Fædrelandsvennen prezintă: Bătrânul

Pe plan mondial, Martorii lui Iehova se confruntă cu sute de acuzaţii că nu depun suficiente eforturi pentru a preveni abuzul asupra copiilor. Un cetăţean norvegian şi fost bătrân este condamnat la închisoare în Spania după ce a abuzat o fetiţă de patru ani. Despre acelaşi bărbat se spune că a abuzat copii şi în Norvegia.

articol de Tarjei Leer-Salvesen şi Connie Bentzrud

Aceasta este o versiune tradusă a unui articol care a fost publicat mai întâi în limba norvegiană la 13 aprilie 2018.

Spania. noiembrie 2014

În micul şi atrăgătorul oraş Altea, situat în apropiere de Alicante, în nord, locuieşte un bărbat norvegian de 84 de ani cu soţia lui. A fost căsătorit de două ori în ainte, dar acum s-a stabilit. La Costa Blanca, „Coasta albă“, bărbatul trăieşte în compania multor norvegieni, majoritatea pensionari.

Altea pe Coasta albă din Spania. Mulţi scandinavi locuiesc aici în mod permanent sau doar sezonier.

Câţiva dintre prietenii lui sunt membri ai congregaţiei scandinave a Martorilor lui Iehova din Altea.

În congregaţia sa, el are un statut ridicat. E un bătrân. Asta înseamnă că el e un bărbat care ia cuvântul la întruniri, e cineva de care alţii ascultă, cineva care îi sfătuieşte pe alţii care îi împărtăşesc credinţa. E printre cei care ţine legătura cu ierarhia din organizaţie din jurul congregaţiei lor. E o persoană pe care alţii o admiră. Să fii bătrân e un privilegiu.

Membrii congregaţiei Altea Scandinavă obişnuiau să se întrunească la această sală a Regatului din Altea. Acum îşi ţin întrunirile la o altă sală.

Acasă, în apartamentul său, la câteva străzi de sala Regatului din Altea, el şi soţia sa sunt adesea vizitaţi de fiica lor şi de nepoţica lor. O fetiţă de patru ani, care îi spune „bunicu’“. Într-o după-amiază din noiembrie 2014, ele fac din nou vizita. Bunica şi „bunicu’“ îşi intră o rolul de dădacă. În timp ce bunica doarme, „bunicu’“ o abuzează sexuală pe copilă.


Martorii lui Iehova

  • Martorii lui Iehova au fost fondaţi în anii 1870 de Charles Taze Russell în SUA.
    În prezent, Martorii lui Iehova numără 120.053 de congregaţii răspândite în 240 de ţări, guvernate de Watch Tower Bible and Tract Society.
  • Organizaţia este foarte devotată faţă de ceea ce ea percepe ca fiind înţelegerea corectă a Bibliei. Armaghedonul este un termen central pentru Martori, care cred că trăim literalmente în zilele din urmă.
  • La nivel mondial, Martorii numără 8.457.107 membri, potrivit celui mai recent raport anual. Dintre aceştia, 11.652 de membri aparţin congregaţiilor din Norvegia.
  • Martorii îşi distribuie publicaţiile scrise şi materialele video într-un mare număr de limbi, iar toate ţările primesc acelaşi conţinut în acelaşi timp.
  • Martorii au suferit hărţuiri în multe ţări. Autorităţile din Federaţia Rusă au pus întreaga organizaţie sub interdicţie.

Mama fetiţei de patru ani a depus plângere împotriva „bătrânului“ la Guardia Civil din Altea

Mama fetiţei se întoarce la apartament mai repede decât planificase şi îl prinde în flagrant delict.

Ea sună îndată la poliţie, unitatea din Altea a Guardia Civil, şi depune plângere împotriva bărbatului. Poliţia le intervievează şi pe ea, şi pe fetiţă. Acest caz nu e unul dificil de investigat. Nu se întâmplă des ca poliţia să aibă martori oculari la cazuri de pedofilie. Bărbatul este arestat şi la prima interogare îşi recunoaşte fapta.

Însă fetiţa povesteşte de mai multe cazuri de abuz. Ea nu-şi aduce aminte câte au fost sau când au avut loc. Totuşi, poliţia suplimentează acuzaţiile aduse împotriva bărbatului, incluzând abuzul sexual în repetate rânduri. „Bunicu’“ neagă acest lucru. Primeşte o condamnare pentru o singură ocazie despre care a recunoscut că a comis abuzul şi e băgat la închisoare.

În Altea, congregaţia sa e şocată.

„Nimeni nu s-a aşteptat la asta“, spune Odd Inge Tvedt, care slujeşte ca bătrân în congregaţie.

Odd Inge Tvedt este bătrân în congregaţia Altea Scandinavă a Martorilor lui Iehova. „Nimeni nu s-a aşteptat la asta“, spune el despre arestarea celuilalt bătrân.

Sudul Norvegiei

Arestul şi condamnarea cu executare a agresorului are mai multe consecinţe. Bărbatul a fost cândva bătrân într-o congregaţie a Martorilor lui Iehova din sudul Norvegiei. Când vestea din Spania a ajuns la fosta sa congregaţie, cei de acolo au fost şocaţi. Însă în scurt timp ies la iveală noi relatări despre abuzul său sexual.

