Criză la Watchtower: Frustrarea de la Betel creşte în timp ce Corpul de Guvernare îşi dedică toate resursele pe Warwick

Devine Warwick o nouă Mecca pe care Corpul de Guvernare o preţuieşte mai presus de orice?

Din Societatea Watch Tower continuă să se scurgă informaţii. Ultimele detalii care au ieşit la suprafaţă pe lângă scurgerea anunţurilor de la întrunirea anuală oferă indicii că resentimentele beteliştilor cresc odată cu intensificarea reducerilor din organizaţie.

JWsurvey a fost din nou contactată de cineva din interiorul Betelului şi, de data aceasta, persoana respectivă a confirmat zvonurile privind o scrisoare care le-a fost citită beteliştilor la închinarea de dimineaţă de miercurea trecută şi care dădea avertisment cu privire la schimbări substanţiale.

Luate în ansamblu, informaţiile zugrăvesc imaginea tot mai clară a unei organizaţii aflate în criză, ale cărei fonduri se epuizează cu repeziciune şi care e condusă de un grup de bărbaţi lacomi şi amăgiţi, obsedaţi să-şi vadă fantezia de la Warwick realizată pe costul tuturor celorlalte aspecte — inclusiv sănătatea voluntarilor care le alcătuiesc forţa de muncă.

La fel ca în cazul tuturor informatorilor mei de la Betel, am promis că asigur anonimitatea sursei mele. În ce priveşte scurgerea referitoare la întrunirea anuală, am putut să reproduc o întreagă scrisoare, dar acest informator m-a rugat să transmit informaţiile cu propriile cuvinte, fără să o reproduc întocmai, pentru a minimiza riscul descoperirii sursei. Aşadar, ceea ce urmează va fi o exprimare în propriile cuvinte a ceea ce mi s-a spus.

O imagine incriminatorie

Aceia dintre voi care urmăriţi site-ul JW.org veţi cunoaşte faptul că Watchtower a tot postat actualizări cu privire la avansarea lucrărilor de la Warwick sub forma unor „galerii foto“. Cea mai recent galerie a trecut în revistă lucrarea din perioada ianuarie–aprilie 2015 şi a venit sub titulatura „Warwick: Galerie foto 3“.

Sursa mea mi-a adus la cunoştinţă că acea pagina a fost eliminată de pe JW.org şi într-adevăr a fost — însă pagina este disponibilă în forma sa stocată în cache de către Google aici.

Se pune întrebarea: de ce a fost eliminată această galerie foto? Răspunsul este: poza de mai jos le provoacă ruşine.

Imaginea pare relativ nevinovată la prima vedere. Un tip, putem presupune că e un frate, lucrează în lac şi probabil că instalează plase pentru ca resturile de la construcţii să nu contamineze lacul sau pentru a preveni rănirea faunei.

Dar dacă derulezi pagina din cache, legenda fotografiei revarsă mai multă lumină:

Un scafandru al unei firme înlocuieşte o supapă veche cu una nouă. Astfel, prin simpla apăsare a unui buton, nivelul apei din Blue Lake va putea fi scăzut pentru a preveni inundaţiile în caz de uragan.

Devin evidente două aspecte. În primul rând, acesta NU este un frate. Este un „scafandru al unei firme“ — un contractor aşa-zis „din lume“ care prestează servicii pentru Watchtower — care probabil că primeşte bani frumoşi având în vedere calificarea necesară pentru efectuarea lucrării şi echipamentul scump pe care îl foloseşte.

Al doilea lucru de observat este lucrarea efectivă pe care o face. Nu e vreun efort de protejare a mediului sau de ocrotire a vietăţilor. Scafandrul „înlocuieşte o supapă veche cu una nouă“ astfel încât „nivelul apei din [lac] va putea fi scăzut pentru a preveni inundaţiile în caz de uragan“ printr-o simplă „apăsare a unui buton“.

Vă puteţi gândi: ‘Şi ce dacă?’ De ce ar vrea Watchtower să elimine acea imagine? În principiu, totul se potriveşte dacă citiţi în continuare şi aflaţi motivele pentru care beteliştii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi. Ei văd cum se închid filialele, se opresc lucrările de construcţii şi se fac restructurări pe o scară fără precedent în interesul tăierii cheltuielilor, în timp ce Corpul de Guvernare risipeşte fonduri dedicate pe prestatori externi doar ca să aibă propriul lac cu telecomandă.

Trai pe timp împrumutat

Disponibilizările despre care se zvoneşte sunt oficiale şi vor începe în iarna 2016 şi, în mod convenabil, coincid cu momentul în care noul sediu de la Warwick devine operaţional.

Într-adevăr, unele Beteluri CHIAR îşi vor închide serviciile de spălătorie, bucătărie şi curăţenie pentru a tăia din cheltuieli. Numărul persoanelor care vor fi poftite spre uşă nu este cunoscut încă, dar se aşteaptă să fie de ordinul miilor.

