Cel mai nasol congres — partea a 5-a: Vineri

Partea a cincea a serialului „Cel mai nasol congres“ prezintă unele dintre cele mai deranjante materiale produse vreodată

Partea a cincea a serialului „Cel mai nasol congres“ prezintă unele dintre cele mai deranjante materiale produse vreodată

Nu mă deranjează să recunosc. Când am hotărâtz să realizez o serie de materiale video pentru a însoţi articolele de pe JWsurvey despre cel mai nasol congres organizat vreodată (congresul regional din 2016, „Să-i rămânem loiali lui Iehova!“) am muşcat o bucată prea mare.

Spun sincer că nu sunt sigur dacă m-aş fi angajat la acest proiect dacă ştiam de la bun început cât de multă muncă va fi necesară.

Ideea de a realiza o serie de materiale video de combatere mi-a venit după ce un supraveghetor de circumscripţie a distribuit un set de materiale ce urmau să fie folosite la congres — inclusiv 46 de materiale video — mie şi altor câţiva activişti foşti Martori.

Deşi mă simţeam copleşit de cantitatea imensă de manipulare sectară în format digital, mă gândeam că filmuleţele pot fi grupate în şase părţi pentru a fi dezbătute relativ uşor.

Dar apoi, luna trecută, ni s-a scurt un material suplimentar, care a schimbat complet toate datele problemei. Aveam acum înregistrări video oficiale pentru toate cele trei zile ale congresului, filmate la unul dintre congrese, care nu arată doar filmuleţele scenetelor, ci şi modul în care Corpul de Guvernare doreşte ca ele să fie prezentate.

S-a întors totul cu capul în jos. Seria de şase părţi a devenit o devenit o serie de nouă părţi, după ce ne-am tot gândit cum să-i facem loc materialului suplimentar.

Aşadar, în loc să fie (aşa cum se plănuise iniţial) un rezumat direct al materialului divers care nu a fost tratat în cele patru părţi anterioare, partea a cincea este acum, am putea spune, unul dintre cele mai şocante materiale video de până acum din serie.

De ce? Pentru că acum vorbim despre temele ţinute în vinerea programului. Şi, da, nu există o manieră uşoară de a exprima în cuvinte: în sine materialul de vineri dovedeşte că Watchtower a devenit o sectă în plin avânt şi se aşteaptă cu neruşinare să poate să manipuleze mintea Martorilor lui Iehova.

Loialitate în gândire

Probabil că nimic nu ne trimite mai uşor cu gândul la „sectă“ şi „controlul minţii“ decât un vorbitor carismatic care îşi îndeamnă cu convingere auditoriul ‘să controleze cu stricteţe’ ce intră în mintea lor. Exact asta am primit de la Watchtower în persoana lui Jose Cintron jr., un betelist cu părul negru, o privire hipnotizantă, o expresie facială care-ţi provoacă fiori şi o tendinţă pentru melodramatism.

Deşi tema sa, intitulată „Să ne păstrăm loialitatea în gândire“, a fost concepută pentru el de Comitetul pentru Învăţământ al Corpului de Guvernare (entitatea care pregăteşte practic aproape toate temele de congres), Jose se aruncă în prezentare cu mult entuziasm, ca şi cum şi-ar fi scris singur fiecare cuvânt.

Iată omul care nu are nicio mustrare de conştiinţă după ce le spune celor câteva mii de persoane din sală să-şi ‘aducă gândurile în captivitate’ şi să-şi umple creierul doar cu fluxul nesfârşit de propagandă din partea organizaţiei Watchtower.

Jose Citron jr. pare să se distreze pe seama îndemnului dat celor din auditoriu să-şi aducă gândurile în captivitatea organiaţiei Watchtower

Jose Citron jr. pare să se distreze pe seama îndemnului dat celor din auditoriu să-şi aducă gândurile în captivitatea organiaţiei Watchtower

Momentul care te face să te încovoieşti de ruşine este acela când Cintron jr., care apare şi în rolul lui Sanherib în drama despre Ezechia, deviază uşor de la schiţa cuvântării pentru a-şi întreba auditoriul dacă ar ezita pentru un moment să sune la 112 dacă ar descoperi un intrus în casa lor în toiul nopţii.

Ironia ar trebui să fie evidentă tuturor celor care sunt conştienţi că un Martor tocmai că NU ar trebui să sune la poliţie dacă iau la cunoştinţă de o infracţiune mult mai gravă decât intrarea prin efracţie — molestarea sexuală a unui copil de către un colaborator Martor.

Să nu punem întrebări!

Cuvântarea lui Jose a fost prima temă dintr-un simpozion format din trei părţi, care subliniază necesitatea de a manifesta loialitate în gândire, în cuvânt şi în conduită. Fratele care a fost desemnat să dezbată cea de-a doua parte, loialitatea în cuvânt, este Cameron Haynes, o prezenţă ceva mai robotică.

Esenţa temei lui Haynes, precum se evidenţiază în sceneta video, a fost aceea de a le aduce aminte Martorilor să nu vorbească împotriva bătrânilor. După cât se pare, nu contează cât de prost se comportă bătrânii tăi, dar dacă ai ceva ce să le reproşezi, faptul de a de discuta motivele lamentării tale cu alţii ar trebui să fie ultimul lucru pe care să-l faci. La urma urmei, bătrânii dau socoteală doar organizaţiei Watchtower şi nu celor cărora sunt numiţi să le slujească.

