„Adevărata rămășiță”

după Norman Hovland

După mulți ani ca cititor al Turnului de veghe, este destul de interesant de observat dezvoltarea limbajului „emfatic” folosit de scriitorii din Brooklyn. Ca și toate stereotipiile de limbă, acesta este un instrument important în manipularea minții Martorilor lui Iehova. Acest tip de limbaj abundă realmente în literatura Watchtower și toți cunoaștem ticurile verbale ca “apostat”, “lumesc”, “capre”, “sclav rău”, etc.

O practică chiar amuzantă este să se pună cuvântul adevărat în fața unor expresii, dealtfel perfect adecvate, rezultând sintagme ca “adevărata fericire”, “adevărații creștini” și acum, mai recent, “adevărata rămășiță”. Desigur, dacă această inflație continuă, vom întâlni fără îndoială expresii chiar mai hazlii ca “adevărata fericire adevărată” sau “cu adevărat adevărații creștini”, etc.

Evident, Martorii lui Iehova observă că există o mulțime de oameni fericiți peste tot în jurul lor, de obicei cu mult mai fericiți decât oricare dintre ei. Astfel nevoia unei amplificări în acest caz este mare, și atunci societatea Watchtower trebuie să inventeze expresia “adevărata fericire” pentru a descrie că toate celelalte fericiri, altele decât sortimentul oferit de Brooklyn, nu sunt de fapt reale. În acest fel, Martorii lui Iehova pot respira din nou ușurați, știind că veșnicul sentiment de apăsare și conștiința fără încetare încărcată pe care o au pentru că nu fac “destul în serviciu” este…da, ați ghicit bine: “adevărata fericire”.

Desigur, există milioane de oameni care trăiesc, cel puțin ca și “creștini” (orice ar însemna acest lucru), o viață asemenea oricărui Martor al lui Iehova. Acest lucru este foarte clar chiar pentru Martorii lui Iehova, astfel că pentru a menține sentimentul superiorității și elitismului ca popor ales “al lui Dumnezeu”, Watchtower folosește expresia “adevărații creștini”.

Este un fapt stânjenitor că numărul celor ce se împărtășesc la comemorare este în creștere când, în acord cu “adevărul” prezent, el ar trebui să scadă. Pentru a continua iluzia că există o rămășiță pe pământ și că ea dispare rapid din viață, societatea Watchtower este nevoită să înceapă a folosi expresia “adevărata rămășiță”, dând de înțeles în acest fel că există și o “rămășiță falsă”.

În absența vechiului morcov motivator – generația anului 1914 – Brooklyn-ul caută cu disperare un nou morcov legat de timp pe linia de sosire. Noul morcov va fi că “sfârșitul” trebuie să vină înainte ca această “adevărată rămășiță” greu de stabilit să treacă de tot. Astfel, ei vor avea o nouă dată de referință fără să fie nevoiți să recurgă la stabilirea a unui nou termen limită. Bineînțeles, nimeni nu știe cu exactitate cine aparține la “adevărata rămășiță”, așa încât aceasta poate fi întinsă foarte departe în timp.

Acest articol a fost recuperat de pe site-ul martorii.ro

Acest articol a fost publicat în doctrină, practici și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la „Adevărata rămășiță”

 1. Valer spune:

  Salut deschiderea acestui site … Intradevar doctrina WTS a ajuns intr-o situatie delicata … si se cauta o modalitate de a amana un deznodamant inevitabil … Pacat ca majoritatea membrilor acestei organizatii , fiind foarte indoctrinati nu-si dau seama de asta …

 2. cimpian calin spune:

  Valerule ai mare dreptate.

 3. Alin spune:

  În Turnul de Veghe din 15 august 2011, se spune la p.22 despre unii martori care împărtăşesc la comemorare ca fiind: „Sub efectul unor credinţe religioase din
  trecut sau al unui dezechilibru mintal ori emoţional”.

  Cu toate că Societatea a deschis să spunem aşa uşa spre cer, nemaifiind legaţi de anul 1935, totuşi încearcă să menţină numărul celor care împărtăşesc la o cifră cât mai mică. Cum vi se pare insinuarea conducerii martorilor, că unii se împărtăşesc că au dezechilibre psihice sau emoţionale. Cum se armonizează acestă acuză, cu iubirea care nu este suspicioasă, ci „crede toate, speră toate” (1Corinteni 13:7)?

  • Valer spune:

   WTS , nu are alt motiv de a mentine scazut numarul celor ce se impartasesc , decat acela de a nu iesi prea evident din prezicerile doctrinare … gresite , care prevedeau ca acest numar trebuie sa scada odata cu trecerea timpului … o doctrina gresita , de care se pare ca-si dau seama din ce in ce mai multi oameni [ martori ] .

 4. Alin spune:

  De ce unşii martorilor lui Iehova nu pot fi cei 144.000 din Revelaţia 14:1-5?

  Vezi raspunsul pe
  http://pentrumartoriiluiiehova.blogspot.ro/2012/10/de-ce-unsii-martorilor-lui-iehova-nu.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.