Nu toţi beteliştii din Brooklyn îi vor urma pe Splane, Morris & co. la Warwick

Aşadar, în timp ce membrii Corpului de Guvernare vor începe să se retragă în locaşul de pluş de pe malul lacului, mulţi dintre „colaboratorii“ lor betelişti vor fi rugaţi să-şi facă bagajele şi să iasă în frigul iernii, în condiţiile în care majoritatea a renunţat la studiile superioare pentru a-i sluji organizaţiei.

Sursa mea spune că mulţi au vârsta de peste 40 sau peste 50 de ani, nu au unde să stea în afara Betelului şi foarte puţine calificări sau perspective de angajare. Există temeri că această armată de disponibilizaţi va provoca şi mai multă tensiune asupra congregaţiilor în timp ce aceşti foşti betelişti frustraţi, dezamăgiţi, fără copii şi fără case se vor zbate să se integreze la periferia mult mai puţin strălucită a vieţii de Martor.

A existat în trecut o regulă nespusă că dacă un frate sau o soră a acumulat mai mult de 15 ani de serviciu la Betel, li se garanta că Watchtower avea să se îngrijească de necesităţile lor de bază pe viaţă, până la adânci bătrâneţi. Însă această regulă nu se mai aplică, cel puţin pentru cei care vor fi daţi afară. În ciuda multor ani de serviciu loial, ei vor trebui să se îngrijească singuri, să apeleze la bunătatea fraţilor şi surorilor mai înstărite din afara Betelului, din noile lor congregaţii (pe care cândva i-ar fi putut privi de sus într-o anumită măsură pentru faptul că nu ‘au pus interesele Regatului pe primul loc’).

După acest anunţ şocant că timpul atâtor betelişti e pe cale să expire, scrisoarea se încheie cu asigurarea că Iehova se va îngriji de cei care vor fi obligaţi să plece. Potrivit noii mele surse, tonul scrisorii ne face să evocăm cuvintele din Iacov 2:15–17:

„Dacă un frate sau o soră sunt goi şi lipsiţi de hrana zilnică, iar unul dintre voi le spune: «Mergeţi în pace, încălziţi-vă şi săturaţi-vă», dar nu le daţi cele necesare corpului lor, la ce foloseşte? Tot aşa, şi credinţa, dacă nu are fapte, este moartă în ea însăşi.“

Criza financiară se intensifică

Scrisoarea care anunţa disponibilizările a fost citită la închinarea de dimineaţă de miercuri, 23 septembrie, nu doar în Statele Unite, ci în Betelurile de pe tot globul. O scrisoare similară le-a fost trimisă celor aflaţi în serviciul de pionier special şi slujitorilor în construcţii.

În scrisoare se vorbeşte despre nevoia de a face economie de bani şi menţionează în mod concret episodul JW Broadcasting de mai în care Stephen Lett a recunoscut un deficit între venituri şi cheltuieli (vezi mai jos).

Aceasta este interesant, pentru că observaţiile lui Sam Herd în episodul din august păreau să transmită ideea că s-au primit fondurile necesare, dar devine din ce în ce mai evident că lucrurile nu stau aşa, cel puţin nu în măsura necesară.

Dar în loc să admită că Watchtower e forţată să adopte aceste schimbări pur şi simplu din cauza lipsei de bani, în scrisoare se descrie necesitatea de a accelera lucrarea de predicare ca fiind unul dintre factori. Aşadar, se aşteaptă de la beteliştii disponibilizaţi să intre în serviciul de pionierat regular imediat după ce sunt daţi afară pentru a se îngriji de ei înşişi.

Argumentul că aceste schimbări sunt inspirate din nevoia de a creşte ritmul lucrării de predicare pică imediat dacă iei în consideră că ŞI pionierii speciali sunt concediaţi în cadrul aceloraşi schimbări. (Pionierii speciali primesc un subsidiu lunar din partea organizaţiei în schimbul orelor suplimentare petrecute în predicare.) Iar sub nasul beteliştilor nu a trecut neobservat faptul că disponibilizarea pionierilor speciali nu este un mod de a accelera lucrarea de predicare, în ciuda modului în care Watchtower pune problema. Totul se reduce la economisirea de bani indiferent de mijloace.

Un turn de fildeş pe un teren otrăvit

Devine din ce în ce mai evident că, în ciuda ultimelor emisiuni JW Broadcasting în care se anunţau proiecte grandioase de construcţii pe tot globul, Watchtower şi-a îngheţat practic toate programele de construcţii la nivel mondial pentru a se putea concentra pe finalizarea proiectului de la Warwick.