Spre sfârşitul anilor 1980, a fost foarte respectat şi agreat printre colaboratorii săi de credinţă. Era văduv, dar în scurt timp s-a căsătorit cu o femeie din congregaţia sa. Fiica acestei noi soţii a sale avea să devină următoarea lui victimă.

„Nu-i spune lui mami!“

„Îmi aduc aminte că era vară afară şi ţin minte culoarea aşternuturilor de pat“, spune fosta fiică vitregă a bărbatului.

La timpul când bărbatul începe să abuzeze sexual de ea, ea are doar nouă ani. Îşi aduce viu aminte de prima ocazie. Mama ei lucra până târziu, iar fetiţa de nouă ani avea o prietenă în vizită peste noapate.

„Ţin minte că a ieşit de la duş şi a venit la noi în cameră. Era în pielea goală.“

Le porunceşte să doarmă la el în pat şi se pune între cele două fetiţe.

„Ne spunea să-l atingem. Penisul lui era în erecţie şi . . .“

Se opreşte din vorbit, face o mică linişte şi apoi continuă.

„Ne-a spus: «Acum e rândul vostru să vă dezbrăcaţi». Nu mai ţin minte ce s-a întâmplat după aceea.“

A doua zi, o ia cu forţă de mână şi îi spune:

„Nu-i spune lui mami!“

Fetiţa de nouă ani păstrează secretul. Şi din nou şi din nou, în timp ce ea doarme şi mami e la serviciu, el se strecoară în patul ei.

„Ţin minte destul de vag“, spune ea. „Însă corpul meu îşi aduce aminte. Are amintiri urâte.“

Totuşi, ea poate să reacţioneze puternic la anumite forme de contact fizic.

„Ceea ce e departe de mintea mea îşi aduce aminte corpul meu.“

Bărbatul păstrează bine secretul abuzului. Atât de congregaţie, cât şi de mama fetei. După şapte ani, căsnicia se destrăamă.

E exclus din congregaţie şi se mută în Spania. Se zvonea că fusese rău cu soţia sa. Nu se menţionează nicăieri abuzul sexual asupra fiicei sale vitrege. Nu înainte ca vestea arestului său în Spania să ajungă în sudul Norvegiei după mai mulţi ani.

Martorii lui Iehova au propria traducere a Bibliei.

Mai multe relatări

În fosta sa congregaţie se relatează noi ocazii de abuz sexual, cinci în total. Cei care le relatează sunt membri ai familiei sale şi alţii.

„Am crescut cu mai mulţi dintre membrii familiei sale şi toţi eram Martori ai lui Iehova, dar niiciunul dintre ei nu mi-a spus nimic despre aşa ceva“, spune fosta fiică vitregă a bărbatului.

Una dintre acuzaţii are legătură cu o nepoată. Se presupune că a abuzat-o timp de nouă ani. Dar nimeni nu a vorbit vreodată de asta. Nimeni nu i-a spus cuiva care să fie în stare să pună punct abuzului. Iar agresorul a putut să continue, după toate probabilităţile, încă peste 50 de ani.

În repetate rânduri, reporterii noştri au contactat-o pe avocata care îl apără pe bărbat să afle ce poate el să spună în legătură cu acuzaţiile recente din congregaţia aflată în sudul Norvegiei. Nici ea, nici clientul ei nu doresc să comenteze pe marginea cazului.

Totuşi, se discută adesea despre această chestiune în sala Regatului din Norvegia.

„Absolut“, spune fosta fiică vitregă a bărbatului. „Au fost destul de clari, chiar şi în cuvântări, în care se subliniază: «Este inacceptabil» şi că «Aceasta trebuie să vă fi afectat pe mulţi dintre voi» şi lucruri din astea“.

Când propria ei experienţă ajunge la ceilalţi, după ce bărbatul e arestat în Spania, unul dintre bătrâni apare la ea acasă. O imploră să povestească prin ce a trecut. Ea relatează, el ascultă. Apoi, el începe să plângă.

Bătrânii vorbesc cu toţi din congregaţie care au relatat experienţe similare despre abuzurile bărbatului. Bătrânii discută problema cu propriul departament juridic al Martorilor lui Iehova. Însă bătrânii nu iau legătura cu poliţia.

„Nu; din câte ştiu eu, nu“, spune fosta fiică vitregă a bărbatului. „Niciodată nu au luat legătura cu poliţia, deşi sunt obligaţi să o facă atunci când află de un abuz sexual asupra copiilor“.


Datoria de a raporta sau împiedica abuzul sexual

Potrivit legii norvegiene, articolul 196 din Codul penal, faptul de a nu înştiinţa sau de a nu preveni abuzul sexual asupra copiilor poate fi sancţionat cu maximum un an de închisoare dacă persoana are suspiciuni serioase sau cunoştinţă privind comiterea unei astfel de infracţiuni. Această datorie li se aplică tuturor, iar confidenţialitatea nu reprezintă o scutire.


Fædrelandsvennen a vizitat congresul regional anual al Martorilor lui Iehova din Norvegia, ţinut la Lillestrøm.

