul altfel decât în cazul legalismului Watchtower – care pune sacrificiile deasupra milei – „un prieten adevărat iubește oricând și în nenorocire ajunge ca un frate” – Proverbe 17:17.

Acest articol a fost recuperat de pe site-ul martorii.ro

Acest articol a fost publicat în practici și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Prietenii condiționate

  1. cristan spune:

    Nu stiu cine esti dar m-ai uns pe suflet.

  2. rian spune:

    Foarte bine documentat. Multumesc pt toate informatile ..sunt in aceasi situatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.