Cameron Haynes accentuează necesitatea Martorilor de a susţine învăţăturile Watchtower chiar dacă nu le înţeleg

Cameron Haynes accentuează necesitatea Martorilor de a susţine învăţăturile Watchtower chiar dacă nu le înţeleg

O aplicare mai interesantă a necesităţii de a păstra loialitatea „în cuvânt“ a apărut în comentarii îndreptate după cât se pare la adresa celor care ar putea să pună la îndoială „lumina nouă“ ori schimbările organizatorice, precum dispariţia recentă a mult iubitei Şcoli de Serviciu Teocratic (care a fost înlocuită cu citirea Bibliei şi o sesiune de practică în pragul uşii).

Haynes recunoaşte că astfel de schimbări ar putea pune la încercare loialitatea Martorilor, dar le aminteşte că, indiferent de aceasta, ei trebuie să le întâmpine „cu entuziasm“. Apoi, el face trimitere la exemplul apostolului Petru, consemnat în Ioan capitolul 6, când, deşi mulţi discipoli simt repulsie faţă de învăţăturile lui Isus, apostolul îi jură loialitate. Aparent, acest lucru susţine faptul că Martorii ar trebui să sprijine doctrina Watchtower chiar dacă n-o înţeleg.

Aceasta se armonizează cu ceea ce am văzut în legătură cu învăţături complet aiurea, precum cea despre generaţiile suprapuse, care se bazează pe o explicaţie care nu are nicio logică. Corpul de Guvernare doreşte ca adepţii organizaţiei să ştie că el nu le datorează nicio despicare coerentă a firului în patru cu privire la învăţăturile sale. Rolul Martorilor de rând este să urmeze turma, nu să pună întrebări şi nici măcar să înţeleagă.

Mai mult decât viaţa

Ultima temă a programului de dimineaţa zilei de vineri are un titlu sugestiv: „Iubirea loială a lui Iehova «preţuieşte mai mult decât viaţa»“. Vorbitorul folosit în înregistrarea oficială a congresului, Reginald McCoy, profită de ocazie pentru a le reaminti celor din auditoriu că a fi Martor al lui Iehova este într-adevăr mai de preţ decât însăşi existenţa proprie.

„Viaţa fără iubirea loială a lui Iehova ar fi fără sens şi fără un scop, ceea ce practic nu ar mai fi viaţă deloc“, spune el. „Iubirea loială a lui Iehova nu se schimbă. Tocmai de aceea este ea mai de preţ decât viaţa. . . . Să avem parte de iubirea loială a lui Iehova preţuieşte mai mult decât propria noastră existenţă.“

Nu uitaţi: membrii de rând ai publicului larg sunt invitaţi la congresele Martorilor (cel puţin teoretic), ceea ce înseamnă că persoane care nu sunt Martori trebuie să înghită afirmaţia că viaţa lor este lipsită de sens dacă nu se dedică organizaţiei.

Reginald McCoy îi îndeamnă pe cei din auditoriu să-şi considere propria viaţă pe locul al doilea, în urma relaţiei cu organizaţia lui Iehova

Reginald McCoy îi îndeamnă pe cei din auditoriu să-şi considere propria viaţă pe locul al doilea, în urma relaţiei cu organizaţia lui Iehova

Probabil că merită subliniat faptul că această retorică fără doar şi poate ridicolă nu vine din mintea vorbitorului, ci direct de la Corpul de Guvernare, după cum se arată din următorul fragment din schiţa vorbitorului:

04-schitaAşadar, chiar dacă cei din auditoriul congresului vor presupune că McCoy făcea o pledoarie din inimă, bazată pe propriile gânduri şi experienţe, el de fapt repeta ca papagalul cuvintele stăpânului său — organizaţia Watchtower. Iar Watchtower vrea ca Martorii să creadă că însăşi viaţa lor vine pe locul doi, după privilegiul de a fi în „organizaţia lui Iehova“.

Sentimentul de a fi părăsit de apostaţi

După-amiaza zilei de vineri a congresului oferă o porţie dublă de sectarism, cu două simpozioane. Primul dintre ele prezintă seria de şapte materiale video despre Serghei, în timp ce al doilea scoate în evidenţă nevoia de a evita rudele excluse folosind o trilogie de filmuleţe care relatează experienţa personajului fictiv Sonja.

Într-unul dintre filmuţele din seria despre Serghei, îl vedem pe prietenul lui Serghei dispărând ca o fantomă de la o întrunire a congregaţiei, ceea ce vrea să arate că el devenise apostat. Am urmărit cu viu interes modul în care Brandon Harkey prezintă acest material, din nou folosind schiţa care i s-a pus la dispoziţie.

Brandon Harkey explică de ce Martorii ar trebui să se simtă atacaţi personali dacă cineva le părăseşte religia

Brandon Harkey explică de ce Martorii ar trebui să se simtă atacaţi personal dacă cineva le părăseşte religia

Se pare că Watchtower foloseşte o strategie foarte inteligentă în a continua să-i stigmatizeze pe cei care, asemenea mie, decid să părăsească organizaţia pe motive de conştiinţă.

