Corpul de Guvernare dă instrucţiuni congregaţiilor privind stabilirea prin jurământ a unor donaţii lunare fixe

Congregaţiilor li s-a ordonat să garanteze donarea unei sume lunare fixe în contul organizaţiei

S-a scurs o scrisoare datată 29 martie 2014, sub formă de circulară pentru toţi bătrânii, care dă îndemnuri cu privire la o uriaşă schimbare a măsurilor luate pentru finanţarea construirii sălilor Regatului şi a sălilor de congrese.

Scrisoarea se întinde pe patru pagini, însă doar prima pagină trebuie citită vestitorilor. Postscriptumul lung de trei pagini conţine detalii suplimentare privind implementarea noii măsuri şi e prefaţat de următoarea propoziţie, scrisă cu caractere aldine: „Acest postscriptum nu trebuie citit congregaţiei, iar scrisoarea nu trebuie afişată la avizier.“

Prima pagină a scrisorii a fost citită în congregaţii la întrunirea de serviciu din săptămâna care a început la 5 mai 2014. „În timp ce Iehova continuă să «grăbească» strângerea unei «naţiuni puternice», este vital să avem suficiente locuri potrivite pentru închinare“, se spune în scrisoare. „Pentru a ţine pasul cu cerinţa tot mai mare de săli ale Regatului, Corpul de Guvernare a făcut o modificare în ce priveşte modul în care va fi finanţată construirea de săli ale Regatului şi de săli de congrese.“

Congregaţiile vor avea „ocazia“ să se angajeze la trimiterea unei sume lunare către Watchtower

În ce constă această modificare? „Conform cu principiul din 2 Corinteni 8:12–14, tuturor congregaţiilor li se va cere să-şi pună în comun resursele pentru a susţine construirea de clădiri teocratice oriunde va fi nevoie.“

Ce implică această ‘punere în comun’? În scrisoare se spune că „congregaţiile vor avea ocazia să susţină construirea la nivel mondial de săli ale Regatului şi de săli de congrese printr-o rezoluţie pe baza căreia se face o donaţie lunară din fondurile congregaţiei“.

Odată ce scrisoarea a fost citită, congregaţiile au avut doar patru săptămâni la dispoziţie (cu un termen final la 31 mai) să cadă de acord asupra unei sume lunare care să fie trimisă organizaţiei. cică pentru construirea la nivel mondial de săli ale Regatului şi săli de congrese.

Cifre care nu se pupă

„E nevoie de săli ale Regatului mai mult ca niciodată“, se insistă în scrisoare. „În prezent, la nivel mondial sunt necesare peste 13 000 de săli ale Regatului şi 35 de săli de congrese.“

După ce au auzit afirmaţia de mai sus, vestitorilor li se acordă iertare pentru faptul că au presupus că în fiecare an e nevoie de 13 000 de noi săli ale Regatului pentru a ţine pasul cu creşterea numărului de vestitori.

Totuşi, atunci când comparăm numărul de congregaţii din 2013 (113 823) cu numărul congregaţiilor existente cu un an în urmă (111 719), vom vedea că s-a înregistrat o creştere de doar 2 104 congregaţii la nivel mondial, iar unele dintre acestea aveau să folosească o sală a Regatului existentă. Prin urmare, ori cifra de 13 000 este o exagerare crasă, ori se recondiţionează sau se reconstruiesc sălile Regatului într-un ritm ameţitor, mai frecvent decât este efectiv nevoie.

Împrumuturi care se restituie la nesfârşit

Potrivit ediţiei în limba engleză a scrisorii, „nu li se va pretinde congregaţiilor şi sălilor de congrese să restituie vreun împrumut“. Totuşi, în secţiunea destinată bătrânilor, congregaţiile sunt informate că noua sumă stabilită prin rezoluţie trebuie să fie „cel puţin egală cu suma lunară donată în prezent pentru restituirea unui împrumut“ în cazul congregaţiilor care restituie împrumuturi acordate de către organizaţie pentru lucrări de construcţii.

Cu alte cuvinte, dacă congregaţia voastră restituie un împrumut pentru finanţarea construirii sau recondiţionării unei săli a Regatului, ratele restituirii dobânzii trebuie, în consecinţă, să continue pe perioadă nedeterminată.