Regretatul Guy Pierce a recunoscut că există îndoieli legate de îndrumarea lui Iehova cu privire la Warwick

Warwick va fi noua Mecca a Watchtower, iar încheierea construcţiilor de acolo este prioritatea numărul 1 a Corpului de Guvernare chiar şi acum, când fondurile sunt şubrede.

De la bun început, proiectul de la Warwick a fost subiect de controversă considerabilă.

Când a anunţat planurile la întrunirea anuală din 2011, regretatul Guy Pierce a recunoscut pe şleau că Corpul de Guvernare ‘nu ştie sigur care este voinţa lui Iehova în ce priveşte Warwick’, dar chiar şi aşa ‘e gata să înceapă lucrările de construcţie pentru a muta acolo sediul mondial al Martorilor lui Iehova’.

De atunci Corpul de Guvernare s-a tot lăudat cu aspiraţiile sale cu privire la noua reşedinţă. Chiar le-a spus celor care doreau să facă voluntariat la construirea ei că urmează să se implice într-o lucrare asemănătoare reconstruirii zidurilor Ierusalimului pe timpul lui Neemia.

„Asemenea chemării pe care Neemia le-a adresat-o israeliţilor, e nevoie să facem apel la voluntari capabili care «şi-au întărit mâinile» pentru a finaliza proiectul de la Warwick“, se spunea într-o schiţă pentru întrunirea de serviciu ataşată unei scrisori din partea Watchtower, datată 21 august 2013.

Au fost avertizaţi muncitorii de la Warwick să adopte măsuri preventive împotriva poluanţilor periculoşi?

Departe de a fi o utopie neprihănită, beteliştii de rând sunt conştienţi de reportajul care a fost difuzat în luna iunie legat de faptul că terenul de la Warwick a fost contaminat cu substanţe chimice periculoase de către proprietarul anterior, International Nickel.

Jurnalista Hema Easley, de la Times Herald-Record, i-a cerut organizaţiei Watchtower să comenteze pe marginea acestui fapt, însă organizaţia nu a răspuns niciodată solicitării. Se pare însă că unii betelişti îşi pun întrebare dacă nu cumva Corpul de Guvernare a manifestat lipsă de transparenţă cu muncitorii de la Warwick privind nivelul de contaminare a mediului în care lucrează.

Articolul lui Easley precizează că, potrivit procesului intentat de Watchtower împotriva International Nickel, organizaţia ştia despre problemă deja în perioada 2012–2013 şi a „curăţat proprietatea sub îndrumarea DEC“,

Dar ţinând seama de istoricul dubios al organizaţiei privind tratarea poluării, beteliştii îngrijoraţi pot fi iertaţi pentru faptul că îţi pun problema dacă Corpul de Guvernare a luat într-adevăr toate măsurile preventive necesare pentru a-i împiedica pe muncitorii de la Warwick să intre în contact cu bifenili policloruraţi (PCB), care sunt interzişi în Statele Unite încă din 1979 ca fiind potenţiali agenţi cancerigeni pentru om.

Martorii raţionali ar face bine să se întrebe cum ar putea fi Corpul de Guvernare considerat „fidel şi prevăzător“ dacă o dă înainte cu un proiect în condiţiile în care admite nesiguranţa susţinerii lui Dumnezeu. Şi dacă AU AVUT susţinerea lui Dumnezeu, de ce şi-a îndrumat Iehova organizaţia să-şi construiască noul sediu în pofida deficitului de fonduri şi pe un teren contaminat cu poluanţi care pot pune viaţa în pericol?

Fără îndoială că Martorilor raţionali le va veni încă un verset biblic în minte, de data aceasta este vorba de Luca 14:28:

„De pildă, cine dintre voi care vrea să zidească un turn nu se aşază mai întâi şi nu calculează cheltuiala, ca să vadă dacă are cu ce să-l termine?“

Timpuri emoţionante

Intrăm într-o etapă fascinantă a istoriei organizaţiei Watchtower. Pe parcursul următorilor ani vom urmări un spectacol bizar de pe rândurile din faţă: o sectă cu fondurile secate, dar care, în ciuda situaţiei, încearcă cu disperare să-şi păstreze credibilitatea.

În trecut, Watchtower putea cel puţin să se bazeze pe armata sa de betelişti dârji care să-i ţină partea şi să o apere, însă acum nici această alianţă nu mai este la fel de solidă precum era ea cândva, iar aceste scurgeri de informaţii demonstrează asta.

Mi se spune că aceste concedieri anunţate recent distrug credibilitatea conducerii Corpului de Guvernare printre betelişti şi asta pe bună dreptate. Aceste măsuri brutale scot în evidenţă lăcomia din ce în ce mai evidentă şi narcisismul Corpului de Guvernare — un grup de bărbaţi amăgiţi, care fără pic de ruşine îşi pun propriile nevoi şi propriul confort mai presus decât al celor care le slujesc.