Martorii nu trebuie doar să se teamă de apostaţi şi să-i urască deoarece ar fi „bolnavi mintal“, ci trebuie să se simtă şi ofensaţi la nivel personal şi jigniţi pentru că au fost „părăsiţi“ de foştii lor fraţi.

Harkey citeşte Matei 10:35, 36, unde Isus avertizează că duşmanii omului vor fi „cei din casa lui“ şi aplică acest verset spunând: „Da, Isus a recunoscut aici că familia unei persoane, prietenii ei ar putea foarte bine să o părăsească pentru că ea ales să-i slujească lui Iehova“.

Deşi acest verset descrie un scenariu în care o familie de evrei sau de păgâni ar putea să-l dea afară din casă pe cineva din familie care devenise creştin, nu există nicio legătură cu faptul că un Martor se trezeşte din îndoctrinarea indusă de Watchtower şi decide să plece.

Într-un astfel de caz, familia este cea care, sub porunca organizaţiei Watchtower, evită pe cel care ia poziţie pe baza conştiinţei. Departe de a-şi considera familia drept „duşmani“, persoana apostată va continua în general să-şi iubească rudele în ciuda diferenţei de convingeri, însă i se respinge dreptul de a relaţiona cu ele.

Însă pentru că Watchtower recunoaşte valoarea manipulativă a faptului de-ai ajuta pe Martori să se victimizeze, versetul din Matei 10 este întors cu 180 de grade. Apostatului i se înscenează rolul de agresor, cel care şi-a atacat rudele credincioase respingând credinţa lor.

„Probabil că aţi simţit sentimentul de a fi părăsit care apare atunci când o rudă necredincioasă sau un prieten necredincios ne ostracizează, ne ridiculizează pentru că alegem să-i slujim lui Iehova“, spune Harkey, fără să explice de ce ar fi obligatoriu pentru ca cineva care nu este Martor să valideze convingerile celor care sunt.

Chiar şi cei care sunt Martori, dar devin căldicei în faţa caracterului din ce în ce mai sectar al Watchtower — numiţi de curând „clasa Kevin“, după personajul din videoclipurile din buncăr (în engleză „Kevinly class“, care e şi joc de cuvinte care parodiază termenul „heavenly class“ — „clasa cerească“), sunt ţinta atacurilor ca fiind cauza tulburării personale în cazul Martorilor devotaţi.

„Chiar şi în mijlocul congregaţiei ne putem uneori simţi părăsiţi, probabil, de către un prieten care pare să se retragă din mijlocul nostru în timp ce noi ne străduim să punem interesele Regatului pe primul loc şi să facem mai mult pentru Iehova“, se plânge Harkey.

„Căutaţi ajutor şi sprijin de la prietenii voştri în timp ce vă străduiţi să faceţi mai mult, întrucât puneţi obiectivele spirituale pe primul loc, însă probabil că observaţi că unii par să se retragă. De ce? Păi obiectivele voastre, ceea ce este mai important pentru voi, s-ar putea să fie într-un fel diferite de ale lor.“

Din nou li se cere Martorilor să considere un afront sau atac la persoană dacă cei din jurul lor nu-i inundă cu „sprijin“ în misiunea lor de a dărui totul organizaţiei. Este uşor să vezi dincolo o astfel de retorică cu putere de convingere odată ce eşti afară, dar pentru Martorii care sunt suficient de disperaţi ca să se simtă oprimaţi şi persecutaţi va funcţiona tocmai bine, iar nenumărate relaţii vor fi şi mai greu de salvat.

Să comitem martiraj pentru Watchtower

Cititorii acestui site vor fi deja familiarizaţi cu sfârşitul tragic al seriei de materiale video despre Serghei, în care protagonistul se pare că îşi încheie viaţa pentru convingerea sa, refuzând sâgele. Betelistul Jared Gossman primeşte sarcina de face ca mesajul organizaţiei Watchtower, faptul că Serghei a făcut alegerea potrivită punând interesele Watchtower mai presus de instinctul său de supravieţuire, să ajungă în mintea şi în inima celor din auditoriu.

Jared Gossman explică clar că Martorii trebuie să fie pregătiţi să-şi pună capăt vieţilor lor de dragul convingerilor

Jared Gossman explică clar că Martorii trebuie să fie pregătiţi să-şi pună capăt vieţilor lor de dragul convingerilor

Gossman îşi începe tema urmând apelul din schiţă de a-i stigmatiza pe cei care ‘îi sunt neloiali [lui Iehova] în încercarea de a-şi păstra viaţa“.

07-schita

După ce le reaminteşte Martorilor importanţa de a-şi păstra documentele medicale semnate şi la zi (Doamne fereşte să se răzgândească dacă vine momentul acela), Gossman îi îndeamnă să facă sacrificiul suprem dacă sunt puşi în acea situaţie. „Cât de trist ar fi dacă, încercând să ne prelungim viaţa doar temporar, ne-am sacrifica loialitatea faţă de Iehova şi am pierde viaţa veşnică!“

Orice Martor care nu priveşte cu ochi buni ideea de a deveni un martir pentru Watchtower este îndemnat să se gândească la lucruri pozitive: „Chiar dacă ne-am pierde viaţa în acest sistem, ne putem gândi la speranţa învierii pe care o avem când ne confruntăm cu împrejurări dificile. Putem să ne imaginăm cum vom resimţi binecuvântările pe care le-a pregătit Iehova — probabil binecuvântări despre care le-am vorbit altora timp de mulţi ani —, însă ne putem vedea acolo, bucurându-ne de ele ca o recompensă a loialităţii noastre“.