Propoziţia care neagă obligativitatea restituirii împrumuturilor către Filială lipseşte din versiunea în limba română a scrisorii, întrucât pentru congregaţiile din România nu se aplică măsura privind împrumuturile. A doua propoziţie la care fac referire în primul paragraf al acestei secţiuni este reformulat astfel: „Congregaţiile care au primit un ajutor financiar din partea Organizaţiei şi deja contribuie lunar conform unei rezoluţii e preferabil să propună în rezoluţie ca donaţie o sumă cel puţin egală cu suma donată prin rezoluţie până acum“.

Dacă o congregaţie nu are niciun fel de obligaţii financiare faţă de Filială, trebuie să se facă un sondaj confidenţial prin înmânarea unor bucăţi de hârtie pentru a determina cât sunt dispuşi fraţii locali să doneze.

Loc pentru manevră

Bătrânii de congregaţie vor beneficia de cel puţin o măsură de flexibilitate pentru a altera jurământul lunar al congregaţiei în funcţie de împrejurări, dar aceasta funcţionează în ambele direcţii:

„Bătrânii trebuie să analizeze anual această rezoluţie în luna mai pentru a se asigura că suma donată reflectă într-adevăr ceea ce congregaţia poate dona lunar. De exemplu, poate că numărul membrilor congregaţiei creşte sau scade semnificativ sau poate că situaţia economică se îmbunătăţeşte sau se deteriorează, ceea ce va avea un efect direct asupra sumei pe care o poate dona în mod obişnuit congregaţia. Dacă este necesar, bătrânii pot face un nou sondaj, după modelul descris anterior, pentru a stabili dacă rezoluţia referitoare la suma donată pentru construirea la nivel mondial de săli ale Regatului şi de săli de congrese trebuie sau nu modificată anul următor.“ — Scrisoarea, pagina 2.

Suma stabilită prin rezoluţie poate fi aşadar ajustată în sus sau în jos la discreţia bătrânilor, în fiecare an.

Dar cine deţine de fapt o sală a Regatului şi, deci, poartă responsabilitatea pentru plata ei?

Cine deţine sala Regatului?

Majoritatea congregaţiilor au luat măsuri prin care sălile Regatului se află din punct de vedere juridic în proprietatea unui comitet administrativ format din bătrâni locali. Dar acest aranjament nu le dă bătrânilor libertatea de a face ceea ce vor, chiar dacă sunt toţi de acord. La urma urmei, Watchtower are toţi aşii în mânecă.

Scandalul Menlo Park a dezvăluit că practic Watchtower deţine sălile Regatului

Vedeţi voi, bătrânii pot fi bătrâni doar dacă sunt aprobaţi de organizaţia Watchtower. Bătrânii pe care Watchtower îi scoate din evidenţă pierd şi statutul de administratori, iar ei nu vor mai avea niciun cuvânt în deciziile operative privind sala Regatului.

Această politică a fost subliniată recent în scandalul Menlo Park, în care organizaţia a destituit un întreg corp de bătrâni din California pe motiv că bătrânii s-au împotrivit insistenţei supraveghetorului de circumscripţie ca sala lor a Regatului să fie recondiţionată, deşi nu se considerase necesară o astfel de recondiţionare.

S-a iscat o bătălie juridică de durată în care unii dintre bătrânii destituiţi au prezentat motive pentru care ar trebui să fie numiţi din nou, însă nu au fost bine pregătiţi. Ei au presupus că erau victimele uneia sau a două persoane răuvoitoare din organizaţie, astfel că nu au ajuns să înţeleagă că problemele pe care încearcau să le abordeze erau sistemice.

Adevăratul lor duşman era însăşi organizaţia Watchtower.

Probabil cel mai dur moment din procesul Menlo Park a fost acela când Calvin Rouse, reprezentantul juridic al Watchtower, a făcut următoarea declaraţie în tribunal:

„În mod obişnuit nu aş fi aici, dar aceasta este una din cele 13 000 de congregaţii ale noastre din Statele Unite. Suntem o religie ierarhică, structurată ca Biserica Catolică. Iar când vine un ordin de sus, de la Papă, jos, la biserică, prin care un preot va fi răspopit şi dat afară, el nu mai are niciun cuvânt de spus în niciuna din chestiunile parohiei locale. La fel stau lucrurile şi aici. El face o singură declaraţie în plângerea sa. Declară că vrea să fie numit din nou ca director în congregaţia Menlo Park. Aceasta contravine regulilor, procedurilor şi statutului nostru bisericesc. Am adus statutul aici, am adus manualul cu reguli şi suntem pregătiţi să prezentăm martori că aceasta este o organizaţie ierarhică.“

Aşadar, interesul organizaţiei — o ierarhie, după cum se recunoaşte ea singură — de a controla clădirile folosite ca săli ale Regatului este imperativ, însă de la membrii congregaţiei se aşteaptă înghită în continuare.

