Remarcile lui Carl Sagan despre profețiile false ale Martoriilor lui Iehova

de Alan Feuerbacher

La câțiva ani după prăbușirea completă a tot ceea ce Charles Taze Russell a prezis, J.F. Rutherford a început un proces de înlocuire a profețiilor neîmplinite a lui Russell, cu o serie de evenimente spirituale invizibile asociate cu anii 1914 și 1918. Până la începutul anilor 1930, procesul a fost complet.

Un comentariu interesant despre aceasta transformare a fost făcut de Carl Sagan în cartea sa, Creierul lui Broca (New York: Ballantine Books, 1979, pp. 332-333):

Învățăturile religioase care nu fac predicții sunt mai puțin convingătoare decât cele care fac predicții corecte, ele sunt la rândul lor mai de succes decât învățăturile care fac predicții false.

Dar nu întotdeauna. O proeminentă religie americană a prezis cu încredere că lumea se va termina în 1914. Ei bine, 1914 a venit și a plecat, și – în timp ce evenimentele din acel an au fost cu siguranță de o oarecare importanță – lumea nu pare a se fi încheiat, cel puțin în măsura în care pot vedea eu. Există cel puțin trei răspunsuri pe care o religie organizată le poate da în fața eșecului unei profeții fundamentale. Ei ar fi putut spune: „Oh, am spus 1914? Ne pare rău, am vrut să spunem 2014. O mică eroare de calcul. Sperăm că nu v-am creat inconveniențe în niciun fel”. Dar nu au procedat așa. Ei ar fi putut spune: „Ei bine, lumea s-ar fi încheiat, dar ne-am rugat fierbinte și am intervenit la Dumnezeu, așa că El a cruțat Pământul”. Dar nu au procedat așa. În schimb, au facut ceva mult mai ingenios.

Ei au anunțat că, de fapt, lumea s-a încheiat în 1914, iar în cazul în care restul dintre noi nu am observat, a fost cauză că nu am vegheat. Este uimitor că în fața unui subterfugiu atât de evident această religie mai are încă adepți. Dar religiile sunt dificile. Fie nu fac nicio afirmație care poate fi contestată, fie își adaptează rapid doctrina după eșecul promisiunilor. Faptul că religiile pot fi necinstite într-un mod atât de nerușinat, pline de dispreț față de inteligența adepții lor, și încă prosperă, nu vorbește prea bine despre gândirea rațională a credincioșilor. Dar indică, în cazul în care o demonstrație era necesară, faptul că în centrul experienței religioase este ceva remarcabil de rezistent la anchetă rațională.

Articolul în limba engleză: Carl Sagan’s Remarks About Jehovah’s Witnesses False Prophecies

Acest articol a fost publicat în general și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Remarcile lui Carl Sagan despre profețiile false ale Martoriilor lui Iehova

  1. LeontinaM spune:

    Acesti indivizi sunt niste manipulatori ordinari. Au adus atatea nenorocici in randul enoriasilor, nenorocitii creduli, facand cele mai mari sacrificii, crezand orbeste ca fac pt Dumnezeu. Mai marii lor au acumulat averi imense pe spinarea prostimii. Sigur nevrand sa scape ciolanul din mana, cand au vazut ca profetiile le-au fost false au schimbat pe loc cu alte minciuni si mai gogonate decat primele, îşi adaptează rapid doctrina după eşecul promisiunilor. Daca ar fi avut macar un strop de omenie in ei ar fi zis cum au facut si altii cand si-au dat seama ca manipuleaza. Citez din:

    ” Parere de rau

    În acelaşi timp, suntem puternic conştienţi de moştenirea grea a trecutului nostru.
    Înţelegerea noastră doctrinară greşită a eclipsat evanghelia pură a lui Isus Cristos şi a condus la o mulţime de concluzii greşite şi practici nescripturale. Avem multe motive să ne căim şi sâ ne cerem scuze.
    Aveam tendinţa de a judeca şi de a ne autoconsîdera drepţi, condamnând alţi creştini, numindu-i „aşa-zişi creştini” şi etichetându-i „amăgiţi” şi „instrumente ale lui Satan”.
    Le-am impus membrilor noştri o abordare a vieţii creştine orientată pe fapte. Am solicitat adoptarea unor reglementări împovărătoare ale legii Vechiului Testament. Am exercitat o abordare legalistă puternică în conducerea
    bisericii.
    Abordarea noastră anterioară bazată pe vechiul legământ a nutrit atitudini de exclusivism şi superioritate în locul învăţăturii noului legământ despre
    fraternitate şi unitate.
    Am pus accent prea mare pe profeţiile predictive şi speculaţiile profetice, minimizând adevărata evanghelie a mântuirii prin Isus Cristos.
    Aceste învăţături şi practici sunt o sursă de regret suprem. Suntem , chinuitor de preocupaţi de suferinţa şi durerea de inimă care au rezultat din acestea.
    Am greşit. Nu am avut niciodată intenţia de a induce pe cineva în eroare. Eram atât de concentraţi la ceea ce credeam că facem pentru Dumnezeu, încât nu am recunoscut cărarea spirituală pe care ne aflam. Intenţionat sau nu, acea cale nu a fost cea biblică.
    Uitându-ne în urmă, ne întrebăm cum puteam să fi greşit atât de mult. Inimile noastre se gândesc la toţi cei pe care învăţăturile noastre i-au indus în eroare în Scripturi. Nu vă minimizăm dezorientarea şi confuzia spirituală. Dorinţa noastră sinceră să ne acordaţi înţelegere şi iertare.
    Nu încercăm să acoperim erorile doctrinare şi scripturale ale trecutului nostru. Nu intenţionăm doar să trecem cu hârtia peste spărturi. Ne uităm la istoria noastră drept în faţă şi ne confruntăm cu greşelile şi păcatele pe care le găsim. Ele vor rămâne pentru totdeauna o parte a istoriei noastre şi vor servi ca o aducere aminte perpetuă a pericolelor legalismului.”

  2. Gil spune:

    Cat de izbitor de asemanator suna descrierea de aici cu invataturile altor conducatori, gen Bivolaru, care tine o intreaga societate sub control si din predictii in predictii, pacaleli invizibile in pacaleli invizibile, promisiuni de salvare de la apocalipsa si altele, tine sub papuc o multime de oameni cu vise si sperante sincere. Dumnezeu sa aibe mila.

  3. Flory spune:

    Pentru inceput este greu sa incerc sa conving pe cineva de ceea ce este adevarat din toate discutiile privind Martorii Lui Iehova, discutii pro sau contra acestora. La ce trebuie sa priveasca o persoana cand doreste sa afle adevarul?….NU LA OAMENI!…ascultarea de oameni duce in cursa….cursa este tocmai RELIGIA, indiferent cum se numeste ea. Cand un om sincer cauta adevarul, el se roaga lui Dumnezeu sa-i descopere cuvantul sau si calea care duce la viata. In rugaciunea TATAL NOSTRU, cerem sa se sfinteasca NUMELE SAU, sa aduca IMPARATIA PRE CUM IN CER SI PE PAMANT. Numele atat de contestat de romani este Iehova (celelalte natiuni au biblii in care apare numele lui Dumnezeu IEHOVA…TRADUCERILE NITULESCU IN LB. ROMANA NU TRADUCE NUMELE lui dumnezeu il LASA IN ORIGINAL IEHOVA DUMNEZEU, traducerea Cornilescu traduce IEHOVA cu Domnul). Dumnezeu inseamna puternic. Copiii trebuie sa poarte numele tatalui pentru a fi recunoscuti in mod legal. Desigur nu toti copiii sunt ascultatori pana la capat, insa numele le ramane pana la moarte mai ales cand sunt barbati. Am folosit aceasta asociere pentru a nu acuza pe Dumnezeu pentru faptele celor care desi ii folosesc numele nu il poarta cu demnitate. Acest lucru este permis de Dumnezeu pentru a proba fiecare creatura de pe pamant. Cine priveste la Dumnezeu cu adevarat, va cunoaste adevarul si adevarul il va face liber de orice cursa a vreunei religii. Religie inseamna inchinare la creaturi, astfel cine priveste la oameni va pica in cursa.

  4. User spune:

    Interesant un aspect: J.F. Rutherford, in anii `30 (mai precis 1932 – 1948), a acuzat vehement religia ca venind de la diavol. Ce s-a intamplat ulterior cu acest concept, dupa cesti ani, cand organizatia Watchtower a devenit din ce in ce mai extinsa?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.