Deoarece este imposibil ca Martorii lui Iehova decedaţi, care au murit din cauza refuzului sângelui, să se întoarcă şi să ne confirme că au înviat pe un pământ paradiziac, va trebui să iei ca atare cuvântul organizaţiei aici.

Să ne evităm familia

Nu mai este un secret că cel de-al doilea simpozion de vineri după-amiază conţine unele dintre cele mai puternice elemente de propagandă în favoarea evitării pe care le-am văzut vreodată la un program de congres al Martorilor. Dar trebuie să-i mulţumim lui Josh Sabo, un bătrân de congregaţie din New Jersey, pentru că şi-a pus amprenta creativităţii personale pe mesajul de ură al Watchtower.

Josh Sabo sugerează că ciclul de creştere a liliacului stabileşte un precedent pentru ca familiile de Martori să-i evite pe cei dragi ai lor care au fost excluşi

Josh Sabo sugerează că ciclul de creştere a liliacului stabileşte un precedent pentru ca familiile de Martori să-i evite pe cei dragi ai lor care au fost excluşi

După ce se prezintă filmuleţul în care Sonja este exclusă şi mama ei nici măcar nu ridică telefonul când ea sună, Sabo vine cu o analogie bizară din horticultură pentru a sublinia ideea.

„Ştiaţi că un moment de ger pronunţat din toiul iernii declanşează procesul de înmugurire şi de înflorire până în primăvară a liliacului? Acele temperaturi frigide fac ceva în interiorul plantei pentru a-i intensifica mireasma dulce şi pentru a-i conferi frumuseţea acelui ciorchine de flori. Când privim în jur în organizaţia lui Iehova unii dintre cei mai frumoşi şi mai înmiresmaţi creştini sunt cei care au permis acestui proces interior să acţioneze — această disciplină rece — şi să facă schimbări semnificative în gândirea şi în conduita lor. Rezultatul nu este decât spectaculos!“

După cât se pare, atunci când Martorii lui Iehova manifestă iubire unii faţă de alţii, ei dovedesc că sunt adevăraţii continuatori ai lui Cristos, ca împlinire a cuvintelor din Ioan 13:35. Dar când îşi tratează rudele de sânge cu răceală şi cruzime ca dovadă a ascultării de conducătorii religioşi, n-avea grijă, aceasta poate fi justificată făcând apel la ciclul de creştere a unei plante oarecare.

Să devenim informatorii fraţilor noştri

Nu ar fi un festival al ideologiei orwelliene şi secta fără un moment care să-i incite pe cei fideli să se raporteze unii pe alţii la Fratele cel Mare â caz că vreunul dintre ei nu manifestă loialitate faţă de cei din ierarhie. Îl poftim în faţă pe betelistul Timothy Blazek să ia cuvântul aducerii-aminte necesare.

Tim Blazek le reaminteşte Martorilor să se pârască unul pe celălalt când se detectează comiterea unui păcat grav

Tim Blazek le reaminteşte Martorilor să se pârască unul pe celălalt când se detectează comiterea unui păcat grav

„Când vine vorba de prietenii noştri, acesta ar putea fi un aspect în care ne este pusă loialitatea la încercare, mai ales atunci când un prieten e implicat într-un păcat care trebuie adus în atenţia bătrânilor“, spune Blazek.

„Nu vom dori niciodată ca loialitatea greşit orientată faţă de un prieten să ne eclipseze loialitatea faţă de Iehova. Dacă vă amintiţi, după cum am auzit anterior, definiţia termenului grecesc pentru «loialitate» transmite ideea de sfinţenie şi dreptate, deci ce ar trebui să facem pentru a acţiona cu iubire şi cu loialitate dacă un prieten ar fi în această situaţie? Să-l abordăm pe prieten, să-l îndemnăm să caute ajutorul bătrânilor şi al părinţilor şi să vorbim cu el. Şi să-i spunem că dacă nu o face într-o perioadă rezonabilă de timp, o facem noi.“

Spre deosebire de Sabo şi de a sa ilustrare poetică cu liliacul, Blazek citeşte direct din schiţa pe care a primit-o de la Corpul de Guvernare, abătându-se foarte puţin de la ea.

10-schita

Aşadar, imediat ce s-a terminat simpozionul despre evitare, sunt date instrucţiuni care să ajute la creşterea numărului celor evitaţi.

Nicio clipă nu se transmite gândul că, indiferent de natura păcatului perceput, ce poate fi orice de la activitate sexuală până la fumatul unei ţigări, pedeapsa aproape niciodată nu este pe măsura infracţiunii.

Doar în cazul unor infracţiuni precum molestarea copiilor se poate justifica caracterul potrivit al înstrăinării de familie (alături, desigur, de urmărirea penală de către autorităţi), însă, în mod ironic, bătrânii au nevoie de doi martori pentru a lua orice astfel de acuzaţie serios.

În schimb, cel puţin în lumina acestei teme, când vine vorba de un Martor adolescent care întreţine relaţii sexuale cu fata din vecini, ajunge un prieten pârâcios pentru a pune lucrurile în mişcare.