Gata cu ‘surplusul de fonduri’

Ultima subminare a oricărei urme de autonomie financiară la nivel de congregaţie se realizează în secţiunea finală a noii scrisori, intitulată „Surplus de fonduri“, în care se elimină orice posibilitate de existenţă a unor congregaţii bogate, care se întreţin singure.

Astfel că congregaţiile trebuie să se predea din punct de vedere financiar în faţa organizaţiei. Nu mai există nicio scuză pentru acumularea de fonduri pentru zile negre. Doar „unele renovări sau reparaţii minore“ se rezolvă pe plan local. Dacă există surplus de fonduri, bătrânii trebuie să discute trimiterea lor către Watchtower.

Mulţi Martori s-ar putea simţi revigoraţi de această atitudine de bizuire pe ‘fratele cel mare’, însă există riscuri. Dacă Watchtower intră vreodată în faliment, congregaţiile individuale vor rămâne pe cont propriu, fără vreun plan de rezervă unde să se refugieze dacă sălile Regatului vor începe să se deterioreze.

O ‘ocazie’ cu iz de constrângere

Ideea că congregaţiile trebuie să se îndatoreze în mod perpetuu faţă de Watchtower în această manieră, prin intermediul unui jurământ lunar, în condiţiile în care li se ordonă să cadă de acord asupra lui în termen de patru săptămâni, este una ciudată, cel puţin în lumina standardelor biblice.

Potrivit Bibliei, Isus a încurajat iertarea datoriilor (Matei 6:12; 18:23–35), iar apostolul Pavel i-a sfătuit pe creştini să nu dea „din constrângere“ (2 Corinteni 9:7).

Unora poate li se va părea ciudat că Corpul de Guvernare a fost atât de direct în a pune congregaţiile să alimenteze fonduri sub un pretext sau altul, îndeosebi după ce s-a dezvăluit că organizaţia urmează să încaseze suma fabuloasă de 1 miliard de dolari din vânzarea proprietăţilor sale din Brooklyn.

Dar dacă analizăm aparentele vaiuri financiare ale Watchtower, susţinute de restructurări organizatorice fără precedent, ameninţarea tot mai mare a proceselor de abuz asupra copiilor, asaltul Corpului de Guvernare asupra visteriei congregaţiilor pentru nişte bani în plus este mult prea previzibil.

NOTĂ: Versiunea integrală în limba română a scrisorii este disponibilă aici. Fişierul PDF pe care îl punem la dispoziţie este o reconstituire cât se poate de fidelă a scrisorii originale, realizată pe baza unor fotografii puse la dispoziţie de către un frate căruia dorim să-i protejăm identitatea.

Publicat pe JWsurvey.org la 7 aprilie 2014

Acest articol a fost publicat în general. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Corpul de Guvernare dă instrucţiuni congregaţiilor privind stabilirea prin jurământ a unor donaţii lunare fixe

  1. Haitas Calin spune:

    Orce dovezi s-ar aduce sectantilor iehovisti ei au intrat (din pacate) sub controlul absolut al sectei.Putini au putere sa se rupa din aceasta secta distructiva.
    Au facut dependenta de grup(prieteni),doctrina(minciunile sectei) ;avantaj pentru cei care nu au vechime in secta si au norocul sa nu le fie asa de frnjuriti creierii…
    Asculta orbeste de secta,refuzind sa cerceteze ….daca nu cumva acest grup de oameni (corpul de guvernare) ii insala si se foloseste de ei exploatindule sentimentele,energia si bnii.Pur si simplu nu-i intereseaza, ca si pe niste drogati….Unii se simt forte bine in secta,altii se chinuie acolo si nu vad o cale usoara sa paraseasca secta.In orce caz nu e usor.Dar pentru cei care se trezesc din hipnoza sectei si nu-si mai gasesc locul acolo,o ruptura brusca ar fi de preferat;sint sanse pentru a revenii la o viata normala.Secta apocaliptica MLI are zilele numarate;amenintarea cu apocalipsa nu poate dura prea mult timp;au esuat de atitea ori in anuntarea apocalipsei;si imperile se sting,daramite corporatiile…cu tot cu menegerii lor priceputi..Corporatia editoriala Turnu de Veghe se va prabusii precum turnurile gemene din NY.city bla,bla bla :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.