Lecţii biblice în sala expo

Pe parcursul anului în care Fædrelandsvennen a anchetat acest caz, ne tot întorceam la o singură întrebare esenţială. Ce legătură au cazurile de abuz sexual cu Martorii lui Iehova? Ei nu sunt infractorii.

Totul se reduce la îndrumările interne ale Martorilor lui Iehova şi la modul în organizaţia îşi instruieşte membri să acţioneze când află despre cazurile de abuz. Am vizitat congresul regional pe care organizaţia îl ţine în fiecare an pentru a găsi nişte răspunsuri.

Cea mai mare sală de expoziţie din Lillestrøm, în apropiere de Oslo, şi-a schimbat aspectul obişnuit pe parcursul zilelor din iulie 2017. Sălile sunt pline de scaune şi toate sunt îndreptate în aceeaşi direcţie: spre nişte ecrane mari şi un podium.

Rândurile de cărucioare parcate ne atrag atenţia. Bărbaţii şi femeile sunt îmbrăcate ca şi cum ar participa la o petrecere.

Adunarea a mii de persoane este remarcabil de liniştită-

Nu trec decât câteva secunde pentru ca oamenii de ordine voluntari să-i observe pe jurnalişti. Suntem întrebaţi cine suntem şi, pe un ton prietenoşi, ni se urează bun-venit.

De fiecare dată când vorbim cu cineva, oamenii de ordine iau legătura cu persoana respectivă imediat după aceea. Dar ni se permite să umblăm liber şi să facem poze.

Am venit tocmai în acea zi datorită unui aşa-numit simpozion. Un bătrân de la Martorii lui Iehova trebuie să dezbată pe parcursul întruniri o temă dificilă: cum să protejezi copii de abuz şi de agresori, uneori chiar din mijlocul organizaţiei.

El vorbeşte despre necesitatea de a proteja copiii de toate pericolele şi de necesitatea de a lua legătura cu bătrânii dacă cineva ştie că e ceva în neregulă sau are suspiciuni că ar fi.

La congresul regional anual al Martorilor lui Iehova din Norvegia, ţinut la Lillestrøm, toate cuvântările şi simpozioanele au fost proiectate pe ecrane mari.

Organizaţia le-a închis gura

Când în congregaţia din sudul Norvegiei s-a aflat despre presupusul abuzul sexual pe care membrii familiei „bătrânului“ l-au suferit când erau copii, ei au făcut înştiinţările interne. Totul în armonie cu îndrumările organizaţiei.

Toate congregaţiile scandinave ale Martorilor lui Iehova sunt organizate sub filiala scandinavă Martorilor lui Iehova, din Holbæk (Danemarca).

Filiala a decis să fie numiţi două persoane (membri) care să investigheze chestiunea şi să acorde asistenţă spirituală celor care au nevoie. Cei doi aveau titlurile de supraveghetor de district şi supraveghetor de circumscripţie. Acestor titluri le e conferită multă încredere, fiind niveluri mai sus decât bătrânii obişnuiţi în ierarhia organizaţiei.

Ei nu au voie să vorbească cu jurnaliştii despre ceea ce au aflat. Filiala din Danemarca le-a pus lacăt pe gură.

„Pe motivul clauzei de confidenţialitate, nimeni nu poate face declaraţii în legătură cu acest caz“, scrie Dag-Erik Kristoffersen într-un e-mail trimis redacţiei Fædrelandsvennen.

El lucrează pentru departamentul de informaţii publice la filiala din Scandinavia. Nici el nu dă interviu.

Dl Bent Markussen şi dl René Stub Christiansen au oferit răspunsuri în numele organizaţiei Martorii lui Iehova când Fædrelandsvennen a întrebat cum tratează organizaţia cazurile de abuz în care sunt implicaţi copiii.

Trebuie notificat sistemul

La centrul expoziţional din Lillestrøm vorbim cu René Stub Christiansen. El sprijină departamentul de informaţii când Fædrelandsvennen pune întrebări despre modul în care Martorii lui Iehova tratează cazurile de abuz sexual.

Îndrumările potrivit cărora lucrează în cazurile de abuz sunt secrete. Există versiuni scurse ale acestor îndrumări în alte limbi, disponibile pe internet, însă nimeni nu vrea să ne dea traducerea în norvegiană.

Totuşi, avem parte de o prezentare orală de către domnii Christiansen şi Bent Markussen, care sunt responsabili cu serviciile de informaţii la această întrunire anuală de la Lillestrøm în ziua vizitei noastre.

„Potrivit Bibliei, abuzul sexual este un păcat grav. Congregaţia nu va proteja o persoană vinovată de acest păcat de consecinţele sale, indiferent despre cine e vorba“, declară dl Markussen.

O întrebare centrală este: Ce trebuie să se întâmple pentru ca congregaţia să implice ia legătura cu poliţia?

„Când bătrânii aud despre un astfel de caz, doi bătrâni vor suna de îndată la departamentul juridic. Ei se vor asigura că se respectă întocmai regulile şi procedurile. Noi îi îndrumări în relaţia dintre obligaţia de a respecta confidenţialitatea şi obligaia de a raporta şi de a preveni“, spune dl Christiansen.