Bilanţul costului

Am auzit spunându-se că nu e nimic nou în majoritatea materialului pompat în mintea Martorilor la acest congres. Într-adevăr, deşi niciodată nu am acordat atenţia cuvenită la congrese, pot să-mi aduc aminte că s-au ţinut frecvent teme similare celor de mai sus.

Motivul pentru care cred că acesta este „cel mai nasol congres“ organizat vreodată este acelă că, pentru prima oară, schiţele de cuvântări pline de ură ale Corpului de Guvernare nu sunt considerate suficiente. Întrucât resursele de producţie video de care dispune organizaţia au crescut în ultimii ani, Corpul de Guvernare a ochit oportunitatea de a îmbunătăţi propaganda deja puternică de la congrese cu scenete video atractive pentru a se asigura că mesajul său privind nevoia de ascultare absolută atinge inima.

Pe cât de mult aş vrea să mă gândesc că toată această manipulare sectară se va evapora din mintea majorităţii celor prezenţi (deşi în multe cazuri sigur aşa va fi), am fi naivi să credem acest lucru. Martorii lui Iehova per ansamblu îşi iau credinţa foarte în serios şi vor fi probabil ramificaţii reale ale cuvântărilor ţinute la acest congres.

Vor începe să fie evitate persoane care nu au fost evitate până acum, iar oameni care până acum au fost pe fază din punct de vedere mital cu privire la transfuziile de sânge vor alege să se sinucidă ca urmare a refuzului sângelui, dacă apare această oportunitate, ca rezultat direct al acestui congres. Fiţi siguri de asta.

Materialele video groaznice care promovează evitarea, ura faţă de apostaţi şi martirajul, combinate cu fluxul constant de apeluri pe faţă la loialitate neîndoielnică, chiar cu preţul vieţii mă convinge că nu am mai văzut un congres Watchtower mai rău decât acesta. Îmi doresc doar să pot să zic cu înncredere că nu va fi cel mai nasol în toate timpurile.

Publicat la 10 iulie 2016 pe JWsurvey.org

Acest articol a fost publicat în doctrină, general, jwsurvey, practici, ştiri, video. Salvează legătura permanentă.

30 de răspunsuri la Cel mai nasol congres — partea a 5-a: Vineri

  1. Aliosa spune:

    Excelente articolele despre congres. Sunt în asentimentul autorului.

  2. Stan spune:

    Mai autorul lui peste prăjit,cați martori mor ca refuza sângele fata de voi,creștinii închinători la idoli?Voi muriți cu miile ca fumati-anual in Ro 24 000 de ortodocsi mor din cauza bolilor cauzate de fumat,mor zeci si sute de mii de copii nenascuti avortați,mor in șanț beți,1000 de femei au murit in ultimii șase ani din cauza bătăilor conjugale.Si vii tu fiul ploii să-i judeci pe martori,ca vezi doamne refuza sângele,nu mai poți tu de grija lor.Ipocritule!

    • Nick spune:

      Dar cei care mor de cancer la plamani, desi nu au pus tigara in gura lor? Dar cei care mor de ciroza si nu pun strop de alcool in gura? Crezi ca un preot iti spune: bea, fumeaza, preacurveste? …Mi e scarba de cei care vin si spun ca s-au pocait si acum nu mai beau, nu mai fumeaza, nu mai curvaresc …. dar inainte, preotul l-a trimis? Preotul i-a pus tigara in gura? I-a turnat alcoolul pe gat?
      Va jucati cu mintile oamenilor si ii manipulati in fel si chip, iar daca apare cineva care alege sa deschida ochii si din randul vostru, il „scuipati”, ca de, e crestineste …. a se observa ca am pus „scuipati” intre ghilimele. Stiu familie de Martori in care, ea, mama si-a blestemat fiica pentru ca nu se supune regulilor lor. Ah, nu stii ce inseamna? Pune mana si citeste, deschide-ti ochii, invata ….

      • Nick spune:

        Si, imi pare rau ca-ti spun, dar mai ipocriti si mai falsi ca Martorii, nu am vazut ….. marii crestini, adevaratii …. vai si amar …. rautate si falsitate , mascate de un zambet fals …… hai sictir ….

        • Aliosa spune:

          Bine punctat, Nick!

        • Stan spune:

          Zâmbet fals,zici?He,he,he,…cocoșelul moșului,sa vezi ce zâmbet,larg,autentic,are popa cand vine de doua ori pe an pe la ușă cu crăciunul si botezul.Bate cu crucea in ușă,deschid,incepe recitalul,tot tacâmul la care martalogul însoțitor zice:Moș Stane dar cotizația la sfântă biserica ai platit-o?Păcatele mele,zic,iar?Da, Stane,ca biserica trebuie reparata,bla,bla.Pai n-ati reparat-o acu trei ani?Ba da,dar mai trebuie ca….tra la la si uiu-iu, .Pai n-am părinte,știi întreținerea,căldură,curentul,, Hai ca gasesti matale pina vin cu botezul!Si daca n-am, .Se supăra doamne-doamne,,,zice popa ușor iritat.Pai,zic nu-mi aduc aminte sa fi fost de acord sa- l plătesc pe Dumnezeu!Popa face o fata cat o zi de post si-mi zice pe un ton aspruCand te-ai botezat,bade,candte-ai botezat,atunci ai fost de acordPai cand m-ai botezat???Iritat rău,popa zice-Pai nu eu bade alt preot cu nașa te-au botezat,cand erai mic.Asa?Asa!zice martalogul.Pai atunci duceti-va la ei de ce veniți la mine,ei au fost de acord ,eu,nu!Săgețile din ochii popii treceau dincolo de mine.Înfuriat,trântește ușă de la intrare,si se avânta pe casa scării impiedicandu-se in rochia de seara,neagra,ca dracu.Acu-l aștept iar,sigur nu ma va rata.

