Watchtower despre spălarea creierului

de Norman Hovland

Uneori revista Turnul de veghe vine cu articole cu adevărat comice. Descriind cultele bizare aflate în concurență, ei adesea, într-un mod foarte exact, se descriu pe ei înșiși. Aruncați o privire la această mică perlă despre secta lui Moon:

Cine sunt ‘mooniții’? Rapoartele de presă despre Biserica Unificată au început să scoată la lumină acuzații de sesiuni de spălare a creierului și muncă forțată. Problemele politice și financiare ale Bisericii au ținut de asemenea capul de afiș, îndeosebi de când Sun Myung Moon, fondatorul Bisericii, a fost declarat vinovat de fraudă fiscală. Căsătoria în masă regizată de Moon pentru 2.075 de cupluri s-a găsit de asemenea printre știrile principale. Dar ce știi tu despre crezul Bisericii Unificate? Ce motivează mica armată de tineri, după cât se pare idealiști, a Bisericii? De ce sunt ei dispuși să abandoneze colegiul și cariera pentru a-l urma pe Sun Myung Moon? Ce le promite el? [Treziți-vă!, 8 sept 1982, p. 10, engl.]

Brooklynul n-ar trebui să meargă prea departe pentru a afla de ce mooniții îndeplinesc munci de sclav, ce îi motivează și de ce sunt dispuși să abandoneze colegiul și cariera pentru a-l urma pe Moon. Este desigur exact aceeași motivație care i-a făcut pe Martorii lui Iehova să lase colegiul și cariera pentru a-l urma pe “Moon”-ul colectiv, societatea Watchtower din Brooklyn. Să ne uităm la ce spune aceasta despre “colegiu și carieră” în citatul care urmează:

12 Influența și spiritul acestei lumi este ca oamenii să avanseze, să devină renumiți. Multe școli au acum consilieri care îi încurajează pe studenți să urmeze o instruire superioară după liceu, să urmeze o carieră de viitor în acest sistem de lucruri. Nu vă lăsați influențați de ei. Nu-i lăsați să vă “spele” creierul cu propaganda Diavolului de a promova, de a deveni cineva în această lume. Acestei lumi i-a rămas foarte puțin timp! Orice “viitor” oferă această lume nu este nici un viitor. În mod înțelept, așadar, lasă Cuvântul lui Dumnezeu să te influențeze în alegerea unei direcții de viață care va duce la protecție și binecuvântare. Fă un țel din serviciul de pionier, ministerul cu timp integral, cu posibilitatea serviciului la Betel sau de misionar. Aceasta este o viață care oferă un viitor veșnic! [Turnul de veghe, 15 martie 1969, p. 171, engl]

Eu unul nu trebuie să fac speculații pe seama a ceea ce le promite Moon și “Moon”-ul colectiv WT credincioșilor care îi urmează sau care dintre ei se face vinovat în mai mare măsură de «spălare a creierului». Știu însă că ei toți aleargă după himere când spun că viitorul etern poate fi asigurat prin eforturi omenești și renunțare la instruire. Nici unul nu va experimenta în acest fel împlinirea fanteziilor morbide ale vreunui Moon sau altul.

 

Acest articol a fost recuperat de pe site-ul martorii.ro

Acest articol a fost publicat în practici și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.