Un alt frate bătrân, care ascultă interviu, domnul Kolbjørn Kristiansen, întrerupe:

„Una dintre îndrumările noastre este: «Nu spuneţi nimănui să nu se ducă la poliţie»“, spune el.

Un aspect ce trebuie avut în vedere este dacă abuzul continuă sau dacă a avut loc cu mult timp în urmă. Multe relatări despre abuzul sexual asupra copiilor nu sunt cunoscute decât după mulţi ani.

Într-unul dintre simpozioanele de la congresul regional anual al Martorilor lui Iehova din Norvegia, ţinut la Lillestrøm, s-a vorbit despre modalităţi de a-i proteja pe copii de agresori şi de abuzuri

Procesul intern

Un lucru ce iese în evidenţă în îndrumările Martorilor lui Iehova privind abuzul sexual este acela că organizaţia îşi ia angajamentul să investigheze toate acuzaţiile. Un astfel de proces intern are loc independent de existenţa (sau nu) a unei anchete poliţieneşti.

Scopul procesului intern este furnizarea de asistenţă spirituală celor implicaţi în caz, de a înţelege faptele reale şi de a decide dacă persoana acuzată de abuz mai poate fi considerată Martor al lui Iehova.

„Discutaţi cu victimele înainte ca poliţia să discute cu ele?“

„E important ca copii să ajungă într-o situaţie care să-i afecteze. Depinde şi cât a trecut de când s-a întâmplat“, spune René Stub Christiansen.

Când bătrânii află despre presupusul abuz sexual, ei trebuie să dea mai departe acuzaţia pe ierarhia organizaţiei. Cazurile din Norvegia sunt procesate de filiala scandinavă din Danemarca. Ei decid cine vor fi cei care se vor ocupa la nivel intern de caz.

Sunt desemnaţi doi bătrâni. Întotdeauna sunt doi bărbaţi.

„Sarcina lor este să ofere încurajări spirituale. Dovezile pentru urmărirea penală sunt treaba poliţiei“, spune dl Christiansen.

Şi adaugă:

„Dar probabil că e nevoie să mai verificăm nişte lucruri pentru a afla dacă persoana în cauza poate rămâne Martoră.“

Îndrumările Martorilor lui Iehova pe această temă nu sunt bătute în cuie. Îndrumările au suferit ultimele modificări chiar în 2017.

În trecut, organizaţia a aplicat o procedură prin care victima a trebuit să descrie amănunţtit ce s-a întâmplat în faţa bătrânilor în prezenţa agresorilor, permiţându-i să asculte şi să contrazică. O regulă esenţială a fost cea „a celor doi martori“, care impune existenţa a doi martori dacă se recunoaşte fapta sau nu există dovezi de ordin tehnic. Vinovăţia nu se poate dovedi decât dacă se pot aduce doi martori.

În mii de cazuri ce au avut loc în mai multe ţări din lume, organizaţia Martorilor lui Iehova este acuzată că nu face suficient pentru a proteja copiii de abuzurile sexuale.

Cazuri la nivel internaţional

Arestarea „bătrânului“ care a şocat congregaţia din Spania şi cea din sudul Norvegiei e departe de a fi singurul caz de abuz sexual cu care au avut de-a face Martorii lui Iehova în ultimii ani.

Ceea ce e unic la această experienţă este că bărbatul a fost condamnat la tribunal şi îşi petrece timpul în închisoare.

La nivel internaţional, în ultimul an, au existat mii de acuzaţii de abuz sexual în care au fost implicaţi Martori ai lui Iehova. Un aspect de însemnătate în majoritatea cazurilor este convingerea că organizaţia nu oferă destule informaţii poliţiei.

Unii au susţinut chiar că infomaţii sunt în mod activ păstrate departe de poliţie sau de procese judiciare de la tribunal. Martorii lui Iehova au negat în mai multe ocazii acest lucru, însă întrebare se va putea ridică în instanţele judecătoreşti din mai multe ţări în următorii ani.

De pildă, în Australia, numărul cazurilor de abuz sexual de la Martorii lui Iehova au depăşit cifra de o mie. E vorba de cazuri raportate între mijlocul anilor 1950 şi 2015.

„Sunt profund îngrijorat de acuzaţiile de pedofilie din mişcarea Martorilor lui Iehova, dar nu mă miră. Ori de câte ori există o societate închisă cu o inerentă lipsă de echilibru în ce priveşte puterea, există şi potenţialul pentru comiterea de abuzuri“, spune parlamentarul laburist Sarah Champion, citat de ziarul The Guardian.

Audierea în Marea Britanie

La o audiere de către o comisie regală s-a declarat că multe dintre aceste cazuri nu fuseseră raportate deloc, se scrie în The Guardian.

Din 2015 încoace, amploarea cazului a crescut doar.

Fædrelandsvennen a împărtăşit câteva informaţii cu privire la această relatare cu The Guardian şi a învăţat din experienţa ziarului englez pe aceste chestiuni.

În Marea Britanie, Ancheta Independentă privind Abuzul Sexual asupra Copiilor (IICSA) a propus o audiere separată după ce a primit un număr mare de înştiinţări privind abuzul asupra copiilor la Martorii lui Iehova.