      • Stan spune:

        Ma pui mic,cand si unde manipulez EU oameni??Da,tu,Nickusor!Ce sa învăț ma de la voi,sa dau cu tămâie,sa port cadavre pe umeri,sa venerez semne si ,,sfinti”,sa cotizez la silozuri ale mântuirii?Pai tu asă crezi ca te mântuiești,ca v-ați facut dumnezei ptr.orice oraș si ogaș!Sa învăț,sa citesc,sa deschid ochii!Pai i-am deschis,neica,nu mai doresc sa hrănesc o armata de satane in sutane,lupi intre oi!Dar tu nu trebuia azi să-l aperi pe IPS Spagoveanu la politie?C-ați făcut scut in jurul lui,vezi doamne,satana il acuza pe el omul lui Dumnezeu!Daca Dumnezeu are astfel de slujitori,eu cred ca ori El nu este dumnezeu,ori popa nu este omul Lui.Pai Dumnezeu este Preasfânt umil de!saracul,iar voi Înalt preasfinți!!!Ca să-ți dai seama ca ești prost,trebuie totuși sa-ti mearga mintea.La voi nu e cazul.

        • Satan spune:

          @Stan esti un nemernic, nici nu iti dai seama ce fel de oameni sunt pe pagina asta, da tu repede sa dai comentarii, esti penibil:)))) Tu crezi ca aici sunt ortodocsi care inceara sa te converteasca pe tine martorul lui peste, esti un mare bou:)))
          tu chiar meriti sa fi un martor pentru ca nu intelegi nimic, si asta ii perfect pentru ei. Bafta

          • Stan spune:

            Sa trăiești,șefule!Doar un bou mai mare ca mine ma putea recunoaște!Scuza-ma,daca știam ce fel de oameni net superiori mie sunteti,nu intram in cloaca asta.Si zici ca te numești satan,aaa??Medicamentele ti le-ai luat?

          • Stan spune:

            Satano,da tu cand te ai trezit,moaca?IAtunci sau acu?Nu sunteți decât o ceata de frustrați,sunteți voi fosti martori cum sunt eu fost calugar,loazelor!Iar autorul mananca si el o pâine,plătit arunca cu noroi in oricine,Banu sa iasă.

          • Satan spune:

            Numele meu vine de la Stan, Satan, intelegi?
            Si nu inteleg eu ce cauti tu aici, daca tu crezi ca martorii sunt adevarati du-te cu ei, intra pe jw.org, cei care intra aici cred ca martorii sunt falsi. Eu nu am fost martor, dar am parte zilic de ei de 20 de ani si părerea mea ii ca unele invataturi sunt false. Iar tu daca nici măcar nu ai fost martor, nu ai cum sa intelegi articolele astea.

          • Stan spune:

            Dar matale StanSatan,ce religie ai,ca nu m-ai lămurit,poate ma convingi si pe mine…

          • Stan spune:

            Stan-Satan,hai ca ești glumeț si tu.Încerc si eu,ici-colo,sa găsesc adevărul.Martorii mi s_au părut cei mai pregătiți,pe o scara de la unu la zece,cred ca sunt pe locul 8 9, am discutat si cu adventiști,baptiști,penticostali ,,,Pana la urma tu care crezi ca este credință cea mai apropiata de Biblie?Ma poți lamuri?

          • Stan spune:

            Si pina la urma,dle Satan si dle autor al acestui articol,lăsând la o parte bășcălia,care religie este mai aproape de adevar?Ortodoxia,catolicismul,hinduismul,budismul,islamul,martorii,protestanții,sataniștii,…Aud??

          • Everyone looks great but…. Kim Coles? Really? dress is a bad fit and is her hair having a mid life crisis?The Glee girl………

    • congregationistul spune:

      @Stan. Nu inteleg ce legatura au viciile si bolile cu refuzul de sânge? Astea sunt argumente la tine, ca mai bine mori ca nu accepti sânge decât sa mori de tutun?
      Daca tu vrei sa nu accepti sânge ii problema ta, fiecare are relatia lui personala cu dumnezeu si intelege biblia cum poate. Pe mine ma deranjează ca martori obliga persoanele sa nu accepte sânge, fiind chiar o conditie impusa. Ori nu accepti sânge, ori la revedere!

      • Stan spune:

        Mai Nick -ușor tata,tu nu vezi legătură fiindcă ești orb.Bolile asociate cu fumatul sunt o realitate trista.Ideea era ca va bateți cu locomotiva-n piept ca sunteți crestini de 2 miliarde de ani,dar n-ati invatat ca un crestin nu-si intineaza corpul cu iarba dracului.Si cine ți-a spus ca daca nu fumezi sau bei,nu faci cancer sau ciroza? Iar pe preoții tai ii doare la basca de tine,lor Banu sa le meargă.Ai auzit tu blesteme la un martor,cum am auzit eu un popa ce căuta sa convingă un bețiv si curvar sa nu mai practice acest sport!!!Si deschide tu ochii cand îmbăloșezi cadavrele expuse spre închinare,vai mama ta!Daca sunteți asa crestini,de ce n-am încredere ba in voi sa las cheia apartamentului cand plec in concediu?Si de ce am in martori?Singura familie de pe scara!Sa- ti spun ce hram poarta ceilalți crestini ca tine?Curvari,hoți,mincinosi ,înjura la greu de sunt nevoit sa fac ceva sa nu audă copilul,băgările si ieșirile de sex .Si hai sictir este o urare creștineasca?Bleah..