Ca şi cum nu ar fi mulţumiţi cu cazarea luxoasă, cu călătoriile în jurul lumii cu toate cheltuielile acoperite pentru a participa la vizite în calitate de supraveghetori de zonă şi cu adorarea primită la congresele internaţionale, aceşti bărbaţi îşi varsă toate resursele în locul retras de la malul lacului — echipat cu infirmerie şi lac ajustabil.

Sediul de la Warwick continuă să capete formă

Cei de care trebuie să scape pentru a-şi salva visul privind un sediu de sectă cancerigen vor avea de înfruntat un viitor incert. Având puţine perspective, mulţi dintre viitorii foşti betelişti vor fi obligaţi să se bizuie pe resursele deja folosite dincolo de limite şi pe generozitatea congregaţiilor.

Unii dintre foştii Martori care urmăresc desfăşurarea acestor evenimente rămân sceptici în privinţa faptului că Watchtower într-adevăr poate ajunge pe muchie de cuţit cu banii. În mintea lor, Watchtower e un adversar prea demn pentru a fi învins. Însă mi se spune că ultimele mele speculaţii privind un eventual faliment nu sunt atât de fantasmagorice. Indiferent cu câţi bani a pornit o organizaţie, dacă an după an veniturile nu reuşesc nicidecum să acopere cheltuielile, în cele din urmă inevitabilul se va produce.

Iar în timp ce organizaţiile comerciale pot de obicei să-şi ajusteze amploarea operaţiunilor aproape dintr-o mişcare, pentru Watchtower este practic imposibil să se reducă la o scară comparabilă cu veniturile într-un mod frumos şi liniştit fără ca oameni să observe şi să înceapă să-i pună la îndoială pretenţiile de natură religioasă. Pe scurt, ameninţarea colapsului subit al organizaţiei sub propria greutate este foarte reală, iar Corpul de Guvernare e conştient de acest lucru, prin urmare există aceste recente încercări disperate de a păstra organizaţia pe linia de plutire.

Desigur, aceasta nu înseamnă sfârşitul Martorilor lui Iehova. Înseamnă doar că organizaţia spre care Martorii lui Iehova privesc ca singurul canal al lui Dumnezeu cu omenirea ar putea pe timpul vieţii noastre să devină umbra fostei sale identităţi. Această restructurare a început de mult, întrucât Watchtower trecuse bine de zenitul ei în jurul anului 2005 (ultimul an în care revistele erau tipărite din plin) şi în 2010, când numărul filialelor a început să scadă.

Ce ne rezervă viitorul?

Finalul e departe de a fi cert, dar având în vedere desfăşurarea lucrurilor, mă aştept în mod deplin ca Watchtower să fie redus până la puţin mai mult decât un sediu de sectă din nordul statului New York unde un număr din ce în ce mai mic de adepţi devotaţi se deplasează în cadrul unor pelerinaje ocazionale pentru oportunitatea de a se fotografia cu dragi lor conducători.

Nimic nu va fi tipărit, totul va fi accesat online, iar membrii Corpului de Guvernare se vor adresa enoriaşilor prin intermediul unor materiale video, în care să-i asigure că Armaghedonul este cu siguranţă după colţ, pentru că organizaţia lui Iehova este ţinta unor atacuri fără precedent.

Un „ideal org“ al scientologiei din Hamburg (Germania)

S-ar putea să trăim să vedem ziua în care Watchtower va avea dimensiuni şi structură organizatorică comparabile cu scientologia, care are 50 de mii de adepţi (sau mai puţini) şi un for conducător puternic izolat.

Nu vom mai putea vorbi de congregaţii în sensul propriu, pentru că marea majoritate a sălilor Regatului, care au renunţat deja la autonomie, vor fi probabil printre primele active ce vor fi vândute. Probabil vor există câteva structuri de tipul „ideal org“ (după modelul scientologiei) răspândite prin oraşele mari ca focare ale activităţii Martorilor. Însă, odată ce vaiurile organizaţiei devin din ce în ce mai evidente, ceea ce cândva au fost milioane de Martori se va reduce la probabil câteva sute de mii de sectanţi ignoranţi şi încuiaţi care vor continua să refuze să urmărească informaţiile obiective de pe internet în ciuda dovezilor clare că iubita lor organizaţie se prăbuşise de mult.

Poate că privesc mult înainte, dar, întrucât nu mai sunt Martor, îmi permit să fac speculaţii. S-ar putea ca lucrurile să nu se petreacă peste noapte sau chiar în această măsură. Dar devine din ce în ce mai greu să negi faptul că ceva se întâmplă în interiorul acestei organizaţii extrem de mândre, iar eu mă simt privilegiat că asist la aceste lucruri.

Publicat pe JWsurvey.org la 28 septembrie 2015

Acest articol a fost publicat în general, jwsurvey, ştiri, video. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.