Articolul ziarului The Guardian se bazează pe mai mult de o sută de surse, printre care 41 de persoane care au relatat publicaţiei propriile experienţe ca victime ale unui abuz.

Amenzi zilnice în Statele Unite

În SUA, Watchtower Bible and Tract Society, entitatea organizatorică a Martorilor lui Iehova, a fost amendată cu 4.000 de dolari pentru fiecare zi în care ea nu predă documentele care conţin detaliile abuzurilor asupra copiilor. Documentele respective sunt documente interne ale organizaţiei, în care sunt consemnate informaţii despre abuzuri şi pe care un avocat le solicitase în timp ce se pregătea pentru un proces.

Centrul pentru Reportajul de Anchetă din California deţine un site web, intitulat RevealNews. Acolo s-a publicat o serie de articole şi o emisiune radiofonică despre modul în care, de-a lungul anilor, Martorii lui Iehova au ţinut secrete informaţiile care detaliază cazurile interne de abuz sexual.

Unele dintre aceste documente au fost puse la dispoziţia altora de către RevealNews în forma lor originală, împreună cu alte materiale scrise pe care le-au utilizat în scop jurnalistic.

Vestea arestării în Spania a ajuns la fosta congregaţie a „bătrânului“ din sudul Norvegiei. Cineva a depus împotriva bărbatului plângere la poliţia norvegiană pentru presupus abuz sexuală şi în Norvegia. Însă poliţia din Spania nu a fost niciodată notificată despre posibilitatea unor alte cazuri în Norvegia.

Trei milioane de documente

Avocatul Itwin Zalkin reprezintă victime ale abuzului sexual. Pentru a se pregăti de un proces împotriva Martorilor lui Iehova, el a dorit să aibă acces la documente din arhiva Watchtower Bible and Tract Society care detaliază modul în care organizaţia s-a ocupat de astfel de cazuri începând din anii 1950.

E vorba de 14 000 de congregaţii şi peste 3 milioane de documente care au fost scanate şi care ar trebui parcurse. Durează ani întregi să faci asta, a spus Richard Ash, purtător de cuvânt din partea Watchtower.

Declaraţia a fost înregistrată şi inclusă în documentaţia lui Irwin Zalkin pentru proces. RevealNews a difuzat declaraţia în emisiune.

Irwin Zalkin a rezolvat cazurile clienţilor săi în urmă cu câteva săptămâni. Perioada cu amenzile zilnice s-a încheiat, iar clienţii lui Zalkin au primit despăgubiri, a căror sumă va rămâne confidenţială.

Poliţia norvegiană, dornică să interogheze

Din câte ştie Fædrelandsvennen, niciun bătrân din congregaţiile din sudul Norvegiei nu a contactat vreodată poliţia cu privire la presupusele cazuri de abuz sexual din Norvegia. Însă o persoană individuală depune plângere împotriva lui, se începe o anchetă, chiar dacă e depăşit termenul pentru o posibilă condamnare.

Se ia legăturca cu poliţia spaniolă prin sistemul internaţional şi, dacă se poate, poliţia norvegiană doreşte să-l interogheze pe bărbatul care acum e în spatele gratiilor în Spania. Chiar dacă e depăşit cazul, eventualitatea ca el să recunoască faptele pentru care e acuzat poate să aibă un impact puternic asupra victimei.

Poliţia din Norvegia primeşte dosarul, însă nu şi oportunitatea de a-l interoga pe bărbat. În cele din urmă, în toamna 2015, poliţia e forţată să claseze cazul.

Mulţi cetăţeni norvegieni s-au stabilit aici în Altea, de pe Costa Blanca.

Condamnat la patru ani

În prezent, ancheta din Spania e finalizată deja. Bărbatul, care se află încă în închisoare, a fost condamnat pentru mai multe ocazii de abuz sexual asupra copilei de patru ani.

În decembrie 2015, procesul se ţine la curtea penală din Alicante. Procurorul cere o condamnare la şase ani cu executare. Însă, în timpul procesului, bărbatul neagă acum abuzul asupra fetiţei, chiar dacă el îl recunoscuse un incident în timpul chestionării de către poliţie. Şi chiar dacă a semnat o declaraţie scrisă, el susţine acum că a fost înţeles greşit de interpretul care a tradus din spaniolă în norvegiană.

În noua lui declaraţie, el susţine că fetiţa s-a dezbrăcat voluntar sau că e posibil ca chiloţii să-i fi căzut accidental.

Instanţa nu-l crede pe „bătrân“, iar acesta este condamnat la patru ani de închisoare cu executare cu cinci ani de eliberare condiţionată.

Clădirea tribunalului din Alicante. „Bătrânul“ a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.

În plus, el trebuie să-i plătească 5000 de euro daune morale. Dar e condamnat doar pentru un singur incident de abuz. Şi nu e pus niciodată faţă în faţă cu acuzaţiile din Norvegia.

O echipă de la Guardia Civil, specializată în anchetarea abuzului sexual, s-a ocupat de caz.

„Investigaţia în sine a fost condusă din Altea. Însă coordonarea şi cercetările ulterioare ale echipei s-au făcut de aici, din reşedinţa provinciei din Alicante“, spune David Hermoso, reprezentatul de relaţii cu presa al Guardia Civil în momentul vizitei noastre.