      • Stan spune:

        Congregaționistele ,tu îți dai singur răspunsul.In principiu daca eu consimt sa fac ceva,indiferent de urmări este strict problema mea.N-ar trebui sa te frece grija asta pe tine.Te pot eu obliga sa nu fumezi?Nu!Doctorul te obliga sa nu fumezi?Îți recomanda,daca asculți bine,daca nu,nu!Moare unul ptr.nu stiu care crez,mor copii aia-n colectiv si sunt eroi.Moare unul ptr.credință,buna sau rea,dar asta este crezul lui,si este prost!Cand sunteți serioși?Si vezi ca in fiecare zi,400 de femei avorteaza,400 de crime pe zi,si astia nu sunt martori,dar moare un martor pe an ca refuza sange,vai,vai,ce tragedie,ce religie,bla,bla…Daca vrei ceva de fumat,vezi ca sunt frații tai de credință peste tot,nu căuta la martori ca nu vei găsi.Te-ai saturat de inhalațiile cu tămâie,si vrei sa încerci ceva mai tare?N-aș fi intervenit pe saitul asta,daca n-aș cunoaște martorii si daca nu v-aș cunoaște pe voi,ăștia,cu cea mai tare credinta din univers.Ma lași??

        • Congregationistul spune:

          @Stan-e, stii ce cred ca esti tu? Esti unu care acum studiaza cu martorii si ai intrat pe aici ca sa mai cercetezi de cat de buni sunt, si vezi aici ca scrie lumea de rau de ei si repede tu sa ii aperi, da defapt tu nu intelegi nimic, habar nu ai cum sunt manipulatii martorii si spalati pe creier. Cred ca ar trebui sa iti închizi gura aia mare si sa mai cercetezi! Tu esti pe sistemu ca popa ii mai rau decat martorii. Tu daca o sa devi martor, nu o sa poti sa alegi sa iei sange sau nu, pt ca asta ii o conditie la ei. Daca o sa accepti sange o sa fi exclus. Când studiezi cu ei, normal ca iti zic ca fiecare face ceva pana cazi in plasa, dupaia treptat vin si conditiile si daca esti deja botezat ii destul de greu sa le refuzi.

          • Congregationistul spune:

            Si cei de pe aici nu sunt ortodocsi, sunt martori care si-au deschis ochii, deci termina cu argumentele cu preotul când vine la usa…..

          • Stan spune:

            Crezi prost,dle congresmen.Caut sa ma informez din varii surse,despre religiile care sunt in Romania recunoscute.Dintre toate,cea mai OK mi se pare a fi martorii,deoarece constat ca respecta poruncile lui Dumnezeu in integralitatea lor.Singura piedica pe care o vad unii este sângele.Respect pe cei ce cred cu tărie in ceva,chiar cu prețul vieții lor gen Brancovenii sau creștinii din sec.1 care preferau moartea decât sa recunoască cezarul ca dumnezeu.Nu-i respect si n-am nicio considerație ptr.cei ce una spun si alta fac,ce-i care atunci cand sunt pusi intre a alege sa respecte principiile religiei lor si amenințarea cu moartea,uita imediat crezul lor si se fac pres,doar sa scape cu viață.Nu respect lasitatea lor,nu pe ei ca semeni.Pricepi?Si in definitiv,in fata morții suntem cu toții singuri si fiecare raspunde personal in fata Creatorului.Întotdeauna am fost si voi fi de partea celor mici si slabi,indiferent de rasa sau religie.Si de aceasta data sunt de partea martorilor,fac o diferență clara intre ei si alții,mai ales fata de religia majoritara.Iar daca voi sunteți foști martori,care vezi- doamne,v-ați trezit,nu va pot asemăna decât cu Iuda Iscariot,altceva nu aveți de făcut decât sa aruncați cu rahat in ei.Asa ceva nu se face,domnule C.

  3. Chetan Sanda spune:

    In primul rand acesti pretinsi martori nu sunt si nici nu au fost vreodata martori, ei si-au insusit un nume si atat, si Bibilia vorbeste despre acesti falsi martori ca „omul faradelegii” „fiul prierzarii, deoarece ei au aderat candva la aceasta credinta, dar inima lor era indreptata doar spre castig personal. Martorii adevarati si credinciosi pe care biblia ii descrie clar sunt doar cei ce sunt devotati din inima si dezinteresat lui Iehova Dumnezeu. Martorii lui Iehova sunt invatati direct de Dumnezeu prin Isus Hristos, si nu prin oameni care se pretind „corp de guvernare”. Martorii lui Iehova au fost candva in trecutul mult prea indepartat (pana in 1948) intr-o coorporatie numita Wachtower, dar de cand s-au infiltrat lupii rapitori care nu au crutat deloc turma de „oi ale Domnului”, a inceput destramarea, prin strecurarea d einvataturi omenesti contrare Bibliei. Aceasta perioada de separare a celor credinciosi de cei necredinciosi Biblia o numeste seceris. Prin cernerea celor care au facut si fac o consacrare se separa „graul de neghina”. Cum se pot deosebi? Dupa faptele lor! Bibilia spune ca „din cauza celor ce au parasit invataturile sanatoase care au venit pana la acel an 1948 prin canalul de comunicare Wachtower, calea adevarului va fi vorbita de rau”, asa cum vedem ca se intampla. „Cei ce iau Numele Domnului in desert” sunt exacgt cei ce se pretind ca sunt crestini, dar faptele lor sunt contrare. Isus Hristos cand a venit la Templu, la ai sai asa cum a promis ucenicilor, a inceput judecata de la Casa Lui Dumnezeu, adica exact cu judecata celor consacrati. Judecata consta in separarea graului de neghina. Cei ce au facut o juruinta de nazarenian, trebuiau sa vada ca Isus a venit a doua oara, dar conform pildei cu cele zele fecioare, doar cinci fecioare au vegheat si au observat venirea lui Isus la Templu, celelalte cinci inca mai dorm, inca mai asteapta sau obosite de asteptare afirma ca Domnul intarzie…si in asteptarea lor, se apuca de alte lucruri nelegiuite, precum vanzarea „fratilor” sau a semenilor lor, baterea „fratilor” si alungarea lor de pe proprietatea lor „Wachtower” ca si locatie, care din anul 1948 nu mai reprezinta canalul de comunicare al Martorilor adevarati si credinciosi. In locatia unde s-au publicat cea mai vasta si valoroasa literatura din toate timpurile omenirii, din anul 1948 s-a instalat clasa de oameni numita „omul faradelegii” sau „fiul pierzarii”. De atunci toata literatura publicata pana in prezent aduce ocara si defaima Numele lui Iehova Dumnezeu, si-au luat titlul de O RELIGIE MAI BUNA, cu toate ca pana in 1948 s-a invatat ca religia nu este de la Iehova ci de la Satan Diavolul, si ca cuvantul religie inseamna inchinare la zei, demoni si creaturi, nicidecum o inchinare curata in spirit si adevar. Dar pentru a discerne adevarul de minciuna trebuie sa cunosti adevarul si sa cercetezi Cuvantul lui Iehova si nu cuvantul unui om sau a unui grup de oameni. Martorii adevarati si credinciosi nu se lasa influentati de deciziile unora care au parasit de mult adevarul, si merg inaint ecu curaj si indrazneala pe calea pentru care s-au consacrat sa faca voia lui Dumnezeu si nu al oamenilor. Frica de oameni duce in cursa. Frica de Dumnezeu duce la viata vecinica.

  4. Stan spune:

    Cică un martor al lui Iehova era pe patul de moarte.Își exprima ultima dorință,sa vina la căpătâiul sau popa ortodox si cel catolic.Cand aude popa ortodox,zice in sinea lui-In sfârșit,a înțeles in ultimul ceas sa devină ortodox,cea mai dreapta credinta,.Fuge repede,costumația de protocol, nu uita tămâia si cădelnița, , Popa catolic,la fel,când aude dorință martorului fuga-fuguta in rochia roșie,zice,e clar,a înțeles in sfârșit ca catolicii sunt cei mai tari.Se întâlnesc ei in cameră muribundului,întrigati,își arunca ochiade de ,,dragoste,, .unul la dreapta,altul la stanga omului.Nerăbdători,il intreaba pe martor:Ei!?Spune omule,de ce ne-ai chemat?La care martorul raspunde:Va mulțumesc ca mi-ați împlinit ultima dorință!Mirati,popicii întreabă intr-un glas.Care???Sa mor precum Domnul meu,Isus Cristos,intre doi TALHARI!

    • Aliosa spune:

      Bancul ăsta era cu penticostali, dar tu l-ai adaptat la martori. Ce pot să spun? Succes în „asimilarea cunoștinței adevărate” (vedea-te-aș botezat, trimis din casă-n casă, pe la standul de literatură, etc. Oricum, ca martor loial n-ai ce căuta pe site-urile apostate).

      • Stan spune:

        Merci,Aliosa.Aliosa,Satan,bai frate,romani numai unul si unul ,a tunat si v a adunat.Si pana la urma,voi ce religie aveți,poate ma convingeți si pe mine,vad ca sunteți cei mai dintre cei mai…..

  5. Cir spune:

    Stan@ eu sunt martor. Vrei sa te conving intr.o anumita directie? Un lucru e clar, tu ai gura mare. Martorii te.au invatat sa nu cedezi. Crezi ca numai tu ai dreptate. Mai studiaza putin si o sa vezi cati slabeste patosul.

  6. stefan spune:

    Imi place de Stan cum combate
    Nu-s botezat la martori dar cred ca dintre toate cultele crestine ei se apropie cel mai mult de invataturile lui Cristos
    Restul sunt departe departe de adevar
    Doar cand ii vezi ca pun mana pe arme si merg la razboi iti dai seama ca nu pot fi crestini
    Ca si cum ti-ai imagina ca Petru ,Pavel Andrei Ioan sau alti apostoli s-ar fi inrolat sa se lupte cu romanii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.