David Hermoso (stânga) de la Guardia Civil dă un interviu reporterilor Fædrelandsvennen despre ancheta pe care o face poliţia în acest caz.

Împreună cu colega sa, Beatriz Garcia, a fost de acord să se întâlnească cu noi să trecem în revistă cazul. Însă cei doi nu-şi pot explica de ce poliţia norvegiană nu a avut niciodată oportunitatea să-l interogheze pe bărbat despre presupusele incidentele din Norvegia.

„Nu are cazier nici aici în Spania, nici în Norvegia“, spune Hermoso. „Dacă femeile din Norvegia ar fi vrut să dea declaraţii, poliţia din Norvegia ar trebuit să ne contacteze prin biroul nostru de afaceri externe din Madrid.

„Poliţia norvegiană a făcut tocmai acest lucru, dar nu a primit vreun răspuns cu privire la posibilitatea de a-l interoga sau nu. De ce, în opinia dumneavoastră?“

„Cazul în sine nu a constat dintr-o anchetă complicată pentru că mama copilului a fost martoră a abuzului. Dar din nou, el nu avea cazier judiciar, nu mai erau alţi martori, fotografii, materiale video sau alte dovezi legate de abuzul sexual asupra copiilor. De ce am finalizat ancheta aşa repede. Cred că aşa se explică.“

„Ştim că Guardia Civil a luat legătura cu congregaţia Martorilor lui Iehova pe parcursul anchetei. Erau dispuşi să vă furnizeze informaţii?“

„Ca parte a investigaţiei, Guardia Civil ia legătura cu oamenii care au o anumită relaţie cu persoana inculpată. Dacă ea aparţine unei congregaţii, Guardia Civil o va interoga“, spune Hermoso.

Beatriz Garcia de la Guardia Civil din Alicante spune că fetiţa de patru ani a vorbit despre mai multe ocazii de abuz. Cu ultima ocazie, mama copilei l-a surprins pe „bătrân“ asupra faptului şi a fost condamnat doar pentru acţiunile din acea zi.

Colega lui, Beatriz Garcia, subliniază importanţa obţinerii condamnării în acest caz.

„Foarte adesea, în astfel de cazuri, nu avem martori şi dovezi concrete. Acum, există un martor adult de încredere într-una din ocazii. Totuşi, copila spunea că s-a întâmplat de repetate ori. Dar de data aceasta, acea singură ocazie a fost de ajuns pentru ca tribunalul să-i dea sentinţa“, spune ea.

Guardia Civil nu a găsit probe pentru a dovedi şi celelalte ocazii despre care a vorbit copila. Prin urmare, „bătrânul“ a primit o condamnare relativ scurtă.

„Dacă ar fi fost găsit vinovat pentru mai multe incidente de abuz, sentinţa sa ar fi fost mai lungă. Absolut“, spune Hermoso.

Sala Regatului din La Nucia, unde mai multe congregaţii ale Martorilor lui Iehova îşi ţin întrunirile. Aceasta este noua sală a Regatului pentru congregaţia scandinavă din zonă.

Proces intern

„Bătrânul“ din relatarea noastră aparţinea de congregaţia scandinavă a Martorilor lui Iehova din Altea. De când a fost arestat, congregaţia s-a mutat. Întrunirile se ţine acum într-o nouă sală a Regatului, într-o zonă industrială de la periferia satului La Nucia. În timp ce conducem încolo, trecem prin colonia norvegiană şi prin parcul scandinav.

Sala Regatului este folosită de mai multe congregaţii ale Martorilor lui Iehova. Ei folosesc aceeaşi încăpere la diferite ore din săptămână. Cu puţin timp înainte de ora 18, duminica, sala Regatului din La Nucia se umple cu cetăţeni suedezi şi norvegieni şi câţiva din Danemarca.

Sălile Regatului nu au elemente decorative pe care oamenii le văd în bisericile tradiţionale. Acesta este interiorul sălii Regatului din La Nucia în timpul unei întruniri a congregaţiei scandinave.

Abia 40 de suflete îşi fac drum spre scaune în această zi. Cu faţa la podium şi un microfon, există puţine lucruri în interior care să-ţi amintească de estetica dintr-o biserică catolică sau chiar luterană. Interiorul este modest, aproape spartanic.

Treizeci dintre membrii congregaţiei lipsesc azi; ni se explică faptul că aceştia participă într-o campanie misionară adresată scandinavilor din Mallorca.

Suntem întâmpinaţi de domnul Odd Inge Tvedt. E bătrân de mulţi ani şi încă slujeşte în această funcţie.

Îl întrebăm dacă putem să stăm la întrunire şi să vorbim cu el după aceea. Subiectul: cum a tratat gruparea cazul în care unul dintre fraţii bătrâni a fost prins agresând sexual un copil.

După aproape două ore de discursuri, cântări şi studiu biblic, întrunirea este gata şi oamenii îşi iau rămas-bun.

Majoritatea Martorilor caută versetele biblice în timpul întrunirilor. Unii încă folosesc Biblia în format tipărit, dar mulţi preferă versiunea electronică de pe tabletă.

Cei doi bătrâni ne arată drumul spre sala bibliotecii sălii Regatului şi sunt de acord să ne vorbească despre acest caz.

„Este un caz foarte sensibil“, spune Jovan Malajescu în suedeză.

„Ştiu bine cazul. A trecut şi prin mâinile mele“, spune Odd Inge Tvedt.

Cei doi bătrâni confirmă că lucrurile stau cum am crezut şi noi: bărbatul despre care ne exprimăm curiozitatea a fost într-adevăr bătrân când a agresat-o pe fetiţă.

„Părea să fie plin de iubire, era o persoană empatică, manifesta bunătate faţă de cei din jurul său“, spune Tvedt. „Ai impresia că ai fost înşelat. Asta m-a durut. Într-adevăr, m-a afectat profund când s-a întâmplat.“

Jovan Malajescu şi Odd Inge Tvedt sunt bătrâni în congregaţia scandinavă a Martorilor lui Iehova din La Nucia şi Altea.

Tvedt şi Malajescu vorbesc despre îndrumările de la sediu ale Martorilor lui Iehova privind tratarea cazurilor de abuz sexual. Este necesar să se înceapă un proces intern pentru a afla dacă persoana acuzată poate să rămână Martoră a lui Iehova. Acest lucru trebuie făcut indiferent că e în curs o anchetă penală efectuată de poliţie sau nu.

„În aceste cazuri, ne supunem atât legislaţiei spaniole, cât şi celei norvegiene. În plus, însă, avem şi îndrumările noastre interne.“

„Dacă aflăm despre cazuri în care e vorba de molestarea copiilor, întrebăm dacă a fost contactată poliţia. Unul dintre rolurile noastre cheie este să sprijinim victimele, precum şi pe alte persoane implicate. În astfel de cazuri e posibil ca multe persoane să aibă de suferit. Uneori, e posibil ca oamenii să aibă nevoie de ajutor să depună plângere la poliţie“, spune Tvedt.

În acest caz, a fost mama victimei care l-a raportat pe „bătrân“ la Guardia Civil, poliţia spaniolă.

Pe plaja din Altea, Martorii sunt prezenţi în fiecare zi. Limba publicaţiilor poate diferi în funcţie de naţionalitatea pe care o reprezintă congregaţia.

Se poate întoarce

Pe lângă procesul poliţiei, există şi un proces separat în cadrul Martorilor lui Iehova, după cum este prevăzut de îndrumările interne.

„Nu pot da detalii despre ancheta noastră într-un asemenea caz. Însă vă pot spune cum s-a încheiat. Bărbatul nu mai este Martor al lui Iehova. A fost exclus“, spune Tvedt.

Dar este posibilă întoarcerea în congregaţie după un asemenea incident? Se poate găsi iertare pentru un asemenea delict?

„Da, este posibilă. Iertarea este posibilă dacă există regret sincer şi oameni arată că sunt dispuşi să se schimbe. Totuşi, iertarea şi încrederea nu sunt una şi aceeaşi. Se poate întoarce şi să stea la întruniri. Însă nu va mai primi niciodată privilegii şi responsabilităţi. De asemenea, nu va mai fi niciodată singur cu copii în congregaţie. Toţi părinţii vor fi avertizaţi cu seriozitate în privinţa acestei persoane“, spune Tvedt.

„Când cazul a devenit cunoscut aici, în Spania, au ieşit la iveală cazuri de abuz similare de către acelaşi bărbat din partea unor victime din sudul Norvegiei. Ştiaţi de acele relatări?“

„Nu ştiam de ele înainte. Nu. Ne-au şocat. Dar odată ce a fost demascat, chiar nu e de mirare. Cei care comit asemenea acte rareori îşi schimbă comportamentul. Ei pot persistă într-o astfel de conduită mult şi bine.“

Fişe ale vestitorilor

„Bătrânul“ din relatarea noastră a fost prins asupra faptului de către o martoră adultă. Instanţa de judecată a crezut-o atât pe ea, cât şi pe copila care a fost victima bărbatului, deşi doar un singur incident a avut probe suficient de solide pentru a justifica condamnarea. Dar ce fac Martorii lui Iehova când există doar o singură mărturie a unui copil împotriva unui adult?

„Este dificil când ai doar relatarea unui singur copil despre ceea ce s-a întâmplat. Poţi să -i avertizezi pe ceilalţi părinţi din congregaţie. Dar poliţia nu prea are ce să facă dacă nu există dovezi“, spune Jovan Malajescu.

„Când există suficient material pentru a implica poliţia?“

„Este clar că dacă doi sau mai mulţi copii relatează despre acelaşi bărbat, atunci este întărită prima mărturie a copiilor. Atunci trebuie să înştiinţăm poliţia“, spune Malajescu.

Tvedt spune că Martorii lui Iehova au un sistem în care există aşa-numitele „fişe ale vestitorilor“, unde sunt trecute informaţiile despre fiecare membru botezat din organizaţie. Acest document este înmânat bătrânilor ori de câte ori o persoană se mută şi îşi schimbă congregaţia.

„Dacă consemnăm informaţii despre cazuri ca acesta pe fişa vestitorului, atunci noua congregaţie poate lua la cunoştinţă acuzaţiile anterioare“, spune Tvedt.

Se simte trădată

Soţia „bătrânului“ încă locuieşte în Altea. Nu sunt divortaţi în acte, dar ea spune că el nu se mai poate întoarce la ea. În această duminică, ea e prezentă la întrunirea de la sala Regatului din La Nucia. Congregaţia îi este încă importantă, iar fraţii şi surorile i-au oferit sprijin în timp de dificultate.

Are o atitudine caldă şi primitoare, dar nu doreşte să ne dea un interviu. Mai mult decât atât, îşi doreşte să uite întregul caz.

Totuşi, ea ne dezvăluie că nu şi-a bănuit niciodată soţul, însă se simte înşelată de el, ca şi cum întreaga căsnicie ar fi fost clădită pe minciuni.

Acuzaţiile de abuz sexual asupra mai multor copii din Norvegia îi sunt cunoscute. Dar că nimeni nu a avertizat-o cu privire la soţul ei înainte să fi fost prea târziu crede că s-ar putea datora faptului că aceste incidente au avut loc cu mulţi ani înainte, într-un timp când astfel de cazuri nu erau discutate în societate în general.

Ea se simte uşurată că bărbatul a fost condamnat şi că încă îşi ispăşeşte pedeapsa la închisoare. O merită, în opinia ei. Acum nu doreşte decât să-şi vadă mai departe de viaţa ei.

„Bătrânul“ îşi petrece zilele în Centro Penitenciario după ce a fost prins abuzând sexual o fetiţă. El nu vrea să dea interviu şi nicio altă declaraţie ziarului. Avocatul său transmite următorul mesaj: „Ia mai mergeţi în pula mea!“

Refuză să vorbească

Închisoarea Centro Penitenciario e amplasată în proximitatea sătucului Villena în provincia Alicante. Locul este pustiu, iar gardul înalt prevăzut cu sârmă ghimpată nu te lasă să stai mult pe gânduri pentru a identifica ce fel de amplasament e acesta. Aici îşi ispăşeşte bărbatul ultimul an din sentinţa sa. Când va fi eliberat, undeva în toamna lui 2018, el va fi împlinit 88 de ani. În plus, a primit şi cinci ani de eliberare condiţionată, aşadar dacă va fi comite o nouă infracţiune, va primit nu doar mai mult timp de petrecut în spatele gratiilor, ci şi o condamnare mult mai dură în instanţă.

Cu ajutorul unui jurnalist de anchetă spaniol, Fædrelandsvennen a încercat să ia legătura cu bărbatul prin intermediul avocatului său. Voiam să auzim versiunea „bătrânului“ cu privire la caz, în special dacă are ceva de spus în legătură cu acuzaţiile din partea mai multor femei din fosta lui congregaţie din Norvegia.

Colegul nostru spaniol ne anunţă că bărbatul nu doreşte să vorbească cu noi. În schimb, i-a zis avocatului său să ne transmită următorul mesaj: „Ia mai mergeţi în pula mea!“

Martie 2018

În micul oraş din sudul Norvegiei, fosta fiică vitregă a bărbatului îşi aduce aminte de chiar mai multe. Ea are nevoie de ajutor de specialitate pentru a-şi aduce aminte de anumite episoade, deci multe lucruri sunt vraişte în mintea ei. A fost dureros pentru ea şi dificil pentru întreaga ei familie. Încă se mai gândeşte dacă va depune sau nu plângere la poliţie pentru ceea ce i-a făcut.

„Am cugetat de multe ori să depun plângere împotriva lui“, spune ea.

Ceea ce a avu un impact puternic a fost când a scris într-un ziar spaniol că faptul că bărbatul nu mai comisese în trecut abuz sexual era o circumstanţă atenuantă.

„M-am simţit extrem, extrem de nervoasă, pentru că pur şi simplu nu e adevărat.“

Cazul ei are termenul depăşit, însă asemenea cazuri sunt adesea anchetate în Norvegia oricum dacă sunt prezentate autorităţilor.

„Cred că bătrânii din congregaţia noastră aici, în sudul Norvegiei, ar fi trebuit să se ducă la poliţie şi să le spună de cazul din Spania, care are un istoric similar aici. Aş fi putut să-mi raportez propria experienţă în faţa poliţiei. dar nu şi relatările altora. Bătrânii ar fi trebuit să facă asta, dar n-au făcut-o. De aceea sunt eu într-adevăr atât de dezamăgită. Pentru că un asemenea caz nu devine niciodată depăşit, nu dispare din sufletul persoane abuzate. Durerea rămâne în tine tot restul vieţii.“

„Fără comentarii“

Fædrelandsvennen a luat de mai multe ori legătura cu bătrânul care răspunde în prezent de congregaţia bărbatului din sudul Norvegiei. I s-a adus la cunoştinţă conţinutul acestui articol, precum şi critica fostei fiice vitrege a condamnatului.

El nu doreşte să facă nicio declaraţie.

Acest articol a fost publicat în general. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Fædrelandsvennen prezintă: Bătrânul

  1. stefan spune:

    Gunoiul trebuia castrat fizic cu un briceag bont si ruginit
    Prea putin a primit pentru distrugerea inocentei